Jdi na obsah Jdi na menu
 


Avonia dinteri

16. 9. 2007

 

Avonia dinteri (Schinz) G.D.Rowley


Obrazek
 

 

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Avonia dinteri

3. Semenáčky (Seedlings)

4. Rostlina s kaudexem (Plant with caudex)

5. Semeník - tobolka (Capsule)

.................................................................


Pokud nepatříte mezi fanoušky sukulentů s heslem čím větší, tím lepší, což mnohdy přináší potíže s velikostí sbírky, můžete s klidem číst dál. Sukulent, o kterém bych se chtěla trochu víc rozepsat, splňuje několik parametrů, pro které právě sukulenty vyhledáváme: kaudex, výrazný květ, netradiční vzhled a to všechno v miniaturním podání. Pokud vás to dostatečně nalákalo, je tento článek právě pro vás.

Avonia dinteri patří do rodu, který před zhruba desítkou let vyčlenil pan Rowley z rodu Anacampseros díky několika odlišným znakům, kterými jsou například přisedlé květy, vlasy přeměněné na šupiny mezi jednotlivými listy, stonky hustě pokryté přisedlými miniaturními ztloustlými listy a kaudex či alespoň jeho náznak. Stavbou svého těla mi A.dinteri připadá na půl cesty mezi spíše stonkovou A.papyracea téměř bez kaudexu (již jsem o ní psala) a vysoce kaudexní A.quinaria se stonky hodně zakrslými. A.dinteri má kaudex sice malý, ale zřetelný a stonky do průměru půl centimetru. Šupiny mezi listy jsou bílé se středovým žlutohnědým proužkem, ve tvaru špičatého kopí. Na koncích stonků tvoří jejich shluky ostré špičky. Krátké stonky se ohýbají do stran a napřimujíse jen když kvetou, a pak nesou dozrávající semeníky.

Potěšitelné je, že několikaletá rostlina si hravě vystačí s květináčkem o průměru 4cm. Poupata jsou většinou ukrytá mezi terminálními šupinami, takže bývá docela milým překvapením, když vám jednoho dne rostlina vykvete. Ještě větším překvapením je samotný květ, je totiž na rozdíl od většiny avonií sytě růžový. A co teprve, když se kolem A.dinteri projdete. Zjistíte totiž, že květ či květy vydávají intenzívní libou vůni, která je cítit na vzdálenost několika metrů. Semeníky jsou vřetenovitého tvaru, po dozrání se podélně třepí a sypou drobná semena. Výsev naštěstí není příliš složitý, semenáčky na rozdíl od A.quinaria a A.rhodesica přirůstají poměrně rychle a v roce má rostlina již zřetelný kaudex a je schopná květu.

Avonie jsou všeobecně citlivé na déletrvající přemokření či zálivku v nevhodnou dobu, takže pokus si nebudete jisti, zda zalít, raději nezalejte a nechte to na příště. Avonie sázíme do substrátu s převahou pemzy, která hodně rychle vysychá, nezapomeňte však na občasné přihnojení. Přes zimu raději nezalévejte, při snížené teplotě nechte rostliny odpočinout.

Pokud se pro tuhle namibijskou miniaturu z čeledi Portulacaceae rozhodnete, stačí vám jedna, protože A.dinteri je stejně jako ostatní avonie samosprašná. Případná semínka si dobře uchovejte, kdybyste náhodou přišli kvůli svému přehmatu či nějaké hnilobě o mateční rostlinu, díky semenům máte o potomstvo postaráno. My s Jirkou bychom mohli vyprávět… R.


Summary:

Description and experiences with growinf of miniature Avonia dinteri from family Portulacaceae.


Fotografie 2:

1. Květ (Flower)

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

3. Detail stonků (Detail of stems)

Obrazek
 




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář