Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aichryson punctatum

 

Aichryson punctatum (C. Smith ex Link) Webb & Berthelot (1840)

a.-punctatum-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Aichryson punctatum

......................................................................................

Nikdy bych si nemyslela, že se rozhodnu psát o nějaké rostlině rodu Aichryson. Dlouho jsme žádnou ve sbírce neměli a její pořízení ani neplánovali. Tímto nechci říct, že bych rostlinami rodu Aichryson jakkoliv opovrhovala, jen na ně (a na řadu dalších) v současnosti v naší sbírce není místo a hned tak ani nebude. Často si to říkám, když stojím nad nějakou lákavou rostlinou a připomínám to i Jirkovi (většinou marně), že pěstitel musí mít trochu rozum a měl by přizpůsobovat kytičkové touhy svým možnostem, u nás především těm prostorovým.

A pak jednou dostanete jako dárek rostlinu nečekaného rodu a najednou máte ve sbírce Aichryson. Tento endemit z Kanárských ostrovů je krátkověký, chová se jako dvouletka (občas až tříletka) a tak se přesévá doslova jako o život. Nadělá mrak drobných semen, která se rozptýlí kolem matečné rostliny a ve sbírce takto snadno putují z květináče do květináče. Není to tak masívní, jako u některých plevelnějších druhů šťavelů, kalanchoí a dorstenií, přesto je to často překvapivé, kde všude lze semenáčky druhu Aichryson punctatum najít. Nedělám si iluze, že pokud včas nezasáhnu, po dokvetení jedné naší rostliny se takto opět nepřestěhuje “o dům dál”.

Dodám trochu upřesňujících údajů o druhu A. punctatum. Náš nezdolný botanický komentátor roku 2013 ji pravděpodobně potkal i v přírodě, je totiž endemitem jeho oblíbených Kanárských ostrovů, kde se vyskytuje na všech ostrovech vyjma Lanzarote. Obývá polostinné skály a zdi a nejnápadnější je asi od dubna do července, kdy se nad růžicemi zelených listů s tmavými čárkami (občas i bez) objeví rozvolněné květenství svítivě žlutých květů. K jejich sprášení nijak nepřispívám, nechávám to osudu, přesto je vidět, že genetická informace se zde v podobě semen a následného potomstva předává velice snadno. Přesto bych nad touto mírně plevelnou rostlinou nelámala hůl, když kvete, patří mezi nejpohlednější kousky alespoň na polici, kde ji máme umístěnou. R.

Fotografie 2 - Kvetoucí A. punctatum

a.-punctatum-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Výzva

(Otík, 11. 6. 2014 17:42)

Na Tenerife roste A.punctatum (100-1400m.n.m.) v pohoří Anaga, stejně jako A.laxum (400-1200m.n.m.) ,A.pachycaulon (600-1000)m.n.m.), A.parlatorei (30-1000 m.n.m.) a možná i A.porphyrogennetos (600-1200m.n.m.).
Takže zapálený aichrysonista si v 800 metrech postaví stan a rostliny nechá k sobě přicházeti. Všechny mají listy viz foto, květy viz foto, stonky viz foto... Je-li aichryzonista bonviván, prohlásí všechny za jeden druh. Je-li hnidopich, vidí sto a jednu různou rostlinu. Poté, co jsem ve vlhkém příkopu našel trs, kde velikost listů 2-4x přesáhla tu předepsanou všech výše zmíněných, nadále jsem k nim přistupoval jen jako fotograf a všímal si pouze těch fotogenických...
Výzva: setkání SPS 2015 na Tenerife!