Jdi na obsah Jdi na menu
 


Begonia sutherlandii

8. 9. 2007

Begonia sutherlandii Hooker



Obrazek
 

 

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Nové stonky a listy (New stems and leaves)

3. Begonia sutherlandii

............................................................................


Jak vidíte, má kytičková láska – begónie (myslím ty pseudosukulentní) mi už asi leze na mozek, protože vás neúnavně zásobuji dalšími a dalšími druhy. Ale když ony jsou tak nádherné…J

Abych to aspoň trochu prostřídala, tentokrát sáhnu do hlízovitých botanických begónií a to rovnou z Afriky. Begonia sutherlandii se v mnohém podobá své americké příbuzné B.boliviensis, o které jsem už psala. Také má podzemí hlízu,sezónní nadzemní části a zhruba půlroční odpočinek v zataženém stavu. Pochází z jihovýchodní Afriky, kde ji můžete nalézt od Tanzánie až po Jihoafrickou republiku. Zde roste v lesním porostu až do výšky 1900 m. nad mořem. Hlízy mohou dosahovat několika centimetrů, stonky jsou bohatě rozvětvené až do velikosti 1m. V kultuře těchto rozměrů (co se týče stonků) zdaleka nedosahuje, zabere vám místo tak kolem 10 – 15 cm v průměru. Stonek není xerofytní, při sebemenším nedostatku vody nejdříve shazuje květy a pak i listy a zavadá. Při včasném zalití se může znovu napít, jinak ho později nahradí stonek nový. Listy jsou krátce řapíkaté, světle zelené, zubaté a na okrajích lemované červenou linkou. Oranžové květy se v květenství objevují buď na vcholech, nebo v axilách listů na stoncích. Opět jako u většiny begonií jsou zvlášť květy samčí s tyčinkami a čtyřmi korunními plátky a zvlášť samiččí s viditelným trojhranným semeníkem dole a rozeklanou bliznou mezi  pěti korunními plátky. Ke sprášení květů uměle dopomáhám utržením jednoho samčího květu a umělým sprášením květů samiččích. Pak už jen zbývá čekat na to, až semeník uzraje a přirozeně zaschne. Prachových semen je hodně, při výsevu je důležitá hlavně trpělivost a světla ani málo ani moc. Pokud se objeví aspoň jeden nebo nejlépe dva pravé listy, můžete začít pikýrovat z výsevového substrátu do substrátu pro begonie: já osobně míchám kompostovku s jemnější rašelinou a bílým pískem (1:1:1). B.sutherlandii je nejlépe na místě, kde je chráněná před poledním sluncem, myslím si, že by jí vůbec nevadil parapet na východním okně, nebo místo v řídkém podrostu pod ostatními rostlinami.

Ještě vás upozorním na jeden jev na konci růstové sezóny. V paždí některých listů se na stonku objeví hnědé hlízky, které určitě nevyhazujte a vraťte je po odstranění zbytků stonku zpátky do květináčku, nebo je dejte úplně do nového – stačí je mírně zatlačit pod povrch substrátu. Je to jakási pojistka rostliny pro případ, že by hlavní hlíza nepřežila období sucha, které trvá od podzimu do jara. Některé z malých hlízek jsou ji schopny nahradit. Vznikne sice geneticky identická rostlina, ale co by za to jiné kytky daly... R.


Summary:

Description and experiences with growinf of African tuberous Begonia sutherlandii.



Fotografie 2:

1. Nové stonky (New stems)

2. Samičí květy se zelenými semeníky (Female flowers with green ovaries)

3. Samčí květy (Male flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Begonia

(Radka, 22. 10. 2009 17:16)

Už ji přestaňte zalévat. Na jaře si sama řekne o vodu narašením, nebo ji můžete nastartovat zalitím.

begonia sutherlandii

(Jarka, 22. 10. 2009 13:46)

díky za obšírný popis této begonie. Letos jsem si ji koupila a jsem z ní maximálně nadšená, jen nevím, jestli ji mám nechat zatáhnout jako ostatní vzpřímené nebo převislé begonie. Tak to musím vyzkoušet.