Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sempervivum arachnoideum - netřesk jako v bavlnce

1. 7. 2009

Sempervivum arachnoideum Linné (1753) – netřesk jako v bavlnce


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Růžice (Rosettes)

2. Detail listů (Detail of leaves)

3. S.arachnoideum v misce (S.arachnoideum with other winter - hardy plants)

......................................................................................................................


Po přečtení autora a roku popisu v nadpisu článku si asi uvědomíte, že je tento evropský netřesk známý už po staletí. Například Alpy, Apeniny, Pyreneje, Kantabrijské hory na severu Španělska, Korsika jsou hornaté oblasti, kde můžete tento velice vzhledný netřesk vidět v jeho přirozeném prostředí. Vytváří koberce těsně nahloučených, drobných listových  růžiček do průměru 2cm, více či méně povlečených vlnitými vlákny, připomínající pavoučí sítě (odtud také druhové jméno). Obkopinaté až oválné listy se špičkou na konci mají konce zbarvené do červena, což s bílou vlnou vytváří docela zajímavý kontrast. Stonky, nesoucí květenství, se prodlužují až do 15cm výšky. V květenství může být 5 – 15 květů do 1,5cm průměru. Kališní lístky jsou zaoblené a hodně dužnaté, 8 – 10 široce kopinatých korunních lístků je zabarveno do růžovočerveného odstínu, jen spodní kýl je zelený.

S.arachnoideum (což je velmi pravděpodobně to naše) je docela slušně variabilním druhem, lišícím se velikostí i hustotou ochlupení růžic, došlo tudíž k rozdělení druhu na dva poddruhy. Subsp.arachnoideum s růžicemi do 1,5cm, bohatými na vlnatá vlákna roste hlavně ve východních oblastech (Alpy, Apeniny), subsp.tomentosum s většími růžicemi (do 3,5cm), na kterých je vlna řídká a v obdobích klidu se úplně ztrácející, se vyskytuje více na západě (Pyreneje a Kantabrijské hory). Tento poddruh má listy u vrcholu širší než základní poddruh arachnoideum.

Dnes už je u nás tento netřesk natolik rozšířený, že už nám ani nepřijde, že nepochází ze střední Evropy. Do naší sbírky ho přinesl Jirka a hned, jak to šlo, jsme touto vzhlednou a hlavně otužilou rostlinou osadili několik misek s různými dalšími mrazuvzdornými sukulenty. Myslím si, že tato houževnatá a ještě k tomu krásná kytka přežije i ten nekrutější mráz a pokud ji ještě k tomu zasadíme do dobře propustného substrátu kyselejší reakce (vápenec jí asi moc „nešmakuje“), je naprosto spokojená. Navíc nepotřebuje moc místa k životu, což se nedá říct o jejích vzrůstnějších kolegyních ze stejného rodu.

Zanedbatelné není ani to, že základní růžice, kterou třeba od někoho dostanete, velice brzy vytvoří slušnou skupinku dalších růžiček, takže v případě potřeby máte zajištěný „materiál“ na výměnu za další druhy, po kterých byste případně toužili, nebo na dárečky známým, kteří tak dostanou rostlinu, která vyžaduje minimum péče a může být celoročně venku na skalce s jinými otužilými skalničkami (pochopitelně pokud vás nepředběhne někdo jiný a na skalce se už tento druh nebude vyskytovat). Na zálivku můžete zapomenout, vystačí si se sporadickými dešťovými příděly a i pokud bude trvale pod nějakým krytem, vodou klidně šetřete. Netuším, jak by se S.arachnoideum chovalo vysazené na záhoně s humózní výživnou půdou, jak by zde přečkávalo naší vlhkou zimu a ani to nehodlám zkoušet. Na zimu jsme všechny rostlinky raději přenesli do sucha v nevytápěném foliovníku. Na dobře oddrenážované skalce, či na nějaké zídce či kameni by ale určitě nestrádalo ani po občasném zimním zvlhnutí.

Pokud vám toto úhledné sempervivum padlo do oka stejně jako mně, nezapomeňte si o něj říct, až budete u nějakého skalničkáře, protože bych se divila, kdyby u většiny alpínkářů na skalce chybělo. Rozhodně nebudete litovat. R.


Summary:

Description and experiences with growing of winter - hardy Sempervivum arachnoideum from family Crassulaceae.


Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvími (plant with inflorescences)

2. Květy (Flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář