Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nerine angustifolia

5. 8. 2007

                    Nerine angustifolia Baker

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1.- 4. Vývoj květenství (Development of inflorescence)

5. Detail části květu (Detail of flower)

..................................................................................

Pro dnešek se přihlásila ke zveřejnění v našem zeleném werbáři cibulka velmi obyčejná až prostá. Nebýt toho amarylkovitě propracovaného květu je to naprostá popelka. Ale i nenápadné kytkové bytosti mají svých 15 minut slávy, kdy stanou v záři reflektorů.

Jižní Afrika je nepřebernou pokladnicí slavných i utajených cibulovin a hlízovin. Mezi i zahradnicky známější patří i rod Nerine s asi 25 botanickými druhy a větším počtem atraktivních velkokvětých hybridů. V mé sbírce je asi 7 druhů Nerine a ta dnešní patří k těm nejméně nápadným. Latinské jméno „angustifolia“ = „úzkolistá“ napovídá, že listy nic moc. Trávovité, málopočetné, ničím oko nepřitahující. U mých, ještě drobnějších rostlin jsou listy tak do 30cm délky, v domovině u dospělých kytek až 60cm dlouhé. Některé Nerine jsou letní, některé zimní. Tato popelka je stálezelená, jenom sem tam si svoje olistění omladí.

Cibulka není z největších, 1-2cm v průměru, a líbí se jí víc pod zemí. Takže pořád nic zajímavého, Dokud ovšem nevykvete a neukáže svou největší zbraň – a tou je velmi vzhledné květenství, které se na mé Nerine angustifolia objevilo v těchto dnech. Moje kytka má na stonku jen 4 květy, velké rostliny jich mají přes 10 na stonku více jak 1m vysokém. Barva je světle fialková s proužkem na korunních plátcích, tvar květů je pro Nerine dost typický. Květenství je vytrvalé, u větších druhů rodu se používá i k řezu. Poupata se vyvíjela na rostlině poměrně dlouhou dobu, takže lze předpokládat, že stejně jako u orchidejí květ vydrží delší dobu otevřený.

V pěstování se neliší v ničem od podobných rostlin, cibulka je na svou velikost v dostatečně vysokém květináči, aby měla dost místa pro typické dužnaté amarylkovité kořeny. Substrát míchám „cibulový“, to znamená pemza + kompostovka + písek v poměru 2:1:1 s nezbytnou dobrou drenáží na dně nádoby. Rozmnožování je možné občasnými odnožemi, nebo i semeny, pokud se podaří opylení.

Tato krátká vizitka této méně známé nerinky slouží jako připomenutí, že vedle proslavenějších sestřiček, které byly vzaty na milost zahradnickými holandskými giganty, jsou i tyto nenápadné záležitosti, které podle mne nepatří jen do botanických zahrad.   J.

Summary:
Description and experiences with the growing of south-african bulb Nerine angustifolia.

Fotografie 2:

1.- 3. Vývoj květenství (Development of inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář