Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oxalis attaquana

17. 10. 2010

Oxalis attaquana T. M. Salter

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Oxalis attaquana - list (leaf)

2. Oxalis attaquana - hlízka (bulb)

3. Oxalis attaquana

4. Detail chlupů (Detail of the hairs)

.........................................................

K napsání tohoto povídání mi vlastně dal popud Jirka - proč prý nenapíšu už konečně o nějakém oxalisu? Téměř každý den totiž běhám do skleníku, šplhám do nejvyšších pater regálu a hledám, jaký další druh afrických oxalisů zase narašil. Zimní - západokapské oxalisy totiž letošní zimu zabraly skoro celou plochu nejvyššího (a v létě nevyužívaného) patra našeho středového regálu. Budí se jeden za druhým, nejrůznější a často i těžko uvěřitelné tvary listů se předvádějí v plné kráse. Zrovna včera jsem na stránkách jedné zahraniční cibulářské společnosti našla úžasný obrázek variability listů, seskládaných na jedno místo, v jedné fotografii. Pokusím se během zimy o něco podobného, protože to nejlépe předvádí fantazii a kouzlo africké přírody, která se v případě šťavelů (nejen) docela vyřádila .

Já jsem si z té záplavy vybrala jeden velmi zajímavý Oxalis attaquana s neuvěřitelnými listeny tvaru středověkých sekyrek (latinský termín pro tento tvar se dá také přeložit jako opakledvinité). Listeny nejsou bylinné jako u většiny druhů, vykazují částečnou sukulenci, asi tak jako třeba u známého kaudexního O. megalorrhiza. Delší řapíky listů jsou stříbřitě ochlupené. Zpočátku rostlina roste krásně vzpřímeně, později pod vahou listů a pak i květů začíná poléhat. Nejhezčí je právě v tuto dobu, kdy je bílých květů se žlutým středem poskrovnu, tudíž se tenký stonek ještě neohýbá.

Na fotografii hlízky (či cibulky) rostliny vidíte, jakým způsobem raší. Z jednoho konce se objeví tenký bílý kořínek a pokud dokáže absorbovat alespoň trochu vlhkosti, začne se z druhého konce tlačit stonek, občas i s ukotvovacími kořínky po obvodu. V tomto stavu můžete najít hlízku, i když je třeba jen v papírovém pytlíku. Stonek si hledá cestu ke světlu, ať je hlízka v jakékoliv poloze. K nasazení listů dojde až na povrchu substrátu. Pokud hlízka nedostane delší dobu vodu, vše pomalu zaschne a rostlina si počká na další vhodné období. Na povrchu hlízky najdete papírové či zdřevnatělé slupky, které chrání křehké bílé jádro hlízky. Pokud voda dlouho nepřijde, jádro zasychá a mění se v tuhou bělavou hmotu, rozpadající se na prášek. Při vhodných podmínkách s normálním sezónním přísunem vody se většinou nad původní hlízkou objeví jedna či více hlízek dceřinných, protože ne vždy dojde k opylení květů a tedy generativnímu rozmnožení pomocí semen.

Pokud toto víte, asi si domyslíte, že rok co rok zůstávají pod zemí odumřelé tkáně rostliny (slupky, kořeny, stonky), které je dobré v kultuře uměle odstraňovat (chybějí přirození odstraňovači jako třeba žížaly, larvy, chvostoskoci apod.). Nemusí to být každý rok, ale alespoň jednou za dva roky je to nezbytností, stejně jako hluboká nádoba (ideální jsou hluboké květináče 7 x 7, či 8 x 8 cm., používané třeba na dřevinky). Celý podzemní systém rostliny zkrátka potřebuje dostatek místa. Od jara do konce prázdnin nechávám zimní oxalisy spát bez kapky vody třeba i v přítmí, jen je dobré od konce srpna hlídat první šťavelové nedočkavce, rašící I bez vody, aby se vám v přítmí nezdravě nevytáhly (už to ten rok nenapraví a nebudou tak vzhlední). Nejdříve ze všech druhů raší třeba O. melanosticta, O. pes- caprae, O. obtusa, O. flava a brzy následují další.

Právě toto vykukování nových druhů z květináčků, zvlášť, když už všechny květináčky zalévám, mě láká, jak už jsem psala na začátku, k nedočkavým návštěvám skleníku. Pokud ještě navíc vykoukne sluníčko a prohřeje zde vzduch, otevřou se navíc oxalisové květy něžných pastelových barev a nastaví své lačné kornoutky vstříc jeho paprskům. Hlavně doporučuji nešetřit s vodou, jinak začnou rostlinky (zvláště ty bohatější) zavadat a mohou tak upadnout do předčasného spánku. A do další zimní sezóny je ještě tak daleko… R.


Summary:

Description and experiences with growing of Oxalis attaquana from Western Cape in RSA.

Fotografie 2:

1. Oxalis attaquana - květ (flower)

2. Oxalis attaquana

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář