Jdi na obsah Jdi na menu
 


Avonia recurvata

7. 3. 2008

Avonia recurvata (Schönland) G.D.Rowley

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Avonia recurvata ssp. minuta, RSA vlevo (left), Avonia recurvata, Koerries, RSA vpravo (right)

2. Avonia recurvata - další forma (other form)

3. A. recurvata - plod (fruit)

...................................................................................................................


Už jsme dlouho nepsali o žádné avonii, takže ty, kterým tyhle miniatury „padly do oka“, jistě potěším dalším zajímavým druhem tohoto malého a také mladého rodu. Rod Avonia totiž slaví něco málo přes desetiletí prvního přeorganizování z původního rodu Anacampseros. Také naše Avonia recurvata se dříve jmenovala Anacampseros recurvata. Už na první pohled vidíte, že by to byl velice zvláštní anakampseros, protože by mu oproti ostatním pravým anakampserosům přebývaly papírové šupiny mezi listy, které má zrovna Av.recurvata velmi nápadné.

Zajímavá, neučesaná rostlina pochází z provincie Severní Kapsko v Jihoafrické republice. Někomu může maličko připomenout příbuznou Av.papyracea, ale když se podíváte na fotografie a porovnáte obě rostliny, vidíte jasný rozdíl (Av.papyracea se už objevila na stránkách ZL). Jednotlivé větve jsou dlouhé necelých 10cm a jejich průměr kolísá mezi polovinou a jedním centimetrem. Sukulentní listy jsou velice drobné (jejich rozměry jsou do 3mm) a jejich barva může být nejen bledě zelená jako u dalších avonií, ale i téměř fialová. Vše záleží na tom, kolik světla rostlině poskytnete. V paždí listů se objevují řídké, nenápadné chlupy a hlavně různě pokroucené, velmi nápadné papírové šupiny. Ty mohou být dlouhé až půl centimetru a na vyčnívajících koncích mají na bělavém podkladu různě zabarvené středové proužky. Podle tvaru šupin a barvy středového proužku se rozlišují tři poddruhy Av.recurvata: ssp.recurvata z oblasti Steinkopf – Pofadder, který má šupiny s hnědožlutým středovým proužkem a jejich konce „neučesaně“ zahnuté dovnitř i ven; ssp.minuta z oblasti Maraisvlei (Bushmanland) s pokroucenými šupinami se žlutozeleným středovým proužkem a ssp.buderiana z oblasti Richterveldu se šupinami přitisknutými ke stonku. Šupiny posledního poddruhu jsou širší než u ssp.recurvata, prodloužené až podlouhlé a na koncích s tupou špičkou. Z tohoto rozdělení můžeme vyčíst, že mezi naší skupinou avonií máme dva poddruhy: klasickou Av.recurvata ssp.recurvata a drobnější Av.recurvata ssp.minuta. Oba poddruhy se liší už jako semenáčky, ssp.minuta jsou už od raného věku subtilnější a míň se jich dožívá dospělého věku.

Květy Av.recurvata mají v průměru kolem 1cm a stejně jako některé další avonie sladce voní.

Barva korunních lístků je sklovitě bílá a jak jsem si všimla i u dalších avonií, lístků nemusí být „předepsaně“ 5, jak vidíte na ukázce, někdy se může objevit i nějaký ten lístek navíc. Rostlina je samosprašná, snadno udělá semeník, ale se sběrem semen xpočkejte jako vždy u avonií, až semeník sám nahoře popraská. Semena klíčí velmi rychle, semenáčky však dobře chraňte před útokem nějaké smutnice s vajíčky „na palubě“ a kontrolujte nevítanou přítomnost plísní.

Pokud Av.recurvata zdárně „vypipláte z dětských plínek“, rostlina přestane být náročná na mimořádnou péči a vystačí si s jakýmkoli dobře propustným substrátem a nezbytnou drenáží. Nejmíň škod však naděláme se substrátem s velkým podílem písku či pemzy. I v dospělém věku jí postačí nádoba do 5cm v průměru. V zimě zaléváme jen s jistotou následného vyschnutí substrátu – tedy nejlépe za slunečních dnů. Av.recurvata bez reptání toleruje v suchém stavu svého substrátu klesání teplot až k hodnotám kousek nad nulou, v sezóně můžeme zalévat pravidelně a pokud má rostlina minerálnější substrát, občas nezapomeňte na hnojivo.

Zajímalo by mě, zda se mi článkem už o třetí avonii podařilo pro někoho objevit tenhle krásný miniaturní rod, jehož zástupci se vám vejdou opravdu všude. Několik let jsem avonie pěstovala i na osluněné polici jihozápadního okna a nevypadaly, že by nějak moc trpěly. Rostlinkám totiž může uškodit jen přílišné vlhko, jinak jsou z přírody zvyklé na velmi spartánské podmínky a dlouhá období bez kapky vody. A právě tyhle předpoklady z avonií dělají ideální rostliny pro pěstitele s nedostatkem místa a nedostatkem času na každodenní zálivku. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Avonia recurvata from family Portulacaceae.


Fotografie 2:

1. A. recurvata, Koerries, RSA - květ (flower)

2. A. recurvata, Koerries, RSA - listy (leaves)

3. A. recvurvata ssp. minuta - květ (flower)

4. A. recurvata ssp. minuta - listy (leaves)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář