Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brachystelma bruceae

9. 6. 2013

 

Brachystelma bruceae R. A. Dyer (1977)

b.-bruceae-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Poupata na B. bruceae

2. Brachystelma bruceae

.............................................................

Už je to jako na potvoru – předkládám vám další nakvetlou sbírkovku v okamžiku, kdy se za okny honí bouřková mračna a z republiky chodí znovu nepěkné zprávy o dalších zatopených sklepích a řekách, hrozících vzedmutím břehů. Věřte mi, nepíšu to jen tak, abych se honila za senzacemi, protože i my jsme minulý týden bojovali s průsakem vody ve sklepních prostorách i ve skleníku a nyní, kdy se situace docela uklidnila, opět se znepokojením očekáváme, co se bude v noci a zítra zase dít. Co bychom si však stěžovali, někteří z vás jsou na tom mnohem hůř a naše voda ve sklepě je proti tomu, co se dělo jinde, procházka růžovým sadem (zdravíme například Otu a celé pražské ZOO přejeme více sucha).

Před týdnem bylo hodně mokro a k tomu i zima, nyní jsme se my i naše rostlinky alespoň pár dnů ohřáli. Dole ve skleníku to i díky přísunu čerstvé dešťové vody v zálivce nakvétá jedna radost. Jirka mě honí, abych mu fotila cibule, já se snažím nešidit ani ostatní skupiny rostlin. Třeba právě brachystelmy jsou teď v nejlepší kondici, jsou čerstvě olistěné a většinou i nakvetlé. Snažím se aktuálně fotit, protože za pár týdnů si chutné čertvé listy vyhlédnou nezničitelné svilušky a bude po nádheře.

Jednou z nakvetlých krasavic je i druh, který nemáme zas tak dlouho. Brachystelma bruceae, pocházející ze severovýchodních provincií Jihoafrické republiky (Northern Prov., Mpumalanga), je u nás rok, maximálně dva (musela bych zase potupně Jirku poprosit, aby se kouknul do evidence a to by bylo řečí...  ) a letos se tedy předvádí, až oči přecházejí. Na tenkých stoncích jsou nejen jemně chlupaté listy s krátkými řapíky, ale i spousta poupat a nyní i několik otevřených chlupatých květů. Encyklopedie pro tento druh uvádí pro květy barvu purpurovou či hnědočervenou, což zrovna naše brachystelma splňuje jen částečně. Uvedená barva se objevuje na rozevřených lalocích, ve středu jsou květy béžovohnědé s červenohnědými skvrnkami. Zda to tak může či nemůže být já sama rozhodnu těžko, ale díky podobnému zbarvení jsou květy mnohem fotogeničtější, než kdyby byly čistě jednobarevné. Pro jistotu jsem se mrkla, jak vypadají v detailu květy B. pulchellum, což by měl být druh na B. bruceae podobný. B. pulchellum má však květy lysé a laloky u báze žíhané.

Pěstování příliš složité není, pokud dodržíme zimní suchou přestávku. Hlízky brachystelem po odstranění zaschlých sezónních stonků necháváme ve skleníku při teplotách v rozmezí 6 – 15° C a v půlce jara začínáme opět opatrně zalévat. Pro případné zájemce o brachystelmy zdůrazním nutnost zakoupení rostlin či alespoň semen, protože nejdou řízkovat jako jejich příbuzné hlíznaté ceropegie.

Na závěr přidám perličku. Tento druh popsal a pojmenoval v 70. letech minulého století R. A. Dyer. Kdo byl však onen Bruce, po kterém tak učinil, vám už nepovím a jsem v tento okamžik i líná bloudit po internetu a tuto informaci hledat. Pokud si někdo z vás tu práci dá, určitě se ozvěte a výsledek mi napište do komentáře. Díky. R.

Fotografie 2:

1. Brachystelma bruceae s květy

2. Detail ochlupeného květu

b.-bruceae-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gratulace

(Otík, 15. 6. 2013 6:03)

Blíží se prázdniny a Zelené listy vyhlíží třistatisícího návštěvníka. Jirka s Radkou jistě upečou dort a protože neví komu, asi do něj dají oblíbené ingredience všech svých hostů. Například já mám rád jahody a pečeného králíka. Ale pro miliontého to bude chtít něco originálnějšího. Tak se na to včas připravte a do té doby přeju nám všem hodně pěkného čtení a koukání v Listí...

Bruce inspirující

(Otík, 10. 6. 2013 17:28)

Děkuji za věnovanou vzpomínku, už jsme na kopci.
V roce 1975 byl natočen slavný film Čelisti. Mechanický model v životní velikosti, který byl použit na nátáčení některých scén se jmenoval Bruce. V roce 1977 v Ústavu pro potlačování inteligence (SZTŠ) v Poděbradech vznikla podle vzoru Plastic peoples skupina Anonymous a píseň U kanóny stál opatřila vlastním textem Na kajaku stál. V jedné z mnoha slok se zpívá "...když najednou žralok Bruce ukousnul mu obě ruce..."
Možná ta umělá paryba inspirovala i Dyera. Ale ruku do ohně bych za to nedal. Stačí, že je ukousnutá...

Bruce

(Pavel, 10. 6. 2013 0:06)

Ahoj Radko,

onen Bruce je pravděpodobně botanička Eileen Adelaide Bruce (1905 -1955).
Jinak moc hezká kytička. Vždy s vydáním nového katalogu u Speckse máme s Romčou svrbění.
Přejeme, ať moc neplavete.