Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis obtusa

3. 4. 2007

                                              Oxalis obtusa Jacq.

 Obrazek

Fotografie 1:

1. Listová růžice ( Rossete of leaves).

2. Střed růžice ( Centre of rossete)

3. Poupě ( Flower-bud).

4. Květ ( Flower).

........................................................

Tomuto africkému hlízkovitému šťavelu dal druhové jméno ztupený tvar listenů, obtusa totiž znamená tupý, otupělý. Mezi mé oxalisy se dostal nákupem z české zahradnické pěstírny. Jako většina afrických šťavelů si udržuje růstový rytmus jižní polokoule, raší koncem léta či začátkem podzimu a sezónu ukončuje na jaře zavadnutím nadzemních částí. Ale raději popořádku.

V říjnu mi přišly  v zásilce z pěstírny 2 drobné hlízky, které jsem dala asi 3 cm hluboko do vyzkoušeného „oxalisového“ substrátu: kompostovka, bílý písek, pemza v poměru 1:1:1. Protože jsem tušila, že je O.obtusa velice pravděpodobně zimní kytka, začala jsem hned zvolna zalévat. Tušení mě nezklamalo, šťavel brzy narašil. I když proces rašení probíhá hluboko v substrátu, vím, že nejdříve hlízka pustí dole jemné kořeny, později silnější centrální kořen a zároveň na vrcholu začně tlačit tenký stonek s listy na vrcholu. Právě pro pevné ukotvení tenkého stonku je dobré hlízky dávat do nádob tak asi 3 – 4 cm hluboko, jinak později stonek neudrží váhu růžice listů a ta se postupně všelijak vyvrací. Když stonek doroste k povrchu substrátu, začne se rozvíjet první list. Ten je nejdříve sklopený a listeny má k sobě sevřené, pak se listeny rozevřou a listový řapík se později skloní k povrchu substrátu, aby udělal místo pro nový list na vrcholu. Jednotlivé listeny má O.obtusa zajímavě plasticky vytvarované, takže při povrchním pohledu máte dojem, že list nemá listeny jen 3, ale je jich dvakrát tolik.

Po vytvoření růžice listů může rostlina vytvořit poupata, těsně přisedlá k centru růžice. Později se začnou prodlužovat chlupaté květní stvoly a na konci jsou poupata se spirálově stočenými růžovými žíhanými petalami. Pak přijdete jednoho slunečného dne do skleníku a budou vás čekat lososově zbarvené, vzhledem k subtilní rostlině docela velké květy se žlutým středem. Pokud máte rostliny dvě, můžete se stejně jako já pokusit o sprášení. Když se to zadaří, vytvoří se semeník plný semen, který se v polovině květního stvolu sklopí dolů. Po dozrání semen se opět za teplého počasí stvol napřímí a po otevření zelených sepal začne semeník vystřelovat do okolí některá zralá semena. Nedozrálá později ještě dozrávají a následují svoje předchůdce. Protože semena nemají vždy šanci na vyklíčení, oxalisy vytvořily

ještě jednu strategii rozmnožování: po skončení vegetace můžete v substrátu místo jedné hlízky najít hlízek více, které se vytvořily kolem té centrální.

V těchto dnech na počátku dubna O.obtusa začíná ztrácet nejstarší listy, což je známkou ukončující se vegetace. Ještě stále kvete a dozrávají semeníky postupně dokvetlých květů. Semena jsou drobná, šedá a hrbolatá. Doporučuji je z pochopitelných důvodů  zachytit, abyste později nenašli nové rostlinky u všech kytek v okolí. Po úplném přerušení zálivky vše nad substrátem zaschne a do další sezóny přežívají jen hlízky v jinak prázdném květináči.                R.

Summary:

An article about unusual african bulb Oxalis obtusa.

Fotografie 2:

1. + 4. Kvetoucí rostlina ( Flowering plant)

2. Zvětšený semeník s nezralými semeny (Enlarged non-mature seed ovary).

3. Zvětšená semena (Enlarged seeds).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář