Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ceraria pygmaea

1. 7. 2007

               Ceraria pygmaea (Pillans) G.D.Rowley

 

Obrazek

 

 

 

 

 

Fotografie 1:

1.+ 2. Ceraria pygmaea

3. Semenáček (Seedling)

4. Samčí květy (Male flowers)

5. Mladý kaudex (Young caudex)

..................................................

 

Už dva dny chodím a lámu si hlavu, o jaké další rostlině vám napíšu. Nemyslím tím, že by nebyla vhodná témata, problém je právě opačný. Témat by bylo tolik, že se rozhoduji, o kterém psát teď a která nechat do budoucna. Asi nejlepší by byly ententýky dva špalíky, prostě kytky rozpočítat a na nějakou to slovo padne…J.

Nakonec jsem to řešila eliminační metodou. Kytky totiž máme u sebe po skupinách podle rodů (s výjimkou změti dřevin a vyskládaných cibovin). V každé větší podmisce je nějaký rod, případně skupina příbuzných rodů z nějaké čeledi. Tentokrát rozpočítadlo padlo na podmisku s různými Portulacaceae. Podmisek je díky mé slabosti pro tuto čeleď několik, ale právě v té krajní jsou rody Lewisia, Grahamia a Ceraria. Velmi důstojným zástupcem sukulentních rostlin posledního rodu je Ceraria pygmaea. Africká kaudexní rostlina se sukulentními listy – co si přát více?

Rostlina pochází původem z jihoafrické provincie Northern Cape z oblasti Little Namaqualand. V přírodě, kde má dostatek světla a omezený přísun vláhy,dosahuje maximálně 20 cm výšky, větvičky jsou krátké, nahloučené a listy pěkně baculaté. Kaudex se vytváří velmi brzy, znamená pro rostlinu jedinou záruku přežití při větším poškození vrcholových větví.

Bílé nebo až růžové květy jsou jednopohlavní. Rostlina je dvoudomá, ke sprášení tedy potřebujete dva různé dospělé jedince. Kdosi mi říkal, že mladičké rostliny mají květy samčí i samiččí, ale u svých rostlin jsem to nepozorovala, takže v tom zatím nemám jasno. Staré rostliny si své pohlaví nemění. Po sprášení samiččích květů vznikají půlcentimetrové trojkřídlé nažky, zpočátku žlutorůžové a po dozrání hnědé barvy. Jakýmkoliv dotykem odpadávají pod rostlinu a v době vegetace mohou velmi brzy začít klíčit.

Dřív, když byla C.pygmaea ve sbírkách vzácná, množila se řízkováním a následným roubováním na Portulacaria afra, chyběla pak ovšem nejvetší ozdoba, jakou asi tato rostlina má – výstavní kaudex. I přirůstající větvičky roubovaných rostlin nebyly tak kompaktní, jako u rostlin tzv. na svých (kořenech) a bylo třeba je bez milosti krotit ořezáváním. Cerárii stačí obyčejný propustný substrát pro sukulenty, nepotřebuje žádné „extrabuřty“.

Pokud to jen trochu jde, určitě si sežeňte cerárii jako semenáček, což v dnešní době, kdy se pěstírny předhánějí v nabídkách, určitě nebude problém. R.

 

 

 

Summary:

Desription and experiences with growing of african caudex plant Ceraria pygmaea from family Portulacaceae.

 

Fotografie 2:

1. Ceraria pygmaea
2. Semeno (Seed)
3. Samičí květy (Female flowers)
4. Stará rostlina (Old plant)

Obrazek