Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula exilis aneb krása jen pro dobré oči

4. 4. 2008

     Crassula exilis Harwey aneb krása jen pro dobré oči

Obrazek

 

Fotografie 1:

1. List (Leaf)

2. Crassula exilis 

3. Chlupatá květní stopka (Hairy peduncle)

4. Listová růžice (Rosette of leaves)

................................................................

Crassula exilis by si správně ode mě zasloužila velkou omluvu. Poté, co jsem ji dostala jako řízek od jednoho slovenského pěstitele, jsem ji dlouhou dobu podceňovala, nepovažovala jsem ji za nikterak atraktivní druh. Vše se změnilo v okamžiku, kdy jsem si ji chtěla nakvetlou nafotit do archívu a při focení detailů použila makro režim. To, co se mi doma ukázalo na monitoru, mě velmi kladně překvapilo. Listy této krasulky totiž nezdobí jen rozdílné barvy spodní a vrchní strany (dole červenavá a nahoře zelená) spolu s tmavými nepravidelnými prohlubněmi na vrchní ploše listů, což je koneckonců vidět i bez přiblížení, ale na detailních záběrech najdete  také řadu tuhých sklovitých chloupků po okrajích listů. Celé to dává rostlině mírně strašidelný nádech a když se k tomu ještě přidají romanticky bílé květy v červených kališních lístcích na chlupatých stejně červených stopkách, vyjde vám z toho určitě netuctová a hlavně nezaměnitelná rostlina.

Typovou C.exilis byste mohli najít v jihoafrické provincii Severní Kapsko, kde roste na skalnatých, přistíněných místech. Vytváří mělce kořenící nízké polštáře rostlinek díky množství odnoží, objevujících se u báze rostliny. Ztloustlé listy mohou být velikostně různorodé, šířka se pohybuje od 5 do 12 mm a délka od 1,5 do 2,5cm. Podzimní až zimní květenství na červené, chlupaté stopce je nevysoké, tvoří je ploché chocholíky květů v červených, chlupatých kališních lístcích s bílými korunními lístky s mírným nádechem do růžova. Květy vydávají intenzivní vůni, kterou si uvědomíte při každém kroku kolem rostliny.

Aby to vše nebylo tak jednoduché, existují 2 oficiální poddruhy: C.exilis ssp.cooperi, která má areál rozšířený více na východ (Severní Kapsko a Východní Kapsko) a kvete v létě. Od základní C.exilis se liší jinak velikými, matnými obkopinatými až oboválnými listy (6-45 x 3-10 mm) a květenstvím na chlupaté stopce. C.exilis ssp. sedifolia z jižní Namibie a oblasti Severního Kapska kvete v pozdním létě a na podzim a od ssp.exilis  se  liší ztloustlým hlavním kořenem, dřevnatějícími, kratšími větvemi. Listy má tento poddruh čárkovité až eliptické (tedy užší oproti C.exilis) a stopka květenství je hladká. Internet uvádí ještě další dva poddruhy – ssp.schmidtii s úzkými listy a růžovými květy a ssp. picturata s listy širokými.

Rostlinka je naprosto nenáročná, vystačí si s obyčejným substrátem (písek – kompostovka), občasnou zálivkou (nepřehánět – hlavně v zimě opatrně!). Když se C.exilis trochu rozroste, buď ji zredukujte, nebo jí dopřejte nějakou nízkou mističku

Ať už je to C.exilis varieta jaká chce, nic to nemění na tom, že je to na první pohled nenápadná krasulka, která překvapí až při podrobném pohledu zblízka. Asi víte z vlastní zkušenosti, že  je více rostlin, které  nejsou prvoplánově krásné, ale své přednosti odhalí až na druhý pohled. Koneckonců o některých jsme s Jirkou na stránkách ZL už psali. O to víc si pak podobných „Popelek“ vážím a neopomenu připojit zmiňovanou velkou omluvu.    R.

Summary:

Description and experience with growing of southafrican plant Crassula exilis.

Fotografie 2:

1. Rostlina v květu (Flowering plant)

2. Spodní strana listů (Lower side of leaves)

3. Vrchní strana listů (Upper side of leaves)

4. Květenství (Inflorescence)

5. Tuhé chlupy - výrůstky na okraji listu (Ciliate margins of leaf)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář