Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adenia keramanthus - doplnění

14. 2. 2015

Adenia keramanthus Harms - doplnění

a.-keramanthus-1s.jpg

Fotografie 1:

1. Adenia keramanthus

2. Báze stonku

............................................

Většinou když teď v zimě lapám po tématu pro další článek na zeloweb (jak blahé paměti říkával zmizevší souputník Vilemín Ch.), opláštím se teplým svetrem a spustím se do našeho chladoskleníku. Teď už se nějaký čas moc nikam nespouštím, bojuji totiž s nekonečnou chřipkou, a tak ani nevím, co mi kde kvete či plodí. Jedno téma mi ale již nějakou dobu přímo ťuká na mou dutohlavu a tím je jedinec, tyčící se půl metru od jídelního stolu u jižního okna našeho pokoje. Když někdy na netu narazím při hledání informací na náš vlastní článek, většinou jsem při jeho čtení překvapený. Někdy pozitivně a jindy opačně. To je v případě, kdy bych to raději celé napsal znovu a jinak. Taky se mi zdá, že některé ty rané články neměly ten potřebný nadhled nebo nebyly ony popisované rostliny v ideální kondici, i když třeba kvetly. To je například pocit z článku o Adenia keramanthus, kdy Radka popisovala patálie se zakořeňováním jejích řízků. V tom článku mně prostě chyběla fotka dospělé rostliny, aby si čtenář mohl udělat ten pravý dojem o jejím vzhledu. Proto se k tomuto tématu vracím, i když za sebe to nedělám zrovna s nadšením.

Po období různého zakořeňování řízků darovaných totiž přišlo zakořeňování řízků vlastních, které už bylo daleko úspěšnější, protože bylo mnohem víc materiálu na pokusy. Pořídili jsme si totiž vlastní velkou importní rostlinu, nedokázali jsme odolat jednomu statnému pařízku s krásně rozvětvenou korunou větví. Tuto A. keramanthus máme už víc jak 6 let a její statnost i košatost za tu dobu výrazně pokročila. Zvolili jsme větší a hlubší květináč s písčitou zeminou a pravidelně jej letníme ve fóliáku, kde dosahujeme nejvyšších teplot., které některým východoafrickým a madagaskarským kytkám velmi svědčí.

Máme docela problémy dobře nafotit větší rostliny v celé jejich velikosti. Konkrétně naše Adenia keramanthus má nyní 70cm na výšku, při průměru kmenu 7cm (obvod 16cm). Proto jsme zkusili focení „na patra“. Mám ji hodně rád a líbí se mi její samotvarovací schopnost. V plné vegetaci má sice přebytek větví, které se mohou nařízkovat a použít pro vegetativní množení, v období omezenější zálivky ale dokáže obětovat některé slabší větve a nechá je, někdy i dost hluboko, zaschnout, čímž probíhá přirozené tvarování. Další sympatická vlastnost je mezi adéniemi originální chlupatost mladých výhonů.

Přidám ještě pár vyčtených informací. Ve své domovině (jihovýchodní Keňa a severní Tanzánie) nepatří mezi ohrožené druhy, není ohrožována okusem zvěře, je pro ně nechutná až nepoživatelná. Neunikla však pozornosti místních léčitelů a tak jsou extrakty ze stonků A. keramanthus používány k léčbě syfilis a listy s kořeny proti hadímu uštknutí. Ještě jsem se snažil zjistit význam latinského jména „keramanthus“, bohužel však neúspěšně, třeba nějaký latiník poradí. J.

Fotografie 2:

1. Listy

2. Detail mladé části stonku s květy

a.-keramanthus-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Discover the Premier Guide to Cryptocurrency Exchanges!

(DarrickDiP, 20. 3. 2024 5:26)

Hey everyone! I've just stumbled upon an incredible website that's all about crypto markets. If you're keen on exploring different cryptocurrency exchanges, this might be the right place for you!

The site (https://cryptoairdrops.ru/) offers comprehensive insights of various cryptocurrency platforms, including fees, security measures, available cryptocurrencies, and user experience. Whether you're a novice just starting out or an advanced user, there's something for everyone.

What I found particularly useful was their side-by-side comparisons, which made it super easy to compare different exchanges and find the one that best fits my needs. They also cover the latest developments in the crypto world, which keeps you informed on all the important news.

If you're interested in diversifying your portfolio, I highly recommend checking this site out. It's packed with valuable information that can help you make educated moves in the volatile world of cryptocurrency.

Let's dive into it and share our experiences! Would love to hear your thoughts and experiences with different exchanges as well.