Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nerine krigei

10. 8. 2008

Nerine krigei W.F.Barker

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Rostlina s novým květenstvím (Plant with new inflorescence)

2. Květenství

.............................................................................................

Tak tu mám první úspěch přístřeškového pěstování cibulovin. Jako první spokojenec se projevila Nerine krigei, která v mé sbírce kvete poprvé. Mohla být předtím ještě mladá, ale já to připisuji právě nově zkoušenému způsobu letnění pod makrolonovou stříškou. Nakonec je to vlastně jednoduché – právě jihoafrické rostliny a zvláště ty z výše položených oblastí jsou nejen zvyklé na velké střídání teplot noc – den, ale právě ty vysokohorské to musejí přímo milovat. V těchto dnech je takové to správné jihoafrické léto – přes den pařáky atakující třicítky a v noci pěkně k deseti stupňům. A k tomu ten pohyb vzduchu…..Zkouším v tomto režimu různé kytky, i z Madagaskaru, jižní Ameriky i Mexika, ale jihoafričanům to chutná nejvíc.

Už jsem na ZL dvě nerinky představil, shodou okolností obě s trávovitými listy. Ta dnešní už je více podobná oněm nejslavnějším (a holandským cibulovým průmyslem dobře zhodnoceným) N.bowdenii, N.sarniensis, a N.undulata. Má totiž listy klasické amarylkovité, čili páskovité s oblým zakončením. Specialitou N.krigei je efektní vrtulovitost listů, která jí zdobí i v období, kdy nekvete. Vzdáleně to připomíná mírné listové obloučky většího Cyrtanthus obliquus. Většina nerinek kvete na konci léta až na podzim, tato Nerine kvete jako jedna z prvních v plném létě. Moje konkrétní rostlina má cibuli 3cm v průměru, zhruba 10 listů o délce 20cm a šířce kolem 1cm, a květenství na stonce 25cm. Samotné květenství je okolík se 6 květy asi 4cm velkými. Úzké okvětní plátky mají elegantní proužek a nitky tyčinek se výrazně ohýbají zpět do květu. Budu se pokoušet o opylení (spolu s místním hmyzem), naděje je veliká.

Ještě pár střípků z literatury: původem je Nerine krigei z východu JAR – Transvaalu a Svobodného státu, kde má růst v početnějších trsech. Pro pravidelné kvetení vyžaduje suchou a chladnou zimní periodu, není však mrazuodolná. Má menší sklon k odnožování, na rozdíl od ostatních známějších kolegyň, o to pravidelněji však kvete, pokud je splněná podmínka onoho chladného odpočinku.

Je to hezká amarylkovitá záležitost středního vzrůstu s typickým květenstvím a zatahujícím režimem. Devět z deset cibulářů ji doporučuje a já se jen přidávám…..J.

Summary:

Description and experience with growing of bulb Nerine krigei from RSA.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

2.+ 3. Květy (Flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nerine

(Milan, 24. 11. 2018 13:56)

Mám několik rostlin Nerine (bowdenii, crispa) , kde na podzim vykvete max. 1/3. Jsou od jara venku na slunném místě, v srpnu jsem jim omezil zálivku a stejně na podzim jich vykvetlo jen pár a některé z těch co kvetly loni tak letos též nekvetly. Přezimuji je v chladu kolem 5 - 10°. Za radu děkuji.

Re: Nerine

(Jirka, 24. 11. 2018 19:40)

Nechci si hrát na velkého odborníka, ale po těch pár letech od článku o N.krigei bych řekl, že není jeden recept na všechny nerinky. Některé umí spokojeně vegetovat a kvést v našem létě, jiné jsou evidentně posunuté do zimního vegetačního cyklu. Mám ve sbírce rostliny pořízené v našich obchodech i jiné s původem přímo na jihu Afriky. Ty původnější a botaničtější, pokud se to nechá zcela na nich, přes naše léto spí (i přes občasnou zálivku) a začínají kvést i růst až na podzim. Ty holandsky zkultivované to mají různě posunuté, ale v zásadě zvládají letní režim s kvetením na konci léta. To, že amarylky nekvetou každý rok, je celkem normální, jsou to trochu potvůrky svéhlavé.
S těmi teplotami jsem opatrný něco radit - každý má u sebe doma jiné podmínky a navíc každá kytka to může mít jinak. Tak aby jste mě nakonec neproklínali, že jsem něco poradit a cibulky vám pak chcíply....nejvíc záleží na vašem citu a pozorování, kdy a jak jsou vaše kytky spokojené.

2.odpověď

(Jirka, 26. 11. 2009 7:48)

Začal jsem odpovědi číslovat, kdyby jich bylo časem víc, abychom se v tom orientovali :-). Myslím, že uskladnění afrických amarylkovitých cibulí naprosto nasucho a bez substrátu jim moc nesvědčí. Tím totiž všechny kořeny absolutně zaschnou a cibule je pak musí znovuobnovit, což ji dost vyčerpá a náslůednému kvetení to asi neprospěje. Zdá se mi přirozenější kořeny čas od času "obdělat", tj. odstranit ty mrtvé, ale pak zpátky do květníku a i bezlistém stavu semotamo pár kapek vody dodat. Ony totiž ty kořeny pod zemí dál fungují, žijou, přirůstají a dodávají cibuli sílu pro další období. Zřejmě v domovině ty cibule se v hloubce svými kořeny přece jen k nějaké vodě dostanou a umí s ní hospodařit.

jeste dotaz

(JanaG, 25. 11. 2009 19:26)

Nekolik cibuli Nerine jsem nechala ve 2 kvetinacich a zbytek jsem vyndala, ze je na jare zasadim. Je mozne nechat cibule po zaschnuti ve sklepe/asi 10st.C/ a na jare je pak zasadit do kvetinacu? Dekuji Jana

odpověď

(Jirka, 18. 11. 2009 11:36)

Takže přesazení určitě ano - amarylkovité cibule to mají velmi rády, zkontrolujete a očistíte kořeny a dodáte novou výživnou zem. To lze udělat v podstatě kdykoli. Kdy ale tato cibule má a chce kvést, je i pro mě trochu záhada, letos ta moje celé léto spala a budí se právě v těchto dnech. Ještě obecně k cibulovinám - přece jen potřebují nějakou porci výživy. Takže bu´d výživnou zem a riziko případné hniloby, nebo méně výživný a propustný substrát a hnojit. Je to na každém, co oblibuje.

dotaz

(JanaG, 13. 11. 2009 9:24)

Taky mě Neriné kvetla, ale už 2 roky nekvete. Poraďte, co s ní. Mám ji v květináčích, zasazenou asi tak jako Vy,ale bez kamínků.Stačí ji teď dát do sklepa s teplotou asi 12 st.C a přes zimu nezalévat?Je třeba ji na jaře přesadit,a do jaké půdy? Děkuji Vám a přeji mnoho úspěchů. Jana