Jdi na obsah Jdi na menu
 


Asarina erubescens

22. 6. 2014

 

Asarina erubescens F. W. Pennell (1947)

a.-erubescens-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Asarina erubescens

2. Uschlý plod se semeny

3. Plody

.....................................................

Pokud pěstujete kaudexní rostliny již delší dobu, jistě jste už zjistili, že všelijaké brambory, hlízy a jiná podzemní zásobní překvapení nemusíte „lovit“ jen v obvyklých známých čeledích s kaudexními zástupci (Cucurbitaceae, Vitaceae, Euphorbiaceae, Portulacaceae, Gesneriaceae, Convolvulaceae apod.). Tu a tam se dá zabrousit i do čeledí kaudexně neobvyklých, teď rychle mě napadá třeba čeleď Campanulaceae (některé africké rostliny rodu Lobelia), Nyctaginaceae (známá kaudexní nocenka Mirabilis jalapa) či třeba Scrophulariaceae (česky krtičníkovité), do které náleží nejen známé nekaudexní zahradní dračíky (Penstemon), ale především rod, u kterého se zastavím dnes – Asarina (někdy pod syn. Lophospermum).

Nenechte se zmást zahradnickým označením „pnoucí gloxínie“, kvete sice podobně trubkovitým, na konci rozšířeným květem, ale tady veškerá podoba končí. Rostlina, pocházející z jižních částí Mexika je popínavá, její ovíjivý stonek může dosáhnout několikametrové délky a i trojúhelníkovité, střídavě rostlé, chlupaté listy se liší od různě kopinatých či oválných a většinou protistojných listů květem podobných siningií. Pod zemí navíc nehledejte úhlednou zakulacenou a všelijak zploštělou hlízu, ale „jen“ hodně ztloustlý, občas i pokroucený kořen. Ten pomáhá rostlině přežít období sucha, kdy rostlina ztrácí energeticky náročné zelené nadzemní části, aby zase s přísunem vody znovu obrazila z adventivních pupenů.

Bez nátlaku přiznávám, že bych si dobrovolně asarinu asi nepořídila, i když je to rostlina nenáročná a v době květu nápadně krásná. Dvě rostliny tohoto rodu nám tak trochu nanutil jeden pěstitel na burze v Chrudimi, když toužil po nějakých našich rostlinách a nechtělo se mu za ně zbytečně platit. Co jsem s ním měla dělat, nechtěné rostliny v kelímcích od jogurtů putovaly pod stůl a pak mi bylo líto se o ně nestarat. Po dvou letech od přesazení se odvděčily nepřehlédnutelnými květy a s malou dopomocí i vytvořením plodů s velkým množstvím semen. Možná už z nich pěstujete nové rostliny, staly se totiž součástí našeho seznámku semen. Vegetativní množení jsem nezkoušela, podle údajů moudřejších to prý jde špatně, kdežto výsev snadno vytvořených semen probíhá bez problémů. Na netu se dozvíte, že semena jsou drobná, což berte s rezervou (viz foto), obzvlášť, pokud vyséváte druhy různých krasulek, echeverií, umbilikusů, begonií, siningií apod. – teprve zde se dá hovořit o drobnosti.

Větší z našich rostlin mi před rokem uhynula, z květináče v její blízkosti však vyrostla nová asarina a nic si nedělala z toho, že květináč patří jedné vzácnější havorcii. Až je budu rozsazovat, možná asarině podepíšu ortel, podle publikace Libora Kunteho o podobných okrasných rostlinách A. erubescens nesnáší přesazování. Kdyby něco, v květináčku už mám nachystaný letošní výsev. R.

Fotografie 2:

1. Poupata

2. Semena

3. Květy

4. Vnitřek květu

a.-erubescens-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář