Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cotyledon papillaris

11. 12. 2011

 

Cotyledon papillaris Linné (1782)

c.-papillaris--hh....--vredendal-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Detail papilózního listu

2. Cotyledon papillaris, HH 5139, Vredendal

3. Semenáček

4. Detail květu

..........................................................................................

Dnešní rostlina pro mě představuje takovou menší záhadu. Sešly se nám totiž ve sbírce dvě rostliny tohoto jména, obě dokonce s lokalitou. Podobnosti však mezi nimi byste hledali horko-těžko. Musela jsem si tedy počkat, až obě nakvetou, aby porovnání bylo úplné, dotažené do konce. Na tu druhou jsem čekala až do minulého týdne, kdy se konečně otevřel první květ na rostlině z lokality poblíž jihoafrického města Vredendal.

Abychom však mohli provést nějaké porovnání obou rostlin, bylo by asi dobré najít si nějaké informace o typovém Cotyledon papillaris. Zadíváme- li se už na pouhé jméno rostliny s autorem a rokem prvního popisu tohoto druhu, dostane se nám několika informací. Jedná se o již velmi dávno popsanou rostlinu z čeledi Crassulaceae, jejíž jméno nám prozrazuje jednu z vlastností rostliny: povrch listů může mít jemně papilózní povrch, připouští se i povrch jemně voskově ojíněný. Tvar je celkem variabilní – od listů čárkovitého tvaru, až po listy krátce kopinaté až obkopinaté. Celkově rostlina vytváří menší keříčky (do 10 cm), tenké větve mohou pod tíhou listů poléhat a následně znovu zakořenit. Květenství je nevysoké – maximálně do čvrt metru výšky s několika málo svěšenými zvonkovitými květy. Barva se připouští od žlutavé po oranžově červenou.

Pro utvoření co nejcelistvějšího obrázku o tomto druhu zbývá dodat rozšíření druhu – od jihu Namíbie, přes 3 jihoafrické provincie Severní, Západní a Východní Kapsko v oblasti suché savany, v biotopu zvaném Sukulentní |Karoo a Valley Bushveld. Díky celkem široké oblasti kde roste, má i mírně složitější nároky na pěstování : v západní oblasti výskytu přicházejí jen zimní srážky, ve východní i v létě. Letní teploty jsou vysoké, v zimě se mohou dostavit i menší noční mrazíky.

Tolik lze vyčíst z monografie Cotyledon - Tylecodon od E. van Jaarsvelda.

Náš C. papillaris z oblasti Vredendalu pochází z vysetých semen jedné americké pěstírny (omluvte opět mužský rod, správně by se měl užít ženský, ale nějak to nejde přes ústa ani přes klávesnici). Jeho vzhled docela odpovídá popisu i kresbám v knize, barva květu je taková neurčitá, listy jsou glaukózní i jemně papilózní (viz detailní foto). Rostlinu jsem umístila mezi květináčky s vyššími rostlinami, aby nebyla vyloženě na úpalu (v přírodě má růst v lehkém stínu mezi keři).

Druhá rostlina se jménem Cotyledon aff. papillaris pochází z pěstírny Coka Grootscholtena. Na jmenovce je uvedena lokalita 20km severovýchodně od města New Bethesda. Vzhled rostliny je hodně jiný, stonky jsou krátké, tlusté, listy na koncích trochu zprohýbané. Květy odpovídaly popisu typové rostliny, jinak podoba mírně pokulhává. Když jsem se pokoušela tuto rostlinu „přeurčit“, nakonec vždy z malého výběru kotyledonů vyšel zase nejpodobněji onen C. papillaris. Pak postavíte obě naše sbírkové rostliny tohoto jména vedle sebe a podoba je ta tam. Mohlo by se to přičíst velké variabilitě rostliny uváděné u popisu, je jasné, že z tak rozsáhlého areálu nemohou pocházet rostliny podobné jako vejce vejci. Já osobně si myslím, že by si celý rod zasloužil nějakou revizi, to však ráda přenechám větším odborníkům na jihoafrické sukulentní rostlinstvo, já jsem na to moc malým pánem, ba dalo by se říct jen takovým miniaturním panáčkem nebo panenkou ... R.

Fotografie 2:

1. Cotyledon aff. papillaris, 20 km NE of New Bethesda

2. Detail květu

c.-aff.-papillaris-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář