Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sprekelia formosissima

Sprekelia formosissima L.Herbert

 sprekelia-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Sprekelia formosissima - květ (flower)

2. Sprekelia formosissima - plod (fruit)

...........................................................................

Přesto, že je všechno na konci vždy mírně složitější než na začátku, člověk má velmi rád zjednodušování. V oblasti cibulovin to  například přítel Bořek má celkem jasné – všechny madagaskarské cibule jsou pro něj buďto křín nebo albuka. Obdobně zjednodušeně hledí zahradnický svět na většinu cibulovin z čeledi Amaryllidaceae a nazývá je svorně „lilie“ a to napříč rody i kontinenty. A tak i dnešní nepřehlédnutelná mexická kráska je další z řady lilií, v tomto případě „aztécká“ případně „svatojakubská“.

K této rostlině se lze dobrat jednoduchým nákupem u většiny zasilatelských firem, které mají v sortimentu i cibuloviny, často také na různých prodejních akcích nebo i v dobře zásobených zahradnictvích. Tedy žádná vzácnost. Přesto nebo právě proto se nakonec ve sbírkách či zahradách moc často nevidí a lidé po ní moc nebaží. Je to určitě škoda, neboť kvetoucí sprekélie je velký zážitek a na těch pár dnů se zářícím otevřeným květem určitě velký magnet. Moje rostlina nemá tak přímočarý osud, získal jsem ji jako jeden ze zbylých květináčů rozpuštěné sbírky kaktusů, sukulentů a dalších rostlin píseckého kaktusáře Karla Dvořáka a jsem za ni velmi rád. Bude pro mě vždy připomínkou majitele nádherně pestré sbírky ve starém skleníku, který jsem před lety několikrát navštívil a jako začínající pěstitel žasnul.

Moje sprekélie , která se mi letos odměnila za obdělání a přesazení jedním nádherných květem je trsem pravděpodobně starších cibulí. Dokud nevykvetla, mohl jsem se jen domýšlet, co je to za cibulovinu – mohl to být klidně i nějaký jihoafrický cyrtantus, nebo jihoamerické hippeastrum, nakvetla však krásná aztécká lilie z Mexika.

Rod Sprekelia je většinou botaniků považován za monotypický (čili jedno-druhový), některá literatura uvádí i další druhy, nejčastěji S. howardii, Lehmiller 2000. Základní druh – S. formosissima (nejkrásnější, nejsličnější), roste v přírodě na širokém areálu Mexika a zasahuje i do Guatemaly. Většinou se vyskytuje na lokalitách, které jí  zajistí potřebnou suchou periodu v zimě, většinou na teplých, skalnatých svazích , klidně i ve velkých nadmořských výškách (do 2800m.n.m.). Příbuzensky i vzhledově má hodně blízko k rodu Hippeastrum, přesto některé znaky tento druh vydělily do samostatného rodu.

Rostlinu tvoří podzemní poměrně velká cibule s tmavou suchou slupkou a protáhlým krkem, který vyčnívá nad terén, trs klasických „amarylovitých“ mečovitých listů (1 cm šířka, 20-50cm délka) a pro nás hlavně atraktivně utvářený květ na cca 30cm vysokém stvolu. Právě květy dělají ze všech amarylkovitých cibulovin velké hvězdy. Sprekelia formisissima je má opravdu velmi sličné, tvarově se blíží až orchideji a barevně září jasnou červení. Vzhled vkusně doplňují výrazně vytrčené tyčinky plné žlutého pylu. Úchvatná je i velikost květu – mezi 10-20cm v průměru, takže na přírodní lokalitách s větším výskytem kvetoucích sprekélií to musí být velký estetický zážitek.

O samotném pěstování se nebudu moc šířit, je to v podstatě cibulová klasika, nepozoruji žádné úskalí, v létě se jí líbí pod širým nebem (ne však na úplném úpalu), v zimě zcela nasucho uložená bez listů do temného sklepa. Výborný, podrobný popis pěstování z pera kaktusáře a cestovatele Igora Drába je ve Světě exotických rostlin, tentýž článek je i na Igorově kaktusovém webu. Doporučuji článek i web (adresu najdete na stránkách SPS).

Přestože i tato rostlina neunikla různým hybridizačním a selekčním aktivitám s cílem ještě větších a exotičtějších květů, lze ji nakoupit i v základní formě a je příkladem, že některé druhy cibulovin lze bez problémů získat i nejjednodušším způsobem  - v květinářství, zahradnictví, supermarketu nebo objednat u zasilatelské firmy.  J.

Summary:

Description and experiences with growing of Sprekelia formosissima from Mexico.

Fotografie 2:

1. + 2. Sprekelia formosissima

sprekelia-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Něco veselého

(Darinka, 28. 3. 2013 11:59)

Hoj hoj! Právě koluje mezi lidma unikátní finta, jak snadno vydělat peníze - ideální na jaro, když je večer hodinka času. Vydělávám si takto bez práce už nějaký čas a fakt mě to nadchlo :) Nad poměry si díky tomu sice nežiju, ale dokud můžu, tak toho využívám na maximum :-) Píše o tom na www.Cervena-Cerna.cz

Jarní a podzimní cibuloviny

(Cibulář, 10. 8. 2011 14:24)

Prodej jarních a podzimních cibulovin http://www.osivo-semena.cz/cs/13-sadba-cibulovin