Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pseudoprospero firmifolium

13. 7. 2007

                            Pseudoprospero firmifolium Speta

 Obrazek

   

Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

3. Květenství (Inflorescence)

.................................................................

Snad to s tím bombardování cibulemi moc nepřeháním, podávám to na ZL decentně po kouscích a přesto, že zatím nemám žádný ohlas na cibulový článek, asi některé omylem přečtete. Dnes bych chtěl představit poněkud zvláštní kytku z čeledi Hyacinthaceae. Její starší jméno bylo Scilla firmifolia a pochází z Jihoafrické republiky z oblasti východního Kapska. Z nějakých mě neznámých důvodů byl v roce 1998 vytvořen nový rod Pseudoprospero a tato cibulka byla do ní samostatně zařazena s upraveným jménem Pseudoprospero firmifolium. Asi je něčím vyjímečná, tuším, že to může být něco kolem květu, plodu nebo snad semen. Kvete skutečně poněkud odlišným květem od ostatních ledebourií, scil i ostatních hyacintovitých.

Tedy pojďme si ji blíž představit. Jde o nadzemní drobnější cibulovinku, květuschopná rostlina má kolem 2 cm cibuli v průměru, někde kolem 3 cm se začínají oddělovat odnože a pak roste evidentně trsovitě. Růžice mají 6-10 listů středně zelené barvy. Listy jsou mírně prohnuté, délka do 20cm, šířka do 1cm u báze, nemají žádné skvrny, chloupky, zoubky, nejsou nijak zvlášť dužnaté, spíš tvrdé. Květenství, které se objevuje v půlce léta u mladých rostlin nevětvené a u starších rostlin větvené, je vysoké 20-30cm a skládá se z malých (7-9mm) ale velmi roztomile barevných kvítků. Jsou v nich modro-fialové proužky kombinované se základní bílou. Rostlina je naštěstí samosprašná a i když semínek není v semenících velký počet, silná kytka je schopna udržet a „ukrmit“ i víc jak deset semeníků na jednom květním stvolu. Semínka, pokud se vysejí brzo po sklizni, klíčí bezproblémově a houfně, semenáčky přirůstají celkem rychle.

K pěstování mám jen pár postřehů. Řekl bych, že je to kytka z exponovanějších lokalit, díky tvrdším listům bez problémů snáší plné slunce a i delší výpadek zálivky jí nijak neublíží. Má sice vyloženě letní růst včetně kvetení, v zimě dostává zálivky jen velmi málo, přesto úplně nezatahuje a olistění neshazuje.

Myslím, že to mezi ostatními cibulemi není nějaká vyložená bomba díky svým „obyčejným“ listům, přesto na sebe ve sbírce dokáže upozornit svým velmi hezkým a odlišným květenstvím. Odolností naznačuje, že snese určitě i hodně slunečná umístění, např. i na parapetu jižně orientovaného okna. Milovníci drobné krásy si určitě při pozorování celého procesu kvetení, opylení a zrání semeníků mohou přijít na své…….J.

Summary:
Desription and experiences with growing of south-african bulb Pseudoprospero firmifolium from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

1.+2. Květenství (Inflorescence)

3. P.firmifolium

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ohlas

(Jirka, 14. 7. 2007 23:20)

dobrý večer Pepo.
Někdy nám ZL dělají radost, někdy přijde malá krize z toho mlčení naproti... Dík za Váš ohlas, který znamená, že náš web už je taky trochu váš. Témat na články o šílených rostlinách je na mnoho let, "tlouštíků" jsme v posledních dnech pořídili pěknou řádku, takže se i Vy máte na co těšit.
S pozdravem Jirka.

Určitě

(Pepa, 14. 7. 2007 11:41)

pěkná rostlina..přiznám se bez mučení-název i obrázky vidím poprvé v životě...jsem přece jen orientovaný více na kaudexy,pachykauly...
Lidi si to určitě přečtou se zájmem ale komentář nezanechají,prostě je to tak :-(.Mě osobně by to taky trošku vadilo,vždyť je to takový ten zpětný kontakt,feedback a každý je rád,když jsou nějaké ohlasy a jeho články jsou čteny..
Za chvíli tady budete mít už celkem slušnou databázi různých zajímavých rostlin-o některých se informace hledají skutečně jen velmi těžko...
Pěkný den.Pepa.