Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ceraria fruticulosa

22. 2. 2008

          Ceraria fruticulosa H.Pearson & Stephens

Obrazek

 

Možná se budete ptát, co mě můžeObrazek přitahovat na takovémto „roští“? Nikde žádný zřetelný kaudex, pachykaul, nebo kdyby to aspoň atraktivně kvetlo…Ceraria fruticulosa však patří do mé oblíbené čeledi Portulacaceae a její příbuznou ze stejného rodu je například již  na ZL uvedená Ceraria pygmaea, nebo snad někdy příště Ceraria namaquensis. Druh C.fruticulosa jsem donedávna měla jen ve formě řízků, takže na nich skutečně nic atraktivního nebylo. V létě se Obrazekvšak na mě usmálo štěstí a mně se podařilo u pana Ryby z Rakovníka nakoupit pěknou sbírkovou letitou rostlinu, pocházející dokonce z pradávných sběrů pana Pavelky seniora. Byla ty roky v nejlepších rukou, pan Obrazekdoktor Ryba má pro rostliny dokonalý cit, takže vznikla hezká, tvrdě držená kytka, jíž zkušené ruce nedovolily proměnit se v nevzhledné křoví.

V přírodě – namibijské a jihoafrické oblasti ObrazekNamaqualandu a Bushmanlandu totiž C.fruticulosa můžete najít jako keř  až skoro 2 metry vysoký. Ze zesílené báze vyrůstají v průměru půlcentimetrové větve s tmavěhnědou kůrou, která s postupem času Obrazekšedne. Na koncích se větve zužují na 1 mm široké výhonky. Větve košatí buď samovolně, nebo po nějakém mechanickém poškození. Na větvích se ve vlhkém období objevují matně zelené, masité, tenké listy o velikosti 4 – 7 x 3mm. Za příznivých podmínek se u konců větví ukážou drobounké (2 – 4mm), světlounce růžovofialové květy –  takže žádná atrakce se nekoná.

ObrazekKdyž však šikovný pěstitel alespoň trošku odhalí vršek pokrouceného kořenoví, vznikne zajímavá rostlina, zvyklá kupodivu na delší období bez zálivky, na což reaguje shozením listů.

Od pana Ryby jsem vyprosila i řízek z jiné rostliny rodu Ceraria. Ta má oproti C.fruticulosa mnohem větší listy, připomínající rozpláclé listy C.pygmaea. V encyklopedii pana Eggliho jsem našla, že v Angole roste jistá C.carrissoana, růstem své jižnější kolegyni hodně podobná. Liší se Obrazekvšak právě velikostí listů a tím, že má zvlášť samčí a zvlášť samičí květy. Docela bych se vsadila, že by to mohla být ona. Listy by měly být veliké 1 – 3,5cm x 1 – 1,8cm a na listové bázi kolem 5mm. Když se podíváte na řízek, docela by to odpovídalo.

Ať už je to, jak chce, jisté je, že mám díky štědrému panu Rybovi (prosím neplést s Janem Jakubem z jiné doby i lokality) i další dva kousky do mé sbírky šruchovitých rostlin a tentokrát v zajímavé, keřovité podobě.    R.

ObrazekFotografie:

1. Ceraria fruticulosa

2. Báze rostliny

3. Kořen

4. Vrchol větve

5. C.fruticulosa dnes

6. Řízky

7. Ceraria aff.carrissoana

8. C. aff.carrissoana - vrchol větve

9. C. aff.carrissoana - listy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

semenáčky

(Eva Egertová, 25. 7. 2013 7:29)

Ze semínek, co jste mi loni poslala, vyrostly 4 úhledné semenáčky. Mam z nich radost. Eva Egertová

Ceraria fruticulosa- dík za chválu

(Sváťa, 14. 1. 2009 14:07)

Takže ještě jednou díky za pochvalu. Abych dotvrdil, že tvrdé pěstování se vyplácí, hlásím, že vloni rostliny vykvetly a dokonce zároveň samec i obě samice. Máte u mne pár semen.