Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skalky v pohybu

15. 6. 2007

 

Skalky v pohybu

 

ObrazekPravděpodobně jsme vymysleli už vymyšlené, ale donutily nás k tomu různé okolnosti. Jednou z nich je omezená velikost našeho pozemku, několik prázdných a nevyužitých keramických misek a několik rodů sukulentních rostlin, u kterých máme vyzkoušenu mrazuvzdornost.

Abych byla spravedlivá, byl to Jirkův nápad sesadit do prázdných nádob rostliny (to zde musím zdůraznit, jinak by byl Jirka hrubě nespokojený J), pro které jsme zatím neměli lepší uplatnění. Pro Jirku nebyl problém přidat několik otvorů do dna misek, já namíchala hodně písčitý substrát, a pak už jsme jen snášeli na stůl Obrazekvšechny kytky, které byly celou zimu v nevytápěném foliovníku a navíc ještě nějaké jejich potomstvo. Leckteré z nich už se hrnuly do kvetení, takže byl nejvyšší čas, něco s nimi provést.

První dvě misky byly v okamžiku osazené; na dně vrstva jemnějšího štěrku jako drenáž, pak písčitý substrát a do něj naaranžované mrazuvzdorné kytky i s kořenovým balem. Víc práce kupodivu dalo naaranžovat vhodné kameny a kamínky. Použili jsme jako správní patrioti kameny z hodně hrubého štěrku z nedalekého lomu, zbyly nám totiž ještě z loňské stavby polykarbonátovníku. Vše jsme opatrně zalili a Obrazekdali na asi nejvíce vhodné místo: pod třešeň, která na čerstvě přesazené rostliny propouštěla jen tolik ostrého slunce, kolik bylo pro první dny třeba, aby se nevyčerpávaly, ale zároveň nevytáhly.

Druhý den naše osazovací nadšení pokračovalo dalšími dvěma miskami s mírně odlišným zastoupením rostlin, důkladně jsme totiž prošli celou sbírku a objevili několik málo dalších druhů, o kterých je známo, že snesou slušnou zimu. Tím jsme vyčerpali vlastní zásoby a přemýšleli, co s posledními nádobami. Měli jsme docela štěstí, protože právě na tohle období vyšla naše návštěva u alpinkáře pana Slabého, kde jsme si mohli vybrat ze sazeniček skalniček, hodících se k doplnění našich pohyblivých skalek.

Naše „veledílo“ bylo hotové, dvě poslední nádoby jsme si nechali v zásobě do doby, než budeme mít připravené nové druhy mrazuvdorných rostlin pro zpestření výběru použitých sukulentů.

Teď je možná na místě „pochlubit“ se tím,Obrazek co jsme vlastně dali v miskách dohromady. Pro začátek jsme se nedrželi přísného dodržování sesazování rostlin z nějaké konkrétní oblasti, takže můžete najít v jedné misce sukulenty z několika kontinentů. Pokud jste zvědaví, co jsme vlastně sesadili, sledujte následující výčet rostlin v miskách: Lewisia pygmaea, Lewisia columbiana, Lewisia cotyledon v.heckenerii, Talinum calycinum, Talinum sediforme, Talinum thompsonii, Orostachys spinosus, Rosularia serpentiaca, Rosularia chrysantha, Sempervivum arachnoideum, Rhodiola primuloides, Sedum sp.(druh musíme dohledat), Delosperma sutherlandii, Delosperma cooperi. Sukulenty jsme ve dvou miskách doplnili různými skalničkami. Jedna miska je čistě kaktusová a najdete v ní: ObrazekEchinocereus viridiflorus, Echinocereus reichenbachii, Echinocereus chloranthus, Escobaria vivipara v.bisbeana, Neobesseya missuriensis, Opuntia sp..

Poslední misky možná osadíme mrazuvzdornými zástupci jednoho rodu (Delosperma), nebo se budeme držet nějakého biotopu (jih USA). Na to však musíme sehnat dostatek různých rostlin. Kdyby jste zatoužili vidět naše „výtvory“ na vlastní oči, máte šanci na plzeňské výstavě KKP od 16. do 20.června na Mikulášském náměstí,Obrazek kde bude určitě dostatek příležitostí k nákupu mrazuvzdorných rostlin a možná i misek pro vaši vlastní tvořivost. A svůj výtvor bude vystavovat i náš přítel Chróstal (dělá s ním děsné tajnosti!).

Myslím si, že možnost vzít si svou vlastnoručně osázenou mrazuvzdornou skalku do podpaží a odnést si ji, kam potřebujete, je docela výhra, tak ji kdokoliv z vás může zkusit, vždyť za okny, na balkóně či na zahrádce určitě máte ještě aspoň kousíček vhodného místa. Tak s chutí do toho! R.

Fotografie:

1.kaktusová miska

2.miska se sukulenty a skalničkami

3.miska se sukulenty a skalničkami

4.miska se sukulenty

5.miska se sukulenty

6.miska se sukulenty

Summary:

Using of winter-hardy succulents from whole world planted together in ceramic bowls.

Photographies:

1.cacti bowl

2.bowl with succulents and rockery plants

3.bowl with succulents and rockery plants

4.bowl with succulents

5.bowl with succulents

6.bowl with succulents

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Experiment

(Radka, 1. 2. 2008 17:32)

Zdravím, experiment se zatím daří, skalky jsou celou zimu v nevyhřívaném foliáku a všechny kytky jsou sice seschlé (od října jsem jen 2x opatrně zalila, když bylo pár dnů nad nulou), ale živé. Máme ještě tři prázdné misky a určitě budeme na jaře pokračovat. A je fajn, že naše občas šílené nápady jsou inspirativní :-). Jen si ověřte, zda jsou použité rostliny mrazuvzdorné, jinak byste musel misky sklízet někam do bezpečí před mrazem.

miniskalky

(vlado, 1. 2. 2008 16:57)

Ako malo staci, miska,substrat,par skaliek a rastlin a trochu fantazie. Okrem toho ze je to uzasny napad, jeho finalna podoba potesi kazde oko. Velmi pekne az ma to zacalo inspirovat.
Nech sa Vam dari a prejem pekny den.
Vlado

Skalky

(Radka, 20. 6. 2007 12:29)

Díky za pochvalu, byl to jako vždy Jirkův nápad (abych byla spravedlivá) a celkově taková znouze ctnost :-). Bezprizorní mrazuvzdorné kytky z celého světa, nevyužité nádoby, štěrk z nedalekého litického lomu :-)...Až jsme žasli, jak se ty kytky krásně chytly a jak jim to sesazení dělá dobře. Doporučuju každému, ať si to zkusí.Ať to roste i Tobě :-). Radka

Super nápad!

(Pusilla, 20. 6. 2007 11:43)

Ahoj, misky jsou překrásné, moc se líbí seskupení rostlin a také dotvoření estetičnosti malými kamínky a na výstavě vypadaly opravdu skvěle! Jen tak dál.
Určitě také zkusím nějaké ty mrazuvzdorné rostlinky vysázet do mé skalky, a uvidíme, jak se jim u mě bude dařit.
Hezký den.
Pusilla