Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis blastorrhiza

21. 11. 2016

Oxalis blastorrhiza T. M. Salter

o.-blastorrhiza-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Oxalis blastorrhiza na začátku vegetace

2. Rozkvetlý O. blastorrhiza

......................................................................

Co ještě nového napsat o afrických šťavelech, aby se člověk neopakoval? Všechny druhy, co ještě mám, se probouzejí se zkracujícím se dnem zhruba během září. Většinou je to zanedlouho po prvním zalití a je to taková rychlost, až je to k neuvěření. Když si navíc představíme, co všechno se vyklube z té malé podzemní pidihlízky velikosti pecky z třešně: směrem dolů husté jemné kořínky, často se deroucí z odtokových otvorů květináče a směrem nahoru kotvíví stonek a nad ním korunka listů většinou v hojném počtu a brzy nato i početné květy, otvírající se při dostatku tepla.

Dnes jsem si vybrala druh pohledný a jak jsem zjistila, navíc i ohrožený ve své domovině na jihu Afriky. Oxalis blastorrhiza má totiž tu smůlu, že se vyskytuje na poměrně malém areálu severně od Vanrhynsdorpu v provincii Západní Kapsko. K jeho smůle se zrovna v tomto prostoru nacházejí doly na sádrovec, což znamená, jak víme i u nás, že příroda jde často stranou a vítězí hospodářský prospěch. V Jihoafrické republice je to umocněno faktem, že kromě rezervací většina území někomu patří, o to hůře se prosazuje ochrana toho, co se na konkrétním území nachází.

Popisovat O. blastorrhiza nemá cenu, jak vidíte na fotkách, stonky jsou tenké, jednotlivé listeny úzké a květy alabastrově bílé. Rostlina je docela urostlá, i s květy může mít nad zemí výšku asi 20cm, což je dané i tím, že při našich mizerných světelných podmínkách (podzim + postarší polykarbonát) je velká část stonku nad zemí, zatímco na přirozených stanovištích se nad zemí objevuje jen korunka listů a stonek je ukrytý pod zemí.

K pěstování jen krátce. Před růstovou sezónou je dobré odstranit zaschlé nadzemní části, během růstu nešetřit vodou a konec vegetace si určit koncem zálivky. Čas od času se vyplatí v době vegetačního klidu hlízky vysypat, očistit a zasadit do nového substrátu. R.  

Fotografie 2:

1. Oxalis blastorrhiza

2. Květy

o.-blastorrhiza-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poňoukání

(Emerson, 21. 11. 2016 9:59)

Ve Vanrhynsdorpu jsem bydlel v bývalé umělecké galerii. Pan domácí se svým pomocníkem připravovali chutnou krmi a místní víno, udržovali zimní a letní zahradu, přes ulici kvetl kalistemon, u kostelíka dřepěly neuvěřitelné Aloe dichotomy, v nedaleké kaktus nursery se kozy popásly na vystaveném artiklu a vůbec tam bylo příjemně. Docela si ji, Matulová, dovedu představit večer v té zimní zahradě u plátna se štětcem v ruce a ráno, jak se se psem po boku brodí bílýma loužema po okraji dolu a trhá kytici O.blastorrhiza do vázy na snídaňový stůl. No a jako odpolední program pro celou rodinu vycházka nahoru na Macíkamu folit orosené řasy droser.
Uvažovala o tom, Matulová...