Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nerine filifolia

17. 11. 2007

                         Nerine filifolia Baker

 


Obrazek


 




Fotografie 1:

1. Kořeny, cibule, listy (Roots, bulbs, leaves)

2. Rostlina s mladým květenstvím (Plant with young inflorescence)

3. Mladé květenství (Young inflorescence)

4. Brvitá stopka (Ciliate peduncle)

...................................................................................................


Protože přece jen sem tam někdo zabloudí na ZL přes vyhledávače s dotazem na „cibuloviny“, případně i „nerine“ ,považuji za vhodné známější cibulové rody začít postupně představovat víc. K první osamělé nerince přidám dnes druhou, ve světě trochu známější a pěstovanější Nerine filifolia. Jak latinské jméno napovídá, její olistění je nitkovité, takže se s podzemní cibulkou a v době bez květu vypadá jako horská travička.

Tato nerine roste ve vnitrozemí východního Kapska ve vyšších nadmořských výškách a v podstatě v exponovaných stanovištích. Nebyl jsem tam a neviděl, ale literatura popisuje štěrbiny skalních desek nebo mělké půdy na skalnatém podloží. Patří tedy k velmi skromným a odolným rostlinkám, které tím pádem zvládají bez potíží i spartánské pěstování v našich podmínkách v květináčích v málo výživné půdě.

Cibulky jsou celkem malé, 2-2,5cm v průměru, s bohatým kořenovým systémem, kterému je třeba vyjít vstříc hlubšími pěstebními nádobami. Má sklon k odnožování, takže jak v přírodě, tak v domovině, roste v trsech. Olistění je vskutku od slabší trávy k nerozeznání, nevím, jestli si na ní pochutnává místní zvěř, dost možná, že se tato cibulovinka umí nějak bránit i okusu (v její cibuli se nachází nějaké alkaloidy). Listy jsou stálezelené, v průměru kulaté pod 1mm, hladké a asi 20cm dlouhé. Rostlinka zřejmě žije velmi úsporně, vše střádá na období květenství, které u nás přichází teď na podzim. Už květní puk je překvapivě robustní, 3-4mm tlustý květní stvol je i zároveň jemně, ale hustě obrvený. Květenství se 4 až 10 květy je opět pěkně propracované, v základní formě sytě růžové. Existuje i bílá forma.

Stejně jako i ostatní mnou pěstované nerine je tato samosprašná, bez problémů tvoří kulatá zelená semena 2-3mm v průměru, která se okamžitě snaží klíčit. Když jsem nechal pár semen dobře uzrát v puklém semeníku na rostlině, byla schopna semena zahájit klíčení v semeníku 30cm nad zemí. Když jsem příští várku semen včas odebral do papírového pytlíku, začala do 14 dnů klíčit i v něm. Zřejmě jejich strategie je nic neodkládat a hurá do života.

Je to tedy další rostlinka vhodná pro nenáročné kontejnerové pěstování, klidně přes léto i kdekoliv v zahradě, či na balkoně, která s příchodem podzimních mrazíků chce raději někam do chladnějšího, ale bezmrazého prostoru (i když slabší mrazík asi bez problémů zvládne), kde se pak svému pěstiteli vděčně odmění propracovanými růžovými květy z jihoafrických hor. J.

Summary:

Description and experiences with growing of South-African bulb Nerine filifolia from family Amaryllidaceae.

Fotografie 2:

1. Listy (Leaves)

2. Nerine filifolia, Majamani, RSA

3. Květy (Flowers)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář