Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agave filifera ssp.schidigera

1. 10. 2007

Agave filifera ssp. schidigera (Lemaire) B.Ullrich


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Špička listu (Top of the leaf)

2. List (Leaf)

3. Agave filifera ssp.schidigera

..............................................


Abych vám přiznala pravdu, to, že je A.schidigera vlastně jen poddruhem variabilní Agave filifera, jsem zjistila před chvílí, kdy jsem pro doplnění informací nahlédla do publikace Monocotyledons od U.Eggliho. Mělo mě to napadnout, ten tvar listů, bílé znaky na nich, odlupující se bílá vlákna na okrajích…Ale vraťme se k tomu, co se píše o základní A.filifera Salm-Dyck. Rostlina roste v malých, hustých růžicích, v pozdějším věku vytvářejících velké skupiny. Kopinaté listy do 30cm délky a do 4cm šířky zdobí bílá kresba po oddělených mladších listech a zkroucená vlákna po okrajích. Kromě základní A.filifera byly popsány ještě další mexické poddruhy: microceps s růžicemi kolem 30cm velkými a později skupinami více jak 1m v průměru, multifilifera se stonky krátkými, ale zřetelně vyvinutými a téměř 1,5m velkými jednotlivými růžicemi a konečně poměrně nedávno (1992) popsaný poddruh schidigera se stonky zkrácenými a jednotlivými růžicemi pravidelného tvaru do 1m v průměru. Kromě soliterního růstu se liší i listy, které jsou delší (30 – 40cm), více tenké (do 3cm) a ohebnější. Květenství je podle literatury 3,5 m vysoké, květy do 4cm a po odkvětu mateřská růžice odumírá, jak už to u agávovitých rostlin někdy bývá.

Jak jsem vlastně k A.filifera ssp.schidigera přišla? Dnes už si ji můžete naprosto bez problémů nepříliš draze zakoupit na výstavách a rostlinných burzách, ale před časem to tak snadno nešlo. Před lety jeden cestovatel po Mexiku nabízel spoustu semínek kaktusů a mezi tím, pokud člověk dobře hledal, se našlo několik určených i neurčených druhů nekaktusových rostlin. Neváhala jsem a téměř všechny druhy zakoupila bez ohledu na to, co z nich může vylézt. Nelitovala jsem, z některých vyrostly hodně zajímavé rostliny. Byla mezi nimi i semínka A.schidigera z lokality Sombrerete v Zacatecas v Mexiku. Vysela jsem je a nestačila se divit, jak to všechno krásně klíčí.Semenáčky jsem pro velké množství musela brzy pikýrovat, protože jsou to nenáročné kytky, stačí jim jakákoliv nádoba a propustný substrát. Jediná potíž je v tom, že malý květináček brzy zaplní jejich dužnaté kořeny a musí se znovu přesazovat. Přez zimu jsem je téměř nezalévala, dostaly vodu, jen když bylo pár dnů teplejší počasí. Nechala jsem si dvě nejhezčí rostliny, ke kterým letos přibyl výsev semen z další lokality (El Carmen) v Mexiku. Přestože semena nebyla pravděpodobně úplně čerstvá, opět bez problémů klíčila v hojné míře. Jak je vidět, tahle pěkná agávka má o budoucnost postaráno, jen tajně doufám, že do své dospělé velikosti poroste hóóódně pomalu J. R.

Summary:

Description and experiences with growing of mexican Agave filifera and its subspecie schidigera.

Fotografie 2:

1. Listy (leaves)

2. Semenáčky (Seedling)

3. Dvouletá rostlina (Plant 2 years old)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ahoj dobrý den zdravim

(Jirka, 30. 11. 2010 18:22)

Chci se zeptat kdy agávky pikýrovat?Mam ted agavky ve fázy zhruba asi tak 2 až 3 pravých lístků.Nějak extra se netísní,ale přesto nebylo by lepší je přepíchat?A když tak jak na ně?Myslím co s etýče kořínků,protože jak jsem koukal ze spodu misky tak se zdají být hodně hodně dlouhé.Děkuji za případné reakce a rady na můj dotaz.Děkuji a at to roste.A nebo neroste?Ani sám ted nevim,když jsem dočetl
Váš článek.Já mam teda jiné agávky,ale snad se to neliší od ostatních.Děkuji.