Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tulbaghia simmleri

9. 12. 2007

Tulbaghia simmleri Bauvert

Obrazek


Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Kořeny (Roots)

3. Cibule (Bulbs)

...........................


Zatím jsem při představování svých jihoafrických cibulek nejčastěji střídal dvě klasické cibulové čeledě – Amaryllidaceae a Hyacinthaceae. Sem tam se skočilo jinam (Oxalis, Bulbine, Eriospermum) a dnes tedy dojde na podobný odskok. Bude to mezi česneky, přesněji do čeledě Alliaceae. S česnekem se už každý člověk určitě setkal, ať už na topince či na skalce. Je to rozsáhlá skupina zajímavých a pěstovaných rodů rostoucích v podstatě na obou polokoulích, v Novém i Starém světě a dokonce i v Austrálii. Dnes ale zůstaneme v pokladnici jihu afrického kontinentu u rodu Tulbaghia. Je to skupina zhruba 20 druhů, vyskytujících se kde jinde – v JAR a zasahujících na východě až po Tanzánii. Před časem jsem napsal článek o dvou tulbagiích do jednoho sukulentního periodika, myslím ale, že malá zmínka o tomto rodu patří i na ZL, navíc mám nové poznatky z pěstování uvedeného druhu.

Řeč bude o Tulbaghia simmleri Bauvert z východního Transvaalu, větší setřičce známější Tulbaghia violacea Harv.. Nebudu vás obtěžovat otřepanou historkou, jak se tato rostlina dostala do sbírky se špatnou jmenovkou a jak se určovalo, až se určilo. Důležité je to, že jde o roztomilou záležitost s typickým květenstvím, které je podobné květenství příbuzného rodu Agapanthus. Synonymním jménem T. simmleri je Tulbaghia fragrans neboli „voňavá“. Poctivě jsem nyní kvítky rostliny, kterou jsem si postavil na počítač, očichal a něco příjemného na té vůni skutečně je. Až skoro překvapivě, protože jinak všechny ostatní části rostliny „voní“ poněkud ostrým česnekovým aromatem. Zvláště po přesazování je na pěkných pár dnů v příslušném koutku skleníku zaděláno na výraznější aromaterapii pro otrlejší.

Něco k popisu rostliny: je to cibulka s průměrem až 2cm s papírovým obalem, svěže zelenými řemenovitými listy o šířce až 1 cm a délce (podle výživy) až 20-25cm. Ve zmíněném původním článku jsem psal, že kytka mi kvete v druhé polovině léta. Tato informace se poněkud změnila, v podmínkách našeho stále ještě nového „skleníku“ se spousta kytek chová jinak, než jsme to znali z fóliovníku. A tak moje Tulbaghia simmleri letos v létě jen nabírala síly a pustila se do kvetení až teď na podzim. Tato tulbagie neodnožuje tak masově jako pěstovanější T.violacea, přesto po několika letech pěstování v květináči je čím podělit případné zájemce. Voňavé květenství je na vyšším (30-35cm) stonku, na rostlině na počítači je právě 16 květů v různých stádiích. Kvetení v chladnějších podmínkách je mnohem delší, než tomu bylo v předchozích sezónách ve fóliovníku a příjemně oživuje svou fialkovou barvou pochmurné podzimní dny. S opylením nemám dosud úspěchy, možná jsou potřeba dvě nepříbuzné rostliny. V minulých letech T. simmleri v zimě zatahovala, letos jen snížila počet listů a vypadá, že se spát nechystá.

Pěstování tulbaghií se mi zdá extrémně jednoduché, rostliny rostou ve všem, jsou odolné i vůči delšímu suchu a snesou i hodně slunečné stanoviště. Rád bych vyzkoušel i pěstování dalších druhů, naštěstí se občas objeví semena v zahraničních pěstírnách a doufám, že už letos na jaře si nějaký „česnekový“ výsev vyzkouším. J.


Summary:

Description and experiences with growing of South-african bulb Tulbaghia simmleri from family Alliaceae.

Fotografie 2:

1. Mladé květenství (Young inflorescence)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Květy (Flowers)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vysev

(ivana, 1. 11. 2013 14:39)

Dakujem za odpoved. Je tam napisany tento nazov, tak snad to je ona. semiacok nie je vela asi 10, ale aj tak sa daju rozdelit tak skusim polovicu zasadit teraz.

Výsev

(Jirka, 1. 11. 2013 13:28)

Pokud opravdu máte semena druhu Tulbaghia simmleri, tak bych s výsevem počkal až někdy na únor-březen, protože jde o cibulovinu letní. Pokud máte jiný druh tulbaghie, který může být zimní, vysejte to raději hned. Pokud máte semen hodně, rozdělte je - půl teď, půl na jaře. Výsev je zcela bezproblémový, klíčí v pohodě, substrát výsevový a po čase přepikýrovat.

semiacka

(ivana, 1. 11. 2013 13:05)

Dobry den, mam semiacka tejto rastliny, prisli mi ako darcek k inym semiackam co som si objednala, viete mi poradit ako s vysevom?
dakujem