Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedum dasyphyllum

28. 6. 2008

Sedum dasyphyllum Linné

Obrazek


 


Fotografie 1:

1. Detail listů (Detail of leaves)

2. Sedum dasyphyllum

3. S.dasyphyllum v nádobě s ostatními rostlinami (S.dasyphyllum in container with other plants)

..........................................................................................................................

O čem jiném psát v nejparnějším létě, než o mrazuvzdorné rostlině? Až se zima zeptá, o čem jsme psali v létě, budeme mít kladné body za pár článků s kytkami, které si umí poradit s českým mrazem. I když samozřejmě objevujeme objevené, většina mrazuvzdorných sukulentů je dávno známá a pěstovaná jako tučnolisté a suchomilné skalničky, zkoušíme se na tyto „odolňáky“ dívat novýma zel(e)nýma očima a objevovat jejich využitelnost ve spojení s kontejnerovým pěstováním, případně ve spojení s našimi mobilními skalkami.

Jednou vyloženou miniaturou s vysokou odolností k suchu, slunci i mrazu je dávno popsaný a sklaničkářům dobře známý „obyčejný“ rozchodník Sedum dasyphyllum (něco jako huňato-listý). Je celkem běžný a dostupný na každé skalničkové výstavě. Dokáže růst, a také je tam nejkrásnější, na vyloženě extrémně suchých a osluněných místech, ve škvírách suchých zídek, v kamenných korytech a jiných hodně suchých a drenážovaných stanovištích. Jenomže krása jeho detailů vynikne až zblízka, optimálně tak do půl metru vzdálenosti oko-sedum u dobře vidících pěstitelů, u nás ostatních doporučuji tak 15-20cm, já se rád pokochám i s hodinářskou lupou…. Stonky do 1mm hustě porostlé vstřícnými dužnatými lístky tak, že vytváří větvičky do průměru 7-8mm. Samotné lístky jsou opravdu jemně chloupkaté a jejich barva jde od světle zelených tónů přes šedavou k narůžovělým až červenavým podle stupně slunečního úpalu, jež je kytce dopřán. Naopak při umístění do polostínu nebo dokonce stínu začnou se vzdálenosti mezi dvojicemi listů protahovat, barva listů zesvětlá a kompaktní krása je pryč. Nyní, začátkem léta jde S.dasyphyllum do květu, jsou to klasické rozchodníkové květy bílé barvy s růžovými proužky na stopce do 5cm. Lze ji snadno sprášit a pak jsou semínka pro samovýsevy, nebo přesevy, které je optimální provádět v zimě. Výsev je třeba držet v chladu a vzchází po několika měsících na jaře. Další jednodušší způsoby množení jsou dělení trsů a řízkování. Jako správná krasulovitá kytka koření bez problémů z každého kousíčku s pár listy.

Původní výskyt téhle miniatury je jižní a střední Evropa, Turecko a severní Afrika. Vzhledem k tomuto areálu se nechá očekávat velká variabilita v různých detailech listů i květů, která vedla k popisu až 15 variet. Encyklopedie, o kterou se opíráme (Eggli), uvádí variety pouze 2 – var. dasyphyllum a var.glanduliferum. Domnívám se, že je to velmi cenný rozchodník pro tvorbu různých aranžmá zejména v různých nádobách, ať už kamenných, keramických a klidně i plastových. Svým pomalým kobercovým růstem vytváří ideální doplněk k dalším sukulentně-skalničkovým soliterám. J.

Summary:

Description and experience with growing of European Sedum dasyphyllum from family Crassulaceae.

Fotografie 2:

1. Mladé květenství (Young inflorescence)

2. Květy (Flowers)

3. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

Obrazek
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář