Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anacampseros vanthielii - miniatura z Namaqualandu

28. 1. 2011

Anacampseros vanthielii G. Will. (2006) – miniatura z Namaqualandu

 a.-vanthielii-1s.jpg

  

Fotografie 1:

1. Anacampseros vanthielii - listy (leaves)

2. Anacampseros vanthielii

.........................................................................

Námět tohoto článku mě napadl při prohlížení starších fotografií výsevů. Člověk se snaží postupně pořízené fotky čas od času třídit, aby si ulehčil v budoucnu složité hledání. Znáte to, když něco nejvíc potřebujete, jako na potvoru to nemůžete najít. Já bohužel nejsem žádný velký úklidář ani systematik, takže mi nezbývá, než čas od času prostě obětovat pár večerů a dát databázi svých fotografií zase do pořádku.

Při této pro mne nepopulární činnosti jsem narazila na fotografii loňského výsevu lokalitního druhu Anacampseros vanthielii. Semena tohoto druhu jsem objednala z čiré zvědavosti, protože mi jméno druhu nic neříkalo, takže jsem byla zvědavá, jak bude vypadat. K mé lítosti semena příliš neklíčila, ale aspoň jedno si dalo říct, což na porovnání stačí. Když byl semenáček už trochu větší, začalo ve mně hlodat podezření. Zapátrala jsem na internetu a bylo mi vše jasné. Abych to vysvětlila, musím se však vrátit o pár let zpátky.

Před několika lety se mezi pěstiteli začal objevovat zvláštní anakampseros. Nešel přiřadit k žádnému do té doby známému druhu. Holé listy typického, mírně protáhlého tvaru posouvaly tento druh někam k  A. lanceolata, rostlina však byla výrazně menší, přisedlejší. Typicky tmavší zelenohnědá či  červenohnědá barva listů s lehce purpurovým nádechem spodní strany tento druh na první pohled odlišovala od dalšího, zdánlivě podobného druhu A. subnuda ssp. lubbersii s listy světle zelenými a na slunci až olivově zbarvenými. Dalším důležitým znakem se ukázaly řídké zvlněné chlupy mezi listy, docela velký květ (barva je, jako u většiny anakampserosů, sytě růžová) a papírový obal semen. Rostlina byla šířena pod provizorním jménem A. miniatura. Čekalo se jen na regulérní popis a ten se objevil v časopisu Aloe v roce 2006. Autorem byl G. D. Williamson, nový druh pojmenoval podle Holanďana P. H. van Thiela, který v současnosti je pravděpodobně (podle internetu) biologem university v nizozemském Leidenu (ve staroholandštině psáno někdy i Leydenu). A. vanthielii by měl pocházet z oblasti sukulentního Karoo na severu Namaqualandu a asi i z určité oblasti Richtersveldu, kde by měl růst na plném slunci v puklinách žulových bloků. Z toho snadno odvodíme nejvhodnější podmínky pro pěstování – dostatek slunce a dobře vysychavý substrát. S vodou bych to určitě nepřeháněla. Výskyt na západu RSA rovněž napoví, že by tomuto druhu neměla vadit střídmá zimní zálivka (sever Namaqualandu je oblastí převážně zimních srážek). Rozhodně je to rostlina zajímavá a možná vzhlednější, než právě dnes více než běžný A. lanceolata.

Jak je vidět, přestože rod Anacampseros zahrnuje jen několik málo druhů, mohou se i dnes najít druhy nové, do nedávné doby nezařaditelné. Je otázkou, jak je to s genetickou informací, zda drobnější vzhledové rozdíly postačují k ustanovení vlastního druhu (u dnešního A. vanthielii to ale asi platí). Ale nechme to vědeckým laboratořím a skutečným botanikům, nám určitě stačí, že druh buď doplní kolekci daného rodu, nebo nás jednoduše zaujme zajímavým vzhledem. Pro mě A. vanthielii naplňuje obojí.   R.

Summary:

Determination and experiences with growing of Anacampseros vanthielii from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1. Anacampseros vanthielii - květ  (flower)

2. Anacampseros vanthielii - semena (seeds)

3. Anacampseros vanthielii, Umdaus, RSA - semenáč (seedling)

a.-vanthielii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář