Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aloe inexpectata

20. 7. 2008

Aloe inexpectata  Lavranos & T.A.McCoy 2003

Obrazek


Fotografie 1:

1. Nové květenství (New inflorescence)

2. Aloe inexpectata, Ambatofinandrahana, Madagascar

...................................................................................

Tentokrát jsem při své inspirativní výpravě skleníkem konečně došel až mezi aloe, kde si několik rostlin udělalo svůj „madagaskarský týden kvetení“. Ono to popravdě byly v celku týdny 3 (různě dlouhé postupné nakvétání), ale pak se skutečně o minulém víkendu potkalo ve skleníku 6 kvetoucích madagaskarských aloí. Zážitek, jak pro aloáře, tak pro madagaskarologa... Některé nakvítají pomaleji a budou ještě nějakou dobu zdobit tuto nezadržitelně se rozvíjející kolekci. Jedna z nich je ona „inexpectata“, neboli, jak jsem dopátral, „ne-předpověděná“ neboli „neočekávaná“. Lze se bez velkých spekulací domysliti, jak ke svému jménu přišla (a objevitelé k ní)….

Nejdřív malá historka, jak jsem k ní přišel já. Jak už je to v poslední době zvykem (snad ne zlozvykem), první ke mně přišla jako dárek (vyprošený) od zkušeného pěstitele aloí z Berouna před dvěma lety a druhá loni jako dárek (nevyprošený, leč též milý) od přítele též z Berounska. Je báječné, že před pár lety objevené novinky v oblasti sukulentů se téměř okamžitě objevují i u nás ve sbírkách a člověk nemusí jen smutně pročítat zmínky o nových popisech a vzdychat nad fotkami nedostupných kousků. Čeští specialisté nyní mohou vyrážet několikrát ročně na spanilé jízdy po Evropě a cokoliv se do Evropy dostane ( a ono se tam dostane rychle skoro všechno!), pak bez potíží (jen za příslušný obolus) nakoupí a přivezou. Díky šikovnosti našich pěstitelů pak naprostá většina novinek u nás zůstává a velmi rychle se množí. V případě A.inexpectata je to usnadněno tím, že velmi spontánně na bázi trsovitě odnožuje, a tak jdou tak brzy odsazovat vedlejší rostliny s už vlastními kořeny.

Z literatury ani netu jsem mnoho nevyčetl, pouze to, že rostlina byla objevena v blízkosti města Ambatofinandrahana ve středním Madagaskaru a že snáší slunce i mírný polostín. Je to však jedno, kytka je to poměrně typická svým vzhledem a s její kultivací zatím nejsou problémy. O vzhledu si uděláte nejlepší dojem z fotografií, velikostně je to miniatura – ta moje větší má listy kolem 5cm délky, do 1cm šířky a nekvetoucí je vysoká jen 9cm. To ovšem neznamená, že nedoroste větší, listy mohou dosáhnout až 12cm. Je to asi věc právě stanoviště – někde v polostínu s větším přísunem vody, případně i výživy, bude prostě bujnější. O to mi ale moc nejde, raději se pokochám se spokojeným drobečkem, rostoucím na slunci, v propustném substrátu a s nárazovou zálivkou. Většinou se pak rostliny věrněji vytvarují, listy zabarví a má to podle mých zkušeností dobrý vliv i na kvetení.

Květenství je též nízké, nevětvené a nese cca 15mm velké, svěšené kvítky červenavé barvy na bílém podkladu s lehkými hnědými tóny. Prostě trošku klasika, žádné překvapení, ale v celku se zajímavě tvarovanou rostlinou docela pěkné pokoukání. Říkám: více takových novinek do našich sbírek, větších i menších. Domnívám se, že tato aloe může být celkem spokojená i v bytové kultuře na parapetu, a proto jí vzhledem k jejímu vegetativnímu množení předpovídám úspěšnou expanzi i do nespecializovaných tuzemských sbírek. J.

Summary:

1. Description and experience with growing of Madagascan Aloe inexpectata from family Aloaceae.

Fotografie 2:

1. Inflorescence

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

3. Detail květu (Detail of flower)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Případnou odnoží...

(Jirka K., 21. 7. 2008 9:50)

...bych byl skutečně potěšen a myslím si, že společnost A. rauhii, A. bakeri, A. descoingsii a A. aff. millotii by jí dělala dobře. Nejvíce ze sukulentů je u mne zastoupen právě Madagaskar.

Pochopil jsem

(Jirka, 20. 7. 2008 21:07)

Již vím, kam bude směřovat jedna z prvních odnoží. Jenom nevím, jak se bude kamarádit s Tvými kaktusy....

Vypadá dost dobře...

(Jirka K., 20. 7. 2008 21:05)