Jdi na obsah Jdi na menu
 


Basella excavata - povedená madagaskarská záhada

16. 1. 2009

Basella excavata Scott- Elliot (1891) – povedená madagaskarská záhada

Obrazek


Fotografie 1:

1. Základní listy (Basic leaves)

2. Mladé listy (Young leaves)

3. Stonek (Stem)

...............................................

Název této rostliny berte s mírnou rezervou, protože jsem ho objevila asi před 5 minutami. Když jsem si promýšlela, o čem tento týden napsat, ani na okamžik jsem nepomyslela na tuto rostlinu. Přišla k nám do sbírky jako neurčená madagaskarská peperomie. Vlastně to byla první madagaskarská peperomie, kterou jsem viděla na vlastní oči. Dostala místo mezi ostatními rostlinami rodu Peperomia, se kterými jsem ji i stejně zalévala. Po čase se původně nedlouhý zvláštní stonek začal docela vesele prodlužovat do délky, a tak si rostlina brzy vynutila nainstalování drátěné opory, kolem které se vděčně začala ovíjet. Už to mě trochu zarazilo, protože jsem dosud neslyšela o popínavém druhu rodu Peperomia, ale vše jsem pustila z hlavy a na rostlinu zapomněla. K mému velkému překvapení se koncem července objevila na rostlině květenství. Mírně se lišila od květenství dalších peperomií, byla tlustější a květy byly největší, jaké jsem kdy u peperomií viděla. Začala jsem tušit, že jestli je to opravdu peperomie, tak hodně podivná, což jsem přisuzovala různorodosti zvláštní madagaskarské přírody.

Obrat nastal v okamžiku, kdy jsem si prohlížela Jirkovu publikaci o keňské flóře. Našla jsem tam perokresbou zobrazený jeden druh rodu Basella. Květenství typem odpovídalo záhadné peperomii. V tu chvíli mi to tzv.seplo. Od jednoho rokycanského pěstitele máme jednu rostlinu čeledi Basellaceae, a i když nám dosud nekvetla, chová se hodně podobně, jako naše madagaskarská rostlina. Stonek se postupně ztenčuje a ovíjí se kolem pletiva na bocích našeho polykarbonátovníku. Listy sice nejsou tolik sukulentní a nejsou tak vybarvené, ale tvarově se podobají – ty u báze rostliny jsou větší a širší a k vrcholu se zužují a zmenšují. No ano, mělo se mi to poskládat dříve. Basella. Jenže o baselách jsem nic netušila, s květy jsem znala jen tu z keňské knihy.

A právě před několika okamžiky jsem procházela Eggliho encyklopedii Dicotyledons a přemítala, o které rostlině tento týden napsat. Došla jsem až k odstavci o čeledi Basellaceae. Ten je v knize zastoupený dvěma rody – americkým Anredera a rodem Basella s pěti dosud známými sukulentními druhy, jedním pantropickým, jedním z východní Afriky a třemi z Madagaskaru. No ano, ale to se přeci dá vylučovací metodou alespoň přibližně určit, jaká by to mohla být. Druhy B.leandriana a B.madagascariensis mají nebo mohou mít rozvětvené květenství, což ta naše nemá. Zbývá tedy poslední druh Basella excavata. Pojďme si tedy o ní něco přečíst.

B.excavata pochází z jižní části ostrova Madagaskar. Kořeny jsou zde uvedeny jako dlouhé a ztloustlé, naše rostlina je však řízek a já se jí dosud na to, co má pod zemí nedívala. Nakonec u řízků si nikdy nemůžete být jistí, zda vytvoří stejné kořeny, jako semenáč. Stonek sezónní, do 40cm délky, ovíjivý či poléhavý, zelený s červenými skvrnami. To by přibližně sedělo. Stonek naší rostliny je při pohledu zblízka velice zajímavý, však si to ověřte na fotografii. Základní listy srdčité, velké 3x2cm, tmavězelené až purpurovozelené, lehce sukulentní. Opět dejme tomu. Mladší listy jsou podobné, ale menší (1,5x1cm) a užší, s půlcentimetrovými řapíky. Květenství se objevuje v paždí listů, je nevětvené, klasnaté do 4cm délky, barva hnědozelená. Až na tu barvu (ta se mi zdá světlezelená) to zase docela sedí. Květy bílé, na koncích narůžovělé, 2mm velké, úzce zvonkovité, zanechávající na klasu malé díry (excavata znamená vyhloubená), když později opadají. Ano, to je přesně to, co jsem na květenstvích pozorovala.

Troufám si tedy na 95% tvrdit, že naše popletená (a také propletená) rostlinka je Basella excavata. Teď v zimě dostává minimum vody v dlouhých intervalech a stonek skutečně od vrcholu dolů postupně zasychá. Je mezi peperomiemi v prostoru, kde teploty občas poklesají k 6°C, ale máme ověřeno z loňského roku, že jí to nijak nevadí, naopak ji to možná vyprovokovalo ke kvetení. Nakonec jsem ráda, že se k nám docela povedená madagaskarská rostlinka dostala, zvlášť, když mi dala tolik zabrat při určování. R.

Summary:

Determination and experiences with growing of Madagascan Basella excavata from family Basellaceae.

Fotografie 2:

1. Basella excavata

2.+ 3. Detail květenství (Detail of inlorescences)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Basella excavata

(Seheno, 21. 12. 2022 6:41)

Bonjour! J'étudie actuellement sur le genre Basella, et ce partage m'intéresse vraiment! Seulement, il date depuis 2018 et j'aimerai avoir une confirmation s'il vois plaît, s'agit-elle vraiment de Basella excavata? Merci beaucoup :)

Basella excavata

(Radka, 2. 3. 2018 20:50)

Hello,
I am sorry, but I have not had the plant for several years. I got it from Petr Pavelka, try to write it (www.palkowitschia.cz). Regards
Radka Matulová

Re: Basella excavata

(Natsuki, 3. 3. 2018 18:49)

Thank you for kind reply.
OK, I will try!

Basella excavata

(Natsuki Komada, 1. 3. 2018 18:53)

Hello, I am Natsuki Komada, an Japanese graduate student.
I interested in your Basella excava because I have collected Basellaceae plant for personal research.
And also I have many rare succlents in Japan.
Can you please sell and ship the Basella ? or Would you like exchange with my plants?

Regards, Natsuki