Jdi na obsah Jdi na menu
 


Delosperma sp. Sani Pass aff.alpinum

12. 9. 2008

Delosperma sp. „Sani Pass“ aff. alpinum (N.E.Brown) S.A.Hammer

Obrazek



Fotografie 1:

1. + 2. Delosperma aff.alpinum,  RSA, Sani Pass

.........................................................................

S touhle drobnou červenou plazivkou se potkávám už několik let, poprvé jsem ji viděl ve venkovních truhlících u pana Hušnera v Berouně a pak ještě mnohokrát. Téměř vždy jsem vyprosil malý řízek a vzápětí jsem ho vždy uhubil. Letos to s potkáváním kumulovalo, potkaly se u mě dokonce odnože a rostliny ze tří různých stran, všechny jsem je (zatím) udržel a ta největší rostlina dokonce vykvetla. Tak se o to s vámi podělím.

Na začátek tedy hned uvádím, že se jedná o mrazuvzdornou delospermu z hornatého království Lesotho, ze známého (turisticky i kytičkářsky) průsmyku Sani Pass. Celkem si s jejím zařazením málokdo ví rady, většinou se mezi skalničkáři i sukulentáři šíří právě s tímto lokalitním přídomkem. Na jedné bezvadné a stále se zlepšující dánské webové stránce jsem ji objevil se jménem Delosperma alpinum. Další pátrání mě přivedlo ke jménu Ectotropis alpina N.E.Brown. Z těch pár dostupných fotografií nedokážu 100% potvrdit, že jde stále o jednu a tutéž kytku, ale je to hodně pravděpodobné. Ona to totiž při podrobném zkoumání moc typická delosperma není, proto by odpovídal onen původně monotypický rod Ectotropis, ze kterého ji až v roce 2003 pan Hammer přiřadil k delospermám pod jménem D.alpinum.

Co je však do jména. Kytka je to tuze atraktivní a navíc pravděpodobně silně mrazuvzdorná. Inu Dračí hory jsou Dračí hory. Je to nízká (do 3cm ) plazivá rostlina s originálním tvarem protistojných lístků (do 1cm) jakoby navlečených na slabém stonku. Kytka vyloženě miluje přímé slunce, na kterém se nádherně vybarvuje do zářivé červeně. V polostínu, nebo i po několika deštivých dnech přechází barva listů do tmavozelené. Překvapilo mě, že přesto, že jde o sukulentní záležitost, je spokojenější ve výživnějším substrátu. Právě rostlina v tomto substrátu roste nejbujněji ale zároveň i nejpohledněji, na rozdíl od těch druhých dvou se stonky nevyholují, lísty jsou masitější a větší. A nakonec jako projev spokojenosti nejvyšší tato rostlina před pár dny nakvetla, sice drobnějšími, ale zato čistě bílými kosmatcovitými kvítky. Ty se otvíraly odpoledne při teplém slunečném dni a neměly dlouhého trvání. Příští den se už otvíraly zase jiné. Je to polštářová záležitost, která pokud je v dobré kondici, odnožuje všemi směry a navíc podle dozrávajícího semeníku je schopna i úspěšného samovýsevu. Vzhledově je to velké obohacení každé delospermové kolekce, ať už pod původním rodovým jménem Ectotropis nebo současným Delosperma.

Tím, že jsou rostliny tři, bude možné vyzkoušet různé režimy zimování. Dost možná, že i některý ze čtenářů ZL, který má s touto delospermou více zkušeností, přispěje do diskuse a ušetří mi slepé cesty v jejím pěstování přes zimu. Nechám se tedy překvapit….J.

Summary:

Description and experiences with growing of winter- hardy Delosperma aff.alpinum from Lesotho.

Fotografie 2:

1. + 2. Květ (Flower)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

petergo@lycos.com

(dorothy, 2. 5. 2012 4:32)

Hello,I live in the US . Where can I buy a single plant of delosperma alpina, Thanks a great deal , Dorothy

Delosperma "alpina"

(Marek Chaloupka, 30. 11. 2010 22:10)

Jde o špatné zařazení. Od prof. Niederleho zprostředkuji info, které jsem si pro svoje potřeby upravil: Delosperma alpinum je miniaturní, asi 1 cm veliká rostlina a je téměř nepěstovatelná. Zatímco tato Delosperma ´Hogan´je velmi oblíbená a poměrně často nabízená pod názvem D. alpina (alpinum), dokonce se našlo pár prznitelů : ) , kteří si vypůjčili lméno od D. davey, která je tuším purpurová a mnohem vzrůstnější.
Hodně zdaru v zimním nečase.

Delosperma

(Dušan Galovič, 13. 9. 2010 13:39)

Pozrite si Delospermu davyi,veľmi sa podobá

Dík za diskusi

(Jirka, 2. 4. 2010 10:49)

Jsem rád, že jsou čteny i naše "starší" články, a zvlášť jsem rád za jakoukoliv dikusi k tématu. S tím jménem to skutečně není tak zcela jisté, proto jsem tam z opatrnosti a mírné nejistoty dal ono "aff.". Jinak většina evropských obchodníků s touto delospermou přijala jméno D.alpinum, ale samozřejmě že hlavní slovo by měli mít specialisté a botanici jihoafrické provenience, jejichž možnosti dourčit a správně zařadit "jejich" kytky jsou řádově větší. Za důležitější ve Vašem komentáři ale považuji Vaše osobní zkušenosti s pěstováním a hlavně zimováním této skutečně roztomilé rostlinky. Dík.

Mrazuvzdornost

(Kork, 1. 4. 2010 10:43)

Začnu určením. RDelosperma alpina má svou typovou lokalitu uprostřed Eastern Cape, v horách nad městem Fort Beaufort. Asi 450 km severovýchodně leží průsmyk Sani Pass na hranicích s královstvím Lesotho. D. sp. Sani Pass není totožná s D. alpina. Uvažuje se o ssp. Květem i tvarem stonku odpovídá. Jen ten disjunktivní výskyt.
Povahou je to jedna z nejzimuvzodrnějších delosperem. Musí se ale zachovat nějaká podmínka. Ta je kupodivu ta, že nesmí být přes zimu na sucho, jinak vyschne a zanikne.
Podle mých zkušeností snáží holomrazy pod 14 °C, sněhovou pokrývku, oblevy a podobná zvěrtstva středoevropsého humidního klimatu. Jakmile s ale dostane do sucha, je s ní ámen. Nepřirůstá rychle tvoří trsy, ne koberce. zelená barva zvěstje brzký zánik z nedostatku slunce, a ´tudíž nevyzrálého pletiva. Dokonce jsem přesvědčen, že snáší značný stress z mechanického poškozování (jistěže v době vegetace). Rycjhle se totiž vzpamatovává po okusu plžů, zašlápnutí a podobných úrazů. Potvrzuji oblibu humózní půdy, ale prospívá povrchové vysypání štěrkem. Pak lisyt vypadají zdravěji a rychleji přirůstají. Ty bílé, drobné hvězdičky květů uprostřed červenohnědých chomáčků listů jsou prostě úchvatné.

Test mrazuvzdornosti

(Jirka, 6. 3. 2010 19:31)

Naše zkušenost (dvouletá, nebo spíš dvouzimní) je tato - pokud je rostlina na podzim v dobré kondici, bez problémů přečká zimu i dost krutou zcela na sucho pod krytem tak, aby nebyla v kontaktu se sněhem. Zkušenosti se zcela volnou kulturou na skalce napospas všemu tomu středoevropskému mokrozimnímu režimu zatím nemáme. Myslím, že Vaše bezmrazé zimování, pokud není každý rok, rostlinu nezhýčká a měla by si svoji vysokohorskou mrazuvzdornost ponechat. Ať se daří.

Delosperma aff.alpinum

(Marek Chaloupka, 6. 3. 2010 16:38)

Dobrý den.

Chtěl bych se vás zeptat, zda jste již otestovali mrazuvzdornost této rostliny. Osobně jsem s potížemi zachránil pár rostlin silně poznamenaných Českou poštou a přes zimu jsem je uchoval v lehce temperovaném skleníku. Teď už konečně začaly růst.
Děkuji za odpověď.

Chaloupka