Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brachystelma caffrum aneb hlíza rodu středního

30. 5. 2009

Brachystelma caffrum (Schlechter) N.E.Brown aneb hlíza rodu středního


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Hlíza na začátku sezóny (The tuber)

2. Listy (The leaves)

3. Brachystelma caffrum

...........................................................


Tak má naše stádečko brachystelm za sebou další aspoň pro ně bezproblémovou zimu a chystá se nám zase dělat radost svými drobnějšími ale o to zvláštnějšími květy. V tomto ostrůvku stapélek s hlízkami začala jako první v těchto dnech až nezvykle zářit svými kanárkově žlutými kvítky Brachystelma caffrum. A ejhle – jako si těžko zvykáme u některých rostlin na ženský rod jejich jména, u brachystelm je tomu naopak. Není to ta brachystelma ale to brachystelma. A utrum, v tomto případě tedy caffrum. A další ejhle- další názvoslovný zmatenec – od kafru by člověk očekával jistou příjemnou vůni, ale stapélka (nebo stapélko?) nezklame a smrdí si vytrvale po svém – konkrétně slabě po kravském hnoji. Je to však velmi úhledná a spořádaná rostlina a proto ji určitě neškodí jako další z rodu na ZL představit.

V domovině roste ve východním Kapsku v JAR. To naše brachystelma má lokalitu Stutterheim, což je městečko zhruba 100km od pobřeží Indického oceánu. Rostlina byla zakoupena spolu s ostatními bratříčky ve firmě Exotica, o které už byla několikrát na ZL řeč. Dle literatury má dosahovat velikosti kulaté zploštělé hlízy 5-7cm, naše je tak v půlce tohoto maxima.Z temene hlízy vyrůstá v jednom místě spleť stonků, které se mírně větví. Při bohatší zálivce stonky přerůstají přes 10 cm délky a začínají poléhat. Pokud se drží více zkrátka (nárazovější zálivka a hodně slunce) jsou stonky krásně vztyčené a samonosné. Na těchto stoncích stojí proti sobě páry krátce řapíkatých, oválně kopinatých listů, které, než se zcela rozvinou v průběhu léta, jsou na okrajích ozdobně zvlněné. Po své celé ploše jsou mírně chlupaté. Květy vyrůstají v tomto období před hlavním létem, jsou na delších stopkách a vyrůstají po jednom, maximálně po dvou z místa srůstu listů. Mají jednoduše hvězdicovitý tvar 7-13 mm v průměru výrazně žluté barvy, v rodu Brachystelma poněkud ojedinělé. Zvenku jsou lístky lehce papilózní, zevnitř hladké.

Rostlina budí dojem krásně zahuštěného keříku, napočítal jsem přes 20 stonků s 30 poupaty, které pokud se zadaří a otevřou se najednou, nadělají spoustu žluté parády se specifickou hnojní vůní. Pokud tato vůně zmotivuje nějakou českou mouchu, je pravděpodobné i opylení, neboť přístupnost rozmnožovacích orgánů je u tohoto květu vysoká. Semena, jak jsme ověřili u jiného druhu brachystelm, jsou dobře klíčivá a ani semenáčky nejeví nějaký sklon k nějakému hromadnému padání. Stále se tak nějak nepotvrzuje choulostivost či náročnost těchto rostlin.

Pěstitelsky se naše brachystelma neliší od ostatních námi pěstovaných, o kterých jsme už psali. Letos je vyjímečný rok pouze v tom, že brzo na jaře ovládli náš skleník takoví ti malí červení asi-roztoči (aspoň si to myslíme), kteří pravděpodobně plní jakousi funkci zdravotní policie na rostlinách a letos zatím není po nepříteli jménem sviluška (který v minulých letech velmi hodoval zrovna na brachystelmách) ani vidu ani slechu. Takže nám i další brachystelmy nerušeně, nepoškozeně a vesele nakvétají a zřejmě vás zase brzo nějaká (ten ženský rod se stále vkrádá) v podobě dalšího článku nemine. A to je všechno, konec čili caffrum. J.


Summary:

Description and experiences with growing of Brachystelma caffrum from family Apocynaceae.


Fotografie 2:

1. Rostlina dnes (The plant today)

2. Květ (The flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář