Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ornithogalum concordianum

28. 2. 2009

Ornithogalum concordianum (Baker) U. & D. Müller-Doblies

Obrazek



Fotografie 1:

1. O.concordianum, RSA, Akkerendam

2. Detail listů (Detail of leaves)

................................................................

Hned na začátku musím přiznat, že přes mou veškerou dnešní snahu věnovanou literatuře i netu nevím v tomto případě, jestli se tato kytka náhodou nejmenuje Ornithogalum apertum (Verdoom) A.A. Obermayer. Není to však zase tak životně důležité, nepěstujeme přece jmenovky, ale kytky, i když na druhou stranu zase úplná bezejmenost či vyložené šíření překlepů nebo omylů na jmenovkách také není správná cesta. Jednou bych se k tomuto tématu chtěl vrátit v samostatné úvaze, nyní bych ho opustil s tím, že mě prostě určování našich rostlin baví.

Kloním se k názvu O.concordianum proto, že se mi nějak víc líbí svým překladem a pak dále proto, že jedna z cibulových společností (Pacific Bulb Society) jej uvádí jako platný druh a O.apertum jako její synonymum. Navíc i odpovídá lokalita mých rostlin, pocházejících od města Calvinia v severním Kapsku, O.concordianum roste v jižní Namibii a přechází do západního Karoo a jihovýchodního Kapska. Každopádně je to supr kytka, na fotkách v přírodě je úplně úžasná, snad i proto je velmi přiléhavé jméno „concordianum“ ve smyslu ladná, harmonická. Na těchto „přírodních“ fotkách je pro tuto cibulovou miniaturu typický nízký až nenápadný chomáč zelených až polospálených šponovitě zakroucených listů, nad kterými se klene pohledné snědkovité květenství s otevřenými žlutozelenými kvítky. Pro pravověrného cibuláře i pro každého vnímavého milovníka zelené krásy jemná lahůdka.

V kultuře jsou pochopitelně v důsledku menší intenzity slunečního záření listové vrtulky více rozvolněné do protaženějších tvarů. Přesto si toto ornitogalum zachovává originální vzhled trychtýře zkroucených listových proužků. Velikostně jde i tak o menší rostlinu – cibulka se šedou slupkou o průměru do 2cm, střapec 10-20 listů do 12cm výšky. Rozměry listů jsou 0,3-0,5cm šířka a 15 cm délka, šroubovicí zkrácená na uvedených zhruba 12 cm. Listy jsou jednobarevné, bez kresby a dalších ozdob. Květenství je 30cm vysoké a nese 5-10 do stran otevřených květů v zelených a žlutých odstínech.

Jde o u nás v zimě rostoucí a v létě zatahující cibulovinu. Tento rytmus z její domoviny nelze obrátit. Začíná sama rašit někdy v říjnu a v lednu až únoru pak nakvétá. Teplotně si libuje při nižších teplotách, ale dělá jí evidentně dobře maximum sluníčka, jakkoliv zubatého. Bez něj se květy ani neotevřou. Domnívám se, že tento jihoafrický snědek bude stejně jako další v mé sbírce samosprašný a tudíž, kromě občasného a zdlouhavého odnožování, poskytne časem i semínka, která mohou potěšit rozrůstající se rodinu českých cibulářů a cibulářek. Ještě pro můj osobní pořádek – moje stádečko „ladných“ snědků se sešlo na sobě nezávisle jako dárky od dvou vzájemných přátel, shodou okolností Václavů. Chybělo u nich jen to latinské jméno, česká jména jejich dárců mám na zadní straně jmenovek už od začátku…. J.

Summary:

Determination and experiences with growing very atractive Ornithogalum concordianum.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

2. Květ (Flower)

3. O.concordianum, RSA

 Obrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář