Jdi na obsah Jdi na menu
 


Astroloba corrugata

16. 9. 2007

Astroloba corrugata N.L.Meyer & G.F.Smith


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Astroloba corrugata

2. Odnož u báze (New rosette at the base of stem)

3. Detail listu (Detail of leaf)

............................................................................


Jak už asi tušíte z předchozích článků, léta sbírám havorcie a sešla se mi jich pěkná řada. V poslední době jsem se konečně dostala k tomu, že jsem se začala zajímat i o jejich systematiku. Je to nezbytné v okamžiku, kdy se rozhodnete stejně jako já nějakým způsobem si je setřídit. Rozhodně ještě nepatřím mezi znalce, spíš jsem někde na půl cesty mezi stavem učednickým a pokročilým. Při svém zájmu o havorcie jsem si nemohla nevšimnout podobných rostlin s názvem Astroloba. Sešlo se mi jich několik kousků, a protože k nim oproti havorciím neexistuje téměř žádná literatura, dlouho jsem tápala, kam je zařadit. Teprve v okamžiku, kdy jsem otevřela knihu Monocotyledons pana Eggliho, trochu se mi vyjasnilo.

Druhů rodu Astroloba není mnoho, celkem 6 regulérních: A.bullulata, A.congesta, A.corrugata, A.foliolosa, A.herrei, A.spiralis a přírodní hybrid A.bicarinata (Astroloba corrugata x Haworthia margaretifera). Tím pádem jsem zjistila, že už mám astroloby téměř všechny a je na čase vás s nimi postupně seznámit, tedy v případě, že o to budete stát J.

Jsem vám asi dlužná vysvětlení, co vedlo k vyčlenění astrolob z velkorodu Haworthia. Je to několik typických znaků, shodných pro všechny druhy: stonkový růst s listy spirálovitě rostlými (každé následující „patro“ pěti listů je o kousek pootočeno, čímž vznikne pět spirálovitých řad špiček listů) a hlavně odlišná stavba květu. Astroloby totiž nemají květ souměrný jako havorcie (souměrnost podle jedné osy), ale mají ho pravidelný (souměrnost podle několika os), navíc chybí výrazné zahnutí konců okvětních plátků. Je zde jistá podobnost s květy havorcií sekce Robustipedunculares (volně přeloženo: s robustními stopkami), kam patří Hawothia kingiana, H.marginata, H.minima a H.pumila. Další podobností je rozšíření obou rodů, oba najdete v podobných oblastech jižní Afriky.

Astroloba corrugata, známá také pod názvem Astroloba aspera konkrétně roste v provincii Západní Kapsko. Je asi nejzdobnější astrolobou díky výraznému hrbolatému reliéfu na listech. V podmínkách s přebytkem přímého slunce se listy zbarvují do červenooranžových odstínů, jinak jsou tmavě zelené. Čas od času se stane, že se u paty stonku, nebo třeba jako u mé astroloby na vrcholu objeví odnož, která jde po čase opatrně odříznout a znovu zakořenit. Květy na vysokém květenství jsou bíložluté, okvětní plátky téměř sevřené. Pro rozměrné kořeny doporučuji květináč s dostatkem místa do hloubky, propustný substrát a vody tak akorát – zalévat zhruba jednou týdně. V zimních měsících při snížení teploty není třeba zalévat vůbec, jinak se rostlině nezdravě zdeformují jinak kompaktní listy na vrcholu a bude trvat roky, než se obnoví jejich přirozeně pravidelný vzhled. Pokud je nejhůř, můžete se pokusit rostlině seříznout stonek, nechat spodní část obrůst a zdravý vrchol opět po čase znovu zakořenit. Je to zdlouhavý proces, takže mu raději předejděte správnými podmínkami při pěstování, jen tak vám tahle krásná nenáročná astrolobka bude dělat radost. R.


Summary:

Definition of south-african genus Astroloba and description and experiences with growing of one of its specieses Astroloba corrugata.



Fotografie 2:

1. Vrchol stonku (Top of the stem)

2. Květ (Flower)

3. Květenství (Inflorescence)

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář