Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ornithogalum sp. aneb malé chincherinchee ze Západního Kapska

2. 3. 2008

Ornithogalum sp. aneb malé chincherinchee ze Západního Kapska

Obrazek

 

ObrazekNejpočetněji kvetoucí skupinou kytek v naší skleníkové zemljance (čili podúrovňovém skleníku) v těchto dnech jsou ornitogala a albuky. Tedy drobnější jihoafrické hyacinthovité záležitosti. Dost snaživě se o své zveřejnění hlásí jedno zatím bezejmenné ornitogalum ze Západního Kapska. Dostalo se ke mně ze dvou českých sbírek, u jednoho přírůstku byla lokalita Vanwykskraal. Věnoval jsem nemálo  námahy tomu, abych se aspoň pokusil vytipovat okruh druhových jmen, mezi kterými by mohl tento snědkový drobek být. Marně. Jediným úspěchem bylo nalezení jedné fotky na netu Obrazeks totožnou rostlinou pod názvem Ornithogalum sp. Western Cape. Nezbývá mi než zůstat u roztomilého afrikánského jména, kterým však místní obyvatelé častují všechna tamní ornitogala.

Jedním z důvodů, proč si tahle cibulka zaslouží aspoň malý článek na ZL, je její odlišnost od ostatních u nás pěstovaných jihoafrických cibulek. Není dlouholistá, není velkokvětá, nezatahuje, v dobrých podmínkách pomalu odnožuje do trsů a spolu s jinými trávovitými cibulkami vytváří ten pravý jihoafrický kolorit pro další solitery. Zelená nadzemní cibulka má slabý papírový obal a z jejího vrcholu Obrazekvyrůstá chochol 10-20 plochých ale zároveň lehce kýlovitých lístků, které jsou na svých okrajích filigránsky obrvené. Pro kochání doporučuji silné makro u digi-aparátu nebo mnou oblíbenou Obrazekhodinářskou lupu. Cibulky jsou již od 1cm květuschopné, silnější kytky vyženou i více květních stvolů po sobě. Kvete pravidelně nyní v předjaří, květy jsou s nápomocí sprášitelné a semena, vysetá hned po dozrání semeníků, bez problémů klíčitelná.  Květy jsou typické pro ornitogala, jsou bílé se zelenými proužky a i slabá květní stopka jich nese kolem 20.

ObrazekNebudu přehánět svůj obdiv nad touto rostlinou, někomu se líbí tohle a někomu zase něco jiného. Ale jisté je, že kytka je to odolná a  pro milovníky cibulových drobností i cenná a perspektivní. Snad tento článek a 2 květináčky plné výsevů přispějí k jejímu rozšíření po našich krajích. A třeba i ten malý hendikep s neúplnou jmenovkou časem napraví, třeba i s pomocí některého znalého čtenáře ZL.     J.

Fotografie:

1. Ornithogalum sp., Vanwykskraal

2. Cibule s listyObrazek

3. Detail listů

4. Druhá rostlina O.sp., RSA

5. Květenství

6. Květy

7. Výsev

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář