Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejpodivnější český česnek, jaký znám- Allium paradoxum

25. 5. 2014

 

Nejpodivnější český česnek, jaký znám- Allium paradoxum (Bieb.) G. Don (1827)

a.-paradoxum-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Porost rostlin Allium paradoxum v Českém krasu

2. Květ

3. Pacibulky

..........................................................................................................

Zatímco v poslední době pořádáme drobné expedice za konkrétními rostlinami, abychom je nafotili v jejich přirozených biotopech, Allium paradoxum – česnek podivný jsme s dcerou objevily čirou náhodou. Měly jsme docela štěstí, že jsme šly právě na konci dubna, po česneku hodném svého jména totiž teď koncem května nemá být ani památka, správně by měl již být spořádaně zatažený. Při našem výletě jej však prozradily jeho bílé květy a protože kvetl v docela velkém množství hned u cesty k Bubovickým vodopádům v Českém krasu, byl docela nápadný. Chvíli mi trvalo, než jsem vůbec pochopila, že jde o česnek, ale typický česnekový odér při hrábnutí do lesklých listů nekompromisně prozradil příslušnost k čeledi Alliaceae.

Rostlina pochází z východní části Kavkazu a Íránu. Je zajímavé, že ve své původní domovině bohatě kvete a nevytváří v květech pacibulky, zatímco tam, kde dříve nerostla a jen se rozšířila postupným zplaněním, ukazuje chudé květenství a naopak množství asi půlcentimetrových pacibulek. Pod zemí se ukrývá zhruba centimetrová cibule a nad ní jeden jasně zelený list do 30 cm délky. Stvol květenství je tříhranný, květy bílé, pacibulky opět jasně zelené. Je zajímavé, že někdy z květu v květenství vyrůstá stopka dalšího květu. Prostě vskutku podivný česnek.

Jak jsem naznačila v prvním odstavci, po odkvětu listy rychle zežloutnou a zatáhnou. Přestože byl prapůvodně vysazovaný hlavně v parcích a na zahrádkách, snadná tvorba pacibulek a jejich splavování vodou způsobuje na některých místech v přírodě doslova invazi rostlin tohoto druhu, encyklopedie uvádí např. střední Povltaví a právě Český kras, kde najdete nepřehlédnutelné porosty. A pak si neznalí kolemjdoucí (včetně mě) lámou hlavu a nevěří vlastním očím... R.

Fotografie 2:

1. Květenství

2. Allium paradoxum

a.-paradoxum-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mydlovar

(Eva Egertová, 26. 5. 2014 7:33)

Ano, taky jsem čučela jako puk, když to ( že je to česnek poznala podle čuchu) dcera zahradnice přitáhla z lužního lesa u Labe, Mydlovaru, a máma bude vědět, co to je, nevěděla, ale nakonec vyguglila. Obávám se ovšem, jestli to nebude další invazní super plevel.