Jdi na obsah Jdi na menu
 


Calibanus hookeri – ideální společník pro trosečníky

28. 5. 2011

Calibanus hookeri (Lemaire) Trelease – ideální společník pro trosečníky

 c.-hookeri-1s.jpg

   

Fotografie 1 - Calibanus hookeri

......................................................................

Původně měl být tento článek fejetonem na téma vytoužené a kultovní sukulenty. To jsou takové ty ještě před pár lety nedostupné a nádherné sukulenty, kterých už je dnes v nabídkách specializovaných obchodníků dostatek. Jedním z oněch kultovních sukulentů měl být i Calibanus hookeri. Ale člověk míní - život mění. Protože jsem si před třemi týdny udělal opravdu VELKOU radost opravdu VELKÝM zástupcem tohoto druhu, ručka tématu článku se překlopila od fejetonu k werbáři.

Vzhled této unikátní kaudexovité rostliny je velmi jedinečný, kdybych ji měl s humorným nadhledem někomu popsat, řekl bych: obří hromada například sloního trusu navršená v Mexiku (kde sloni samozřejmě nežijí a netrousí), kterou statečně prorůstá několik trsů tvrdolisté trávy. Botanici na to mají poněkud jiný názor a jistou neuspořádanost vzhledu rostliny dokonali jménem Calibanus podle strašidelné a rozcuchané bytosti Caliban z klasického Shakespearova díla Bouře. Pro sukulentáře to byla nadvakrát objevená kytka, jejíž popularita se protnula s nastoupivší kaudexománií v 70. letech minulého století.

Každá rozsáhlejší knížka a encyklopedie o sukulentech kalibanus jako raritu zmiňuje, dostat se k němu však nebylo dříve vůbec jednoduché. Proto se čeští a slovenští sukulentáři orientovali dlouhou dobu na výsevy občas sehnatelných semen, která po určitých skarifikačních procedurách celkem uspokojivě klíčila. Můj první kalibanus jsem si koupil u p.Vaněčka v Hluboké nad Vltavou. Měl jich tam tehdy pěkných pár desítek a už tehdy jsem si povšimnul určité variability mezi rostlinami v barvě listů a jejich délce. Nikdy nezapomenu, jak mezi svoje semenáčky sáhnul a jeden „za pačesy“ vytáhnul. Pan Vaněček už není, ale jeho kytky u mě pomalu rostou dál. A to je právě ono – semenáčky kalibanů rostou dobře ale hodně pomalu a ve mně pomalu klíčila touha si jednou pořídit nějaký větší a starší kousek. Po devadesátem roce se začaly kalibanusy spolu s dalšími agávovitými, yukovitými a nolinovitými rstlinami vozit ve velkém a hlavně ve větším provedení. No prostě- zkrátím to, při letošní návštěvě u Jirky Merhauta v Mořince mě jeden úžasný (a na svou velikost levný) exemplář oslovil natolik, že od té doby zdobí už naši zahradu.

Pročetl jsem veškerou česko-slovenskou literaturu o Calibanus hookeri a zase až tak moc nových věcí jsem se nedověděl. Jenom jsem se hodně pobavil nad jednou fotkou ve slovenském časopise Cactaceae etc. (1/1993), na které soupeří obrovitý starý kalibanus s pohledným mladým polním (a odhaleným) botanikem Jardou Šnicerem o to,  kdo na sebe strhne větší pozornost. Každopádně Calibanus hookeri roste na velkém areálu Mexika, hojně zejména ve státech Hidalgo a San Luis Potosí. Dožívá se vysokého věku a podle literatury až obří velikosti. Od věku 20let je květuschopný, je dvoudomý, je tedy k opylení potřeba samčí i samičí rostliny. Po odkvětu nehyne celá rostlina, ale jen příslušný růstový vrchol, ze kterého kvetla. Vzhled kalibanusu nejlépe ukáže fotografie, ta moje nová krasavice má přes 30růstových vrcholů a určitě už někdy kvetla. Má nyní přes 25cm v průměru a hlavně má skvěle ropraskanou borku. Jeji listy patří k těm kratším, některé kalibanusy jsou krátkolisté a jiné dlouholisté. Dlouhou dobu byl Calibanus monotypickým rodem, po roce 2003 se začalo blýskat na nový druh se jménem Calibanus glassianus, který má určité rozdíly v povrchu kůry (víc rozpraskaná), v rozměrech a barvě listů (modřejší barva a širší listy), delší květenství a více trojúhelníkovitá semena. Bohužel není mnoho fotografií nového druhu a už vůbec žádný dostupný botanický materiál, takže to prostě nějakou dobu potrvá, než se C. glassianus vyloupne i nás.

Pěstitelsky je C. hookeri záležitost zcela bez komplikací, má rád slunce, nárazovou zálivku, propustný substrát a hlavně povětří. I když se domnívám, že v přírodě roste kalibanus dlouhou dobu s kaudexem pod zemí, který právě proto asi rychleji přirůstá (ten můj kusanec měl funční kořeny i na temeni kaudexu!), je lépe v našich podmínkách pěstovat jej jednoznačně jako nadzemní. Přece jen má trochu snahu ke hnití poškozeného místa, které ale, pokud se mu pomůže a ložisko se vyškrábe, umí zacelit a spokojeně pak roste dál. Poznámka k množení – prý lze kalibanus i rozřezat na víc částí a každou úspěšně  zakořenit, i když nevím o nikom, kdo by to při pohledu na ten krásný rozpraskaný bochník dokázal! Ještě jednu věc – občas proskočí informace o mrazuodolnosti kalibanusu – myslím že pokles k nule zvládne, určitě ale níž bych nedoporučoval, i když možná že ve své domovině to zvládá hodně pod nulu. Jenže jak říká kamarád a kaudexofil Vláďa: záleží odkud ten mráz na kytku jde, zhora to nevadí, ale nesmí to jít na kořeny a na kaudex. A to je právě ten rozdíl mezi Mexikem a naší krajinou, tam zem na rozdíl od nás nikdy nepromrzne.

Na konec už jen vysvětlení onoho dovětku v názvu článku. Vzpomínáte si na velmi povedený a známý film Trosečník s Tomem Hanksem v hlavní roli? A vzpomínáte si na jeho mlčenlivého „kamaráda“ Wilsona? To byl ten volejbalový míč zn.Wilson, který se postupně proměňoval z míče na novou bytost, která byla jediným společníkem onoho moderního Robinsona. A právě ta poslední vyzrálá podoba promáčknutého, ušpiněného šišoidu s čupřinami vyrobenými z trávy je nápadně podobná starému kalibanusu. Proto i já tomu svému budu říkat Wilson a doufám, že mě nikdy neopustí……………

Jak to tak po sobě čtu, tak nakonec nevím, jestli se mi ta ručička nakonec přece jen nezhoupla znovu z webáře do fejetonu.   J.

Summary:

Description and experiences with growing of Calibanus hookeri from Mexico.

Fotografie 2:

1. Calibanus hookeri - kaudex (caudex)

2. Calibanus hookeri - staré květenství (old inflorescence)

3. Calibanus hookeri - listy

c.-hookeri-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář