Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula deceptor

24. 8. 2008

Crassula deceptor Schönland & Baker (1902)

Obrazek


Fotografie 1:

1. Crassula deceptor

2. Rostlina před rokem (Plant 1 year ago)

...............................................................

Když jsme si po vybudování skleníku – vytápěného zimoviště s dostatkem světla – konečně mohli dovolit začít rozšiřovat počty zimních rostlin, došlo pochopitelně i na do této doby chudou kolonii krasulek. Při rozhodování, které druhy ano a které ne, jsem se rozhodla pro nevzrůstné kompaktní druhy. Přestože jsme toto předsevzetí sem tam porušili (však uvidíte později), zatím se tohoto kréda držíme. Je tedy zákonité, že jsem v Praze – Letňanech objednala i druh Crassula deceptor. Tato nevelká zářivě zelenobílá krasulka zajímavého vzhledu pochází z oblasti sukulentního Karoo (území jižní Namibie a jihoafrických provincií Severního a Západního Kapska), kde roste na kamenitých či štěrkovitých místech. Vzpřímený stonek je celý ukrytý pod krátkými, vysoce sukulentními listy trojúhelníkovitého tvaru se zaoblenými či měkce zašpičatělými konci. Povrch listů je pokrytý voskovým povlakem, na kterém můžeme objevit při pohledu zblízka kromě několika tónů zelené i kresbu z drobných teček. Listy jsou nad sebou ve 4 svislých řadách. Rostlina roste buď soliterně, nebo se může řídce rozvětvit.

Nedávno se na temeni krasulky objevilo květenství – stopkatá řídká lata s nenápadnými krátce trubkovitými nažloutlými květy, velikými kolem 2mm. Není to žádná atraktivní ozdoba, ale rostlina je sama o sobě natolik krásná, že by v případě atraktivního květu příroda vyloženě mrhala svými dary.

Pokud chceme zachovat krásný voskový povlak, je dobré chránit rostlinu před mechanickým otěrem. Pokud má celodenně slunce (ať už s UV či bez), dosáhne odstín pokožky listů zářivě bílé barvy. Je to trochu patrné na první fotografii, kde je znát rozdíl odstínů starších a novějších přírůstků. S vodou hodně šetřím, díky vysoké sukulenci je C.deceptor na zálivku absolutně nenáročná a na déletrvající sucho reaguje jen mírným svrknutím, v krajním případě úplným odschnutím nejspodnějších listů.

Je klidně možné, lépe řečeno pravděpodobné, že máte podobnou rostlinu pod jiným jménem – Crassula cornuta, Crassula arta či Crassula deceptrix. Jsou to všechno dříve používaná synonyma a jejich množství ukazuje na značnou proměnlivost tohoto druhu. Rostlina od rostliny se podle lokality může lišit tvarem sukulentních listů. Na internetu jsem našla dokonce tradovaný omyl, že synonymem pro C.deceptor je název Crassula tecta. I když druh C.tecta, který také máme ve sbírce od Petra Pavelky, rovněž v těchto dnech nakvétá, mohu zodpovědně prohlásit, že se jedná o jiný druh. Podobné tradované omyly by už vydaly na slušný sborník a nemusíme se pohybovat jen v rodu Crassula (vzpomeňme na náš omyl s druhem, který jsme dostali jako Rhodiola primuloides a nakonec to byla Rhodiola pachyclados).

Drobné krasulky, ať už podobně bílé, kompaktní, nebo i ty další, zelené, které si vystačí celý život s malým květináčem, budou asi pomaličku v naší sbírce přibývat, protože odolat jejich sošné kráse, jakou má i C.deceptor, jde jen s velkým sebezapřením. Je tedy velice pravděpodobné, že se čas od času s nějakým podobným druhem setkáte i na stránkách ZL. R.

Summary:

Description and experiences with growing of Crassula deceptor from Namibia and RSA.

Fotografie 2:

1. Vrchol stonku (Top of stem)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář