Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adenia keramanthus

3. 1. 2009

Adenia keramanthus Harms (1893)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Řízek A.keramanthus (A.keramanthus - cutting)

2. Rostlina v těchto dnech (Plant today)

...............................................................................

Slušně tloustnoucí kořeny, až metr vysoký keř, několik centimetrů tlustý kmen s chlupatými, od báze se větvícími výhonky a listy vejčitého až okrouhlého celistvého tvaru se zubatými okraji...Tak byste mohli při případných botanických toulkách v oblasti buše na jihu Keni a severovýchodě Tanzánie potkat rostlinu z čeledi Passifloraceae (mučenkovité) s názvem Adenia keramanthus. Protože je to však dost daleko a navíc by vám hrozilo setkání s nějakou zlobivou mouchou tse-tse, nějakým neodbytným komárem rodu Anopheles, nebo v horším případě byste mohli narazit na nějakou laškující hladovou šelmu či slona se špatnou náladou. Je lepší si takovou rostlinu vyhlédnout v nějaké pěstírně, nebo na prodejní akci s kvalitním sortimentem. Tedy pokud vám padne do oka, nebo se vám hodí do kolekce dalších adenií. Protože znám i krásnější adenie, platí nejspíš druhá možnost. I když "proti gustu žádný dišputát"...Abych druhu A.keramanthus neudělala medvědí službu, dobře rostlé semenáče středního věku vypadají velmi pohledně, protože jako jeden z mála druhů nevytváří šílené množství dlouhých a tenkých větví s úponky, naopak je to vzhledný až bonsajovitý pachykaul s hnědou borkou na ztloustlé a zkorkovatěné bázi a ochlupenými sezónními přírůstky. Navíc poměrně bezproblémově a zajímavě nakvétá.

Rostlina, kterou vidíte na fotografiích je už třetí řízek tohoto druhu, který se pokouším pěstovat. Ten první mi uschnul, druhému se nelíbilo příliš chladné zimování, a tak jsem neodmítla nabídku dalšího řízku od jednoho východočeského pěstitele. Chybami se člověk učí, teď už vím, že rostlina - řízek bez vytvořené ztloustlé základny potřebuje více vody, než rostliny - semenáče a že přetrvávající 8 - 10 stupňové skleníkové teploty během našich častých inverzních zim takové rostlině zkrátka neudělají dobře. Přesto ale vím, že dospělá otužilá rostlina v zimě teploty klesající k 10°C snáší, ovšem v zasušeném, bezlistém stavu. Při takové dormanci v naprostém suchu dochází i k někdy hlubšímu zaschnutí konců větví, čímž ale rostlina dostává nízký, přirozený a efektní, zahuštěný vzhled koruny.

Letos (poučeni z loňských nezdarů) jsme na zimu všechny adenie beze zbytku nanosili poslušně na parapet východního okna temperovaného pokoje, kde ty, které ještě nebo už jeví snahu růst, dostávají malé dávky vody, aby pak zase dobře vyschly. S příchodem jara a delším dnem je zase budeme pomalu nosit dolů do skleníku, aby si více užili jarního sluníčka a v na okně se zbytečně nevytáhly. S přibývajícím teplem nastane i častější zálivka, podle toho, jak která z adenií bude olistěná.

Proč jsem si pro dnešek vybrala právě druh A.keramanthus? Včera jsem si všimla, že se u naší rostliny mezi listy objevily dva květy. Nejsou sice ještě rozvité, ale protože mám nafocené jiné u předchozích rostlin, určitě vás o ně nepřipravím. Z encyklopedie jsem se dozvěděla, že A.keramanthus vytváří květy samčí a samičí, které to budou u té naší, však ještě nevím. Jejich barva vypadá tak nějak nerozhodně, zelenožlutobíle, tvar trubkovitý, velikost kolem 2cm. Docela zajímavé jsou plody, kterými jsou (jak už to u mučenkovitých bývá) zelené bobule s většími semeny.

Nevím, nevím, jestli jsem vás touto východoafrickou pachykaulní rostlinou nějak ohromila, spíš asi ne, zvlášť, když jde jen o obyčejný řízek. Na druhou stranu je tato rostlina svědkem toho, že nic se nemá vzdávat a s některými rostlinami stojí za to zkoušet to znovu a znovu. R.

Summary:

Description and experiences with growing of east - African Adenia keramanthus from family Passifloraceae.

Fotografie 2:

1.+ 2. Listy a květy (Leaves and flowers)

3. Květ a plod (Flower and fruit)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Discover the Best Guide to Crypto Trading Platforms!

(DarrickDiP, 16. 3. 2024 5:37)

Hey everyone! I've just stumbled upon an fantastic resource that's all about cryptocurrency exchanges. If you're keen on exploring different cryptocurrency exchanges, this might be the perfect place for you!

The site (https://cryptoairdrops.ru/) offers in-depth analysis of a wide range of cryptocurrency platforms, including fees, security measures, available cryptocurrencies, and user experience. Whether you're a novice just starting out or an experienced trader, there's something for everyone.

What I found particularly helpful was their comparison tool, which made it super easy to evaluate different exchanges and find the one that best fits my needs. They also cover the latest trends in the crypto world, which keeps you up-to-date on all the latest happenings.

If you're curious about exploring different cryptocurrency exchanges, I highly recommend checking this site out. It's an invaluable resource that can help you make better choices in the dynamic world of cryptocurrency.

Let's dive into it and exchange tips! Would love to hear your thoughts and experiences with different exchanges as well.

co z dužnatými řízky

(Vláďa, 9. 1. 2011 19:37)

Chtěl bych se zeptat na řízky z této adenie.
Adenia keramanthus má dužnaté i silné větve a to i víceleté /2 - 3 cm/ a jak si správně napsala když kytku přes zimu usušíme začnou větve vysychat a nevím proč ,ale od zdola.A v kombinaci chladu 15 celsiů a zvýšenou vlhkostí začnou mněknout a plesnivět s tím ,že vrcholy jsou olistěné a stále tvrdé.Kaudex a dřevnaté větve jsou v pohodě.A já teť ořezal metrovou kytku a mam dost pěkných řízků a chtěl bych se zeptat jestli řízky do vody nebo do země.
Díky a ahoj

co z dužnatými řízky

(Vláďa, 9. 1. 2011 19:36)

Chtěl bych se zeptat na řízky z této adenie.
Adenia keramanthus má dužnaté i silné větve a to i víceleté /2 - 3 cm/ a jak si správně napsala když kytku přes zimu usušíme začnou větve vysychat a nevím proč ,ale od zdola.A v kombinaci chladu 15 celsiů a zvýšenou vlhkostí začnou mněknout a plesnivět s tím ,že vrcholy jsou olistěné a stále tvrdé.Kaudex a dřevnaté větve jsou v pohodě.A já teť ořezal metrovou kytku a mam dost pěkných řízků a chtěl bych se zeptat jestli řízky do vody nebo do země.
Díky a ahoj