Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ceropegia carnosa – do třetice, ale jistě ne naposled

10. 8. 2012

 

Ceropegia carnosa E.Meyer – do třetice, ale jistě ne naposled

c-carnosa-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Ceropegia carnosa

2. Ztloustlé kořeny

...................................................

Většinou se snažíme naše články ZL promíchávat do co největší pestrosti, ale protože občas je dobré změnit zažitá pravidla, dáme po dvou představených ceropegiích z posledního období klidně i třetí. Nakonec po hlíznaté C. cancellata a tyčkovité C.variegata to bude mírná změna, ta dnešní je sice poměrně dost popínavá a tenkostonková, ale není hlíznatá. Jak vidíte na přiložené fotce, pod zemí má jen takové mírně ztloustlé a propletené kořeny.

Tuhle rostlinu máme ve sbírce už pěkných pár let, ale nikdy jsme si ji moc nevšímali a ona jen tak na okraji přežívala. Původně pocházela od Inga Breuera a my ji dostali od Kuby Jilemického. Pravděpodobně nám někdy už i trochu utajeně kvetla, ale nikdy nepřitáhla naši pozornost. Poté, co jsem ji letos na jaře přesadil a přidal plastový žebříček pro její výhony, projevila se poněkud výrazněji a vlastně už podruhé letos nakvétá. Na rozdíl od podobných ceropegií má konečně poněkud atraktivnější květy, jak tvarově, tak i barevně.

Na původní jmenovce měla poznámku za svým jménem Ethiopia, což je poněkud zavádějící, neboť veškerá odborná literatura uvádí domovinu pro C. carnosa JAR (Východní Kapsko a KwaZulu-Natal), Swaziland a Keňu. Proto přidám na jmenovku za zemi původu otazník. Vzhledem má být C. carnosa podobná C. affinis, která je však robustnější a nemá tak potečkované květy. Zato ale je rozšířená na velkém areálu tropické a subtropické Afriky včetně i oné jmenovkové Etiopie.

Po stránce pěstování je C. carnosa opravdu hodně odolný sukulent, léta snášel i dost chladné zimování ve skleníku, i když vyšší zimní teploty by ho určitě potěšily víc. Výhonky ani listy v zimě nezasychají, i bez zálivky se jich většina přežije zelená a na jaře pokračuje v růstu. Vlastní výhonky jsou poměrně tenké (do 2mm průměru), zato dokáží narůst až do 2m délky. Je proto vhodné využít jejich přirozené ovíjivosti a nabídnout jim oporu spojenou s květníkem. Kytka vůbec působí poměrně obyčejně, ne tak však její květy, které patří k těm více propracovaným a zdobným (carnosa znamená masitá a souvisí to pravděpodobně se vzhledem květu). Nezkoušel jsem, ale je téměř jisté, že C. carnosa půjde velmi snadno rozmnožovat řízkováním a je tedy ku podivu, že není v našich sbírkách více rozšířená.

Slibujeme, že na nějaký čas vám dáme s ceropegiemi pokoj, i když nějak stále přibývají další kousky do sbírky a tím i další témata na další články. Jen z posledního fotosafari po západoevropských sbírkách o minulém víkendu jsme si přivezli 6 nových druhů ceropegií……J.

Fotografie 2:

Květ Ceropegia carnosa

c.-carnosa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář