Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zephyranthes minima

2. 2. 2008

Zephyranthes minima Herb.


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Poupě (Bud)

2. Květ (Flower)

3. Kvetoucí rostliny (Flowering plants)

..........................................................


Jestli ani po tomhle článku Jirka nenajde nějakou cibulku pro další díl svého cibulového seriálu, už opravdu nevím, čím ho ještě víc povzbudit. K tomu, abych napsala něco o zefyrantech, mě pobízel už dávno, ale teprve teď jsem na to dostala chuť asi právě proto, že Jirka čeká, až bude mít vhodný objekt k popisu. V tuto dobu se některé jihoamerické cibulky začínají budit, takže je nejvyšší čas o nich zase psát. Tak tedy rod Zephyranthes, náležící do velkočeledi Amaryllidaceae. Krásné jméno, odkazující původem někam do Řecka - zephyros je název větru, vanoucího od západu a nesoucího srážky, anthos je květ. Vše souvisí se vším, mnoho druhů tohoto rodu nakvétá náhle po deštích, které přináší právě západní vítr. Je známo asi 70 druhů v oblastech Mexika, Kolumbie, Guatemaly a jihovýchodu USA.

Rostliny rodu Zephyranthes se často zaměňují s cibulovinami rodu Habranthus (na ZL je již H.robustus), liší se na první pohled v době květu, kdy si snadno můžeme všimnout vzpřímených květů u rodu Zephyranthes, zatímco květy rostlin rodu Habranthus jsou nad květním stvolem ohlé do strany. Při podrobném pohledu do nitra květu bychom si všimli ještě odlišného seskupení tyčinek. Slibuji, že až vykvete první Zephyranthes a první Habranthus, květ rozeberu a udělám názorná fota vnitřního uspořádání, aby v tom bylo jasno i mně J (přidám P.S.).

Listy rostlin rodu Zephyranthes jsou hladké, čárkovité a objevují se ještě před květy, nebo s nimi současně. Po sezóně zatahují, ale existuje i několik málo stálezelených druhů, pocházejících z vlhkých oblastí. Květy se objevují jednotlivě, opakuji, že jsou vzpřímené a otevřené nahoru jako u tulipánů. Barva může být různá, bílá, růžová, červená, zelenkavá, žlutá, či tónovaná mezi těmito barvami.

Jihoamerický, v našem případě argentinský Zephyranthes minima není nejatraktivnější druh, pokud posuzujeme velikost květů, už jen druhový název napovídá, co můžeme v době květu čekat. Květ má asi 1cm v průměru (jeden z nejmenších v rodu), je základně bílý s růžovými tóny. Kvete velice rychle, jeden den se objeví poupě, do dvou dnů se květ otevře a většinou jen na jeden den. Po sprášení vznikají trojhranné semeníky, které po dozrání nahoře puknou a odhalí tmavá, papírová, hustě naskládaná semena.

Zaléváme nejlépe zjara, poté, co naraší nové listy, v sezóně zálivkou nešetříme, aby rostlině nevadly a neodsychaly listy. Na podzim zálivku zmírníme a po zatažení listů úplně vynecháme. Cibulkám rodu Zephyranthes je nejlépe v hlubší nádobě a bohatém propustném substrátu s dobrou drenáží na dně. Zapustíme je do substrátu tak, aby měly cibulky dost místa pod sebou (pro bohaté kořeny), i nad sebou (pro ukotvení těžkých listů). Čas od času je dobré cibulky s tmavými papírovými obaly vyndat z květináče a očistit od všech zbytků starých kořenů i obalů, aby tento mrtvý materiál zbytečně nezahníval. Zephyranthes se vám za pozornou péči odvděčí ochotným kvetením. R.



Summary:

Description and experiences with growing of south- American Zephyranthes minima from family Amaryllidaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina s plody (Plant with fruits)

2. Květ (Flower)

Obrazek


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář