Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula columella

11. 10. 2009

Crassula columella Marloth & Schönland (1921)


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Vrchol stonku (Top of the stem)

2. Crassula columella, Gembokvlei, RSA

..................................................................


Sloupkovitá krasulka, tak by se dalo přeložit druhové jméno rostliny, o níž bych chtěla psát dnes. C. columella se může hrdě přiřadit k dalším druhům, u kterých velmi sukulentní listy hustě obepínají nevysoké stonky: C. plegmatoides, C. deceptor, C. alstonii, C. barklyi, C. marchandii, C. pyramidalis a na několik dalších jsem určitě zapomněla. Jsou to druhy s povětšinou zimním růstem, pocházející z oblastí se zimními srážkami, což je kámen úrazu při pěstování v naší kultuře. V létě nad nimi stojíte a říkáte si: zalít? nezalít? V zimě nad nimi stojíte v chladnějším skleníku a ptáte se úplně stejně… Pokud se rozhodnete špatně, dojde k částečnému či úplnému konci – rostlinu napadne hniloba a pokud včas nezachráníte vrcholové řízky, máte po radosti. Jsou to zkrátka větší citlivky, než jejich méně náročnější sestřičky ze stejného rodu, kořenící často i z jednotlivých listů. Už jsem o pár sloupkových krasulek přišla a bylo mi to vždy ponaučením pro další pěstování podobných druhů.

Ale zpět ke konkrétní C. columella, pocházející z provincie Severní Kapsko v Jihoafrické republice. Roste v oblasti zvané sukulentní Karoo na křemenitých svazích mezi kameny či v písku. Už to nám může napovědět, že není zvyklá na substrát bohatý na humus a pokud to nedodržíme, koledujeme si o to, že jednoho dne neodhadneme množství vody a po dlouhodobějším pobytu v přemokřeném humózním substrátu mrška hniloba zapracuje na křehkém sametovém těle a čtyřhranné žlutozelené či zelené sloupečky se nám začnou kácet a skomírat. Pokud je rostlinka spokojená, na podzim vyžene krátké květenství s krémovitými či žlutými trubkovitými květy s korunními lístky srostlými u báze. Pravda, žádná extra ozdoba to není, ale pro květy sloupkovité krasulky nepěstujeme.

Ze všeho, co jsem o této krasulce napsala, vyplývá, že já osobně bych si nikdy netroufla sloupkovité krasulky letnit pod širým nebem, i když určitě potřebují maximum světla. Stoprocentně jim nedělá dobře polévání hadicí, konví, zkrátka nejlepší je zalévat je velmi optarně kolem rostlinek do květináčku. Všechny rezavé skvrnky, které na našich krasulkách vidíte, pocházejí z pocákání či namočení rostlinky vodou v nevhodný čas. Nikdy se tomu úplně nevyhnete, ale pokud je to možné, raději se tomu snažte předejít. Když už se rostlinky bohužel namočí, určitě by měly prouděním vzduchu brzy oschnout. Jak vidíte, ne všechny sukulenty jsou určené pro absolutní začátečníky. Chápu, že každý musí jednou začít, ale buď budete mít záviděníhodné štěstí, nebo se jako já musíte smířit s občasnými ztrátami, než se vám podaří těmto nelehce pěstovatelným, přesto filigránsky krásným rostlinkám přijít na kloub.  R.


Summary:

Description and experiences with growing of Crassula columella from RSA.


Fotografie 2:

1. Crassula columella

2. Květenství (The inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář