Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ornithogalum aff.osmynellum

4. 10. 2008

Ornithogalum aff. osmynellum U.&D. Müll.-Doblies

Obrazek



Fotografie 1:

1. Květy (Flowers)

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

........................................................

Několik ornithogal ze své sbírky už jsem na ZL ukázal, zatím to byly spíše rostliny zajímavější olistěním než květem. Ale aby jste si nespojovali žlutou barvu květů u ornitogal pouze s frekventovaným Ornithogalum dubium, dovolím si představit jedno menší avšak stejně žlutěkanárkově zářící, které mám určené tak na 50%. Nebudu vás unavovat historkou, jak se ke mně tato cibulka dostala, podstatnější je, že byla zcela beze jména a s informací, že pochází z jižní Afriky a kvete žlutě. Že jde o ornitogalum jsem poznal při prvním kvetení u mě, další určování však trochu plave na vodě, neb ornitogal jsou v jižní Africe velké počty a fotografií potřebných pro zařazení tak málo. Literatura se tomuto rodu sice nevyhýbá, ale nějaký dostupný a pečlivější přehled rodu momentálně chybí. Prostě jednou jsem objevil v jedné knize o Namaqualandu fotku nápadně podobnou mé rostlině se jménem O.osmynellum. Internet potvrdil že taková rostlina skutečně roste v puklinách křemencových hornin v této části JAR.

Je to rostlina čistokrevně zimní, na léto zatahující do bezlistého stavu. Dospělé cibulky jsou 1-2cm v průměru, světle zelené (což ukazuje na schopnost asimilovat i povrchem cibule) pokryté slabou uschlou pokožkou.Na podzim rostlina začne vyhánět slabé , nitkovité, na koncích zakroucené listy o délce do 15cm. Téměř zároveň vyrazí i květní stonky s větveným květenstvím. Květů není na jednom stonku mnoho, jsou však asi 1,5cm široké a velmi pohledně žluté se slabšími zelenými proužky na vnější straně okvětních lístků, které prosvítají i na jejich vnitřní straně. Rostlina je samosprašná, takže snadno tvoří dostatek semen. Strategií této cibuloviny je trsovitý růst, takže zároveň kromě bezproblémové tvorby semen i bohatě odnožuje. A v tom je zároveň i její hlavní krása. Pokud máte rostlinu několik let, vyplní postupně celý povrch květináče a když pak v září-říjnu všechny cibulky nakvetou najednou, je to hezký pozdrav z jihoafrických dálek do středoevropského pošmourna.

Pěstování je velmi nenáročné, pouze je třeba ctít základní nároky rostliny. Po zatažení na jaře ani kapku vody až do samonarašení na podzim, hodně propustný substrát, cibulky umístit nad substrát a i přes léto nechat na světle, v době vegetace středně přihnojovat. Po zaplnění celého květináče odnožemi je rozumné jich pár odsadit a tím si rostlinu zazálohovat, případně ji podstrčit návštěvě, kterou zaujme tento podzimní svítící ostrůvek, původně pocházející z dalekého Namaqualandu. J.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Ornithogalum aff.osmynellum from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

1. Plody (Fruits)

2. Detail květu (Detail of flower)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář