Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ornithogalum sardienii

3. 8. 2008

Ornithogalum sardienii E.J.van Jaarsveld (1994) aneb trpaslík mezi snědky

Obrazek


Fotografie 1:

1.+ 3. Ornithogalum sardienii

2. Rostlina v těchto dnech (Plant today)

...........................................................

Když se podívám na tohoto nyní kvetoucího drobečka v květináči, je mi okamžitě jasné, proč tak úspěšně a dlouho unikal pozornosti polních botaniků a byl určen teprve před necelými 15lety. Je to opravdový trpaslík se vším, co k tomu patří. Já mám jeho drobnou (průměr pod 2cm) cibulku vystavenou nad substrátem, ale v domovině ji má určitě pod zemí, a střapec nitkovitých lístků o délce kolem 3cm v okolní vegetaci určitě oko stojícího botanika nepřitáhne. Představuji si to tak, že v horším případě botanik musel nejen okem k zemi (ale možná i nosem pod zem), nebo v lepším případě objevil toto ornitogalum v květu, což přece jen zvyšuje šanci na odhalení bílými kvítky na stonce 15-20cm. Napadla mě ještě jedna možnost. Zrovna nedávno jsme se s jedním cestovatelem – botanikem bavili o tom, že spousta zajímavých a nečekaných objevů byla učiněna při jedné neodmyslitelné a často i neodkladné lidské činnosti, kdy se člověk musí chtě nechtě ponížit těsně nad úroveň porostu v krajině a občas má při tom dlouhou chvíli. Ale určitě vám nepovím, zda to bylo i v případě miniaturního O.sardienii

Několikrát už jsem byl přemlouván k napsání článku o Ornithogalum dubium, které nikdo jistě ani v přírodě, ani v květinářství nepřehlédne. Pro mě jsou tyto sice atraktivní, ale zároveň i trochu zahradnickým průmyslem zneužité rostliny příliš „profláklé“ na to, abych je dál propagoval (a v podstatě i pěstoval). To se raději pošušňám s tímhle novým pidižvíkem s pidicibulkou, pidilisty a pidikvěty. A stejně rád o něm i napíšu, i když ještě nemám letité zkušenosti s jeho pěstováním.

O.sardienii pochází z Kapska v Jihoafrické republice, kde bylo nakonec postupně objeveno na lokalitách v dost velkém areálu od Calitzdorp po Port Elizabeth. Je to drobná cibulovina se striktně zimním režimem. V našich podmínkách se probouzí většinou až v srpnu-září, spolu s novými listy se pouští zároveň do kvetení. Bělounké kvítky do průměru 5-6mm jsou na stonku zatím kolem 10cm vysokém. Jak tak pozoruji, první stonek ještě nedokvetl a druhý již spěchá na svět. Tuším podle ostatních trávovitých ornitogal, že i toto půjde sprášit. Celou zimu pak rostlinu zdobí úhledná šošolka z krátkých tenkých listů, která pak v předjaří začně zasychat. To je signál pro ukončení zálivky, o kterou si rostlina sama řekne zase za půl roku.

Je to krásný přírůstek do mé snědkové trávovité sbírky a už se těším za pár let na misku plnou těchto kapských trpaslíků. J.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Ornithogalum sardienii from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

2.+ 3. Květ (Flower)

Obrazek
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář