Jdi na obsah Jdi na menu
 


Allium beesianum aneb pažitka po sečuánsku

2. 8. 2009

Allium cf. beesianum aneb pažitka po sečuánsku


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Allium cf. beesianum, Sichuan, 4000m.n.m.

2. + 3. Květy (The flowers)

...............................................................................


Tak teď nevím – bude to recept do kuchařky, článek o skalničce, cibulovině nebo mrazuvzdorném sukulentu? Na našich Zelných listech to bude nejspíš ono „za dé“. Protože mám při psaní o této rostlině neodbytný pocit, že tím někomu lezu do zelí, že by o ní vlastně měl psát někdo fundovanější než já, nebudu článek raději nijak protahovat. Bude to tedy o jednom malém, modrém, vysokohorském, čínském česneku, o kterém se domnívám, že by to mohl být onen z názvu článku.

Rostlinku, vlastně květináč s výsevem asi deseti semenáčků, jsem si přivezl z naší loňské „velkomoravské“ cesty po sbírkách od jednoho severomoravského skalničkáře. Nebylo na ní zhola nic zajímavého, kromě jmenovky – Allium sp. Sechuan 4000m. Vypadala jako drobná pažitka a loni nic zvláštního neprovedla. Zato jako jedna z mnoha našich mrazuvzdorných rostlinek bez potíží přečkala loňskou zimu, zatímco některé ostatní pěkně zdecimovala. Na jaře se olistila svými jemnými trávovitými listy a nyní v létě překvapivě bohatě a hezky nakvetla. Samotné květy mi opět připomínaly pažitku, jenom měly sytější barvu a byly převislé.

Celkově jde o velmi drobnou cibulovinku, do dvaceti cm výšky a s květenstvím jen mírně vyšším. Po dokvetení jsem se vrhnul do květináče, abych ji rozsadil a čekalo mě překvapení s velmi drobnými, 3-5mm malými cibulkami. Bylo znát, že z hlavních cibulek se tvoří velké množství odnoží.

Po průzkumu na internetu jsem vytypoval dvě skupiny modrých čínských česneků, z nichž jsem jistou amatérskou metodou „určil“ Allium .beesianum. Pokud je to špatně, berte to jako hozenou rukavici nějakému skutečnému skalničkovo-česnekovému odborníkovi. Nemnohá literatura popisuje tento čenek poněkud robustnější, než je moje hrnková, dosud nepřesazená rostlina. Jinak ale vše ostatní odpovídá.

Jsem rád, že jedna z drobných cibulovin mohla zasáhnout i naši mrazuvzdornou rubriku a ukázala, že by i na našich skalkách a venkovních sukulentních expozicích mohly kvést vedle již známých a osvědčených rostlin i takové zajímavosti z čínských velehor. J.


Summary:

Determination and experiences with growing of winter - hardy Allium cf. beesianum from Sichuan.


Fotografie 2:

1. Allium cf. beesianum

2. Detail nerozvitých květů (Detail of the young flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář