Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polyxena ensifolia

26. 10. 2007

Polyxena ensifolia Schönland aneb malý článek o malé kytce.


Obrazek


Fotografie 1:

1. Květy (Flowers)

2. Polyxena ensifolia, Boesman River, RSA

...........................................................................


Dnes to bude o v tomto čase nakvétajícím drobečkovi, zatím jediném zástupci rodu Polyxena v našem skleníku. Tento rod patří do čeledi Hyacinthaceae a je velmi příbuzný se známějším rodem Lachenalia, se kterým se občas přetahuje o některé druhy. Vzhled jejich květenství je usvědčuje i z další příbuznosti s rody Massonia (také se v blízké budoucnosti objeví na ZL) a Daubenya (mimochodem velké jihoafrické vzácnosti). Literatura se mírně neshoduje v počtu druhů rodu Polyxena (něco mezi 2 až 7), ale není to zase tak důležité, oni si to profesionální botanici po čase zase nějak jinak přeskupí.

P.ensifolia je drobná 2-listá cibulovinka (do 5 cm výšky) rostoucí v zimě a je velmi vhodná pro květníkové pěstování v chladnějších podmínkách. Pochází z Kapské provincie z JAR. Měla by mít 2 variety – var.ensifolia a var.maughanii – s malými rozdíly ve květech, podle fotek na internetu máme zřejmě tu první, základní.

Nebudu se nějak rozplývat nad krásou této drobné cibulovinky, fotky napoví, naše stádečko je zatím mladé, byť květuschopné. Na internetu lze najít i poměrně robustní mnohočetná květenství, zřejmě na starších a silnějších rostlinách. U těch je zřetelnější podobnost s květenstvím massonií. Barva květů na nízké stopce je od bílé přes růžovou po světle fialovou u různých forem z různých lokalit.

Pěstování je vzhledem k zimnímu růstu u nás mírně složitější, není úplně snadné zajistit kombinaci maximálního zimního světla s relativním chladem kolem 15-18°C. Dobrá zpráva ovšem je, že i mladé rostlinky umí zakvést a hlavně že jsou polyxeny jsou samosprašné. Máme tedy i semenáčky, přes léto spící a nyní se opatrně budící (na fotce jsou 1-roční semenáčky s cibulkou 1mm v průměru). Kdo netouží po velkých obřích cibulích nebo vysokých květenstvích, má možnost si pořídit tuto rostlinku a přes zimu si užívat drobnou ale zajímavou krásu těchto miniaturních kapských hyacintů. Jsem pevně přesvědčen, že čím budou starší a silnější, tím budou atraktivnější, ať už svými listy či květenstvím. J.


Summary:

Description and experiences with growing of south-african bulb Polyxena ensifolia from family Hyacinthaceae.


Fotografie 2:

1. Rostlina se semeníky (Plant with ovaries)

2. Mladé semenáčky (Young seedlings)

3. Semena (Seeds)

4. Rostlina po sezóně (Plant after growing seassion)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pěstění

(Jirka, 26. 8. 2009 15:31)

Myslím, že jsem to základní v článku napsal, ale zestručním to znovu. Je to jednoznačně ZIMNÍ ZÁLEŽITOST, stejně jako například známější lachenálie. Rostou v období tzv. krátkého dne (tj. u nás v zimě) a nejdou převrátit. Něco jiného je první období po vyklíčení, tam je lze udržet v růstu přes léto, aby do zimy nezatáhly a aby ten první rok do jara co nejvíc narostly. V tomto období je sice letnění možné, ale rostlinky jsou křehké, snadno poškoditelné sluncem i škůdci, neriskoval bych to v klasické podobě. Ale někde v polostínu na verandě,proč ne. V dalších letech bude v létě spát, takže letnění je už zbytečné a při zimním růstu je "zimnit" venku nemůžete. Chápu, že pěstování zimních rostlin je v našich podmínkách nejednoduchou záležitostí, ale snažím se na to upozorňovat při každé příležitosti.

Zálivka

(Barbora, 26. 8. 2009 7:52)

Na jaře se mi ze semínek podařilo vypěstovat dvě rostlinky,potřebovala bych poradit se zálivkou.Jak často zalévat,už vůbec nevím,jak v zimě,kdy vlastně roste.A prospělo by letnění?Děkuji.

Nó...konečně

(Jirka, 31. 10. 2007 10:07)

Vždyť to do Tebe hučím už celej rok! Jenom si něco vymysli na ty zimní kytky a zavalím Tě cibulovým materiálem.

Nó...

(Jirka Kytička, 26. 10. 2007 18:28)

Takové hezké, malé, milé, svěží...
... no prostě super kytička. Asi se dám na cibulky.