Jdi na obsah Jdi na menu
 


Massonia jasminiflora

16. 12. 2007

Massonia jasminiflora Burch. ex Baker

 Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Rostlina na začátku sezóny (Plant in the start of growing seassion)

2. Nové květenství (New inflorescence)

3. První květy (Young flowers)

4. Květy (Flowers)

.........................................................................................................................


Teď v tomto ročním období vládnou nejkratší dny a sluníčka je méně než šafránu, a když omylem na pár minut prorazí smutné mraky nebo ještě smutnější inverzi, je to okamžitě ve skleníku znát a všechny zimní kytky natěšené na kvetení úplně povyskočí a snaží se své první květy prorazivšímu sluníčku nabídnout. Přesně takhle už 14 dní vykukují první kvítky ze zelené koule ve středu listů u excelentní cibuloviny Massonia sp. Stutterheim. Je to nový rod na ZL a přišel tedy čas jej představit.

Masonie rostou od jižní Namibie přes Kapsko až do Lesotha, u nás jsou v podstatě všechny zimní a jsou svým květenstvím velmi zvláštní. Semenáčky a mladé rostliny mají pouze jeden list, v dalších letech se přidává druhý. Jsou vždy krátké, masité a rozložené na povrchu substrátu. Povrch listů je rozmanitý – od hladkých a lesklých, přes jemně obrvené až po vyloženě bradavičnaté (pustulátní). Barva je od světle zelené přes různé odstíny zelené až do fialova, některé jsou i zajímavě flekaté. Největší ozdobou jsou ale jednoznačně květy, přesněji soukvětí až několika desítek květů otvírajících se postupně z květního puku ve tvaru koule, přisedle uvelebené mezi oběma listy. Fotek květenství v knihách i na internetu jsem už viděl spoustu, ve sbírce zatím kvetla jen tato jedna, i když letos už má „napučeno“ i Massonia pustulata. Nejsem tedy žádný zkušený masonista (masoniář?), jen užasle hledím na tohle dílo přírody a kochám se. Snad se tedy nad těmito fotkami taky trochu pokocháte.

Protože nechci psát jen o „specieskách“, zatnul jsem zuby a hledal a nepovolil. Rod Massonia patří do čeledi Hyacinthaceae a má v současné době šest platných druhů (a asi 25 synonymních jmen). Velký problém je ve velké variabilitě jednotlivých druhů, a tak takové znaky jako hrbolky nebo chloupky na listech, či barva květu pro jednoznačné zařazení ke konkrétnímu druhu mnoho neznamená. Když si tedy hledač nepomůže sám, musí dát na nějakou kapacitu. V tomto případě jsem našel na jedněch specializovaných amerických stránkách, věnovaným vzácnějším sukulentům, odkaz, že populace masonií z lokality Stutterheim se řadí k Massonia jasminiflora. Tento druh má být obzvláště variabilní, např. některé formy mají i hrbolkaté listy. Možná, že spojovacím znakem je ona „jasmínokvětost“ a opravdu květy této masonie mají velmi výraznou a příjemnou vůni. Budiž: je tedy celkem pravděpodobné, že odborník nejen z jiného města, ale dokonce z jiného kontinentu má pravdu.

Pěstování je opět čistě zimní, celé léto jsou květníky v polostínu pod stolem a nezalévají se, dokud se samy někdy v září – říjnu nepřihlásí o slovo. Pak samozřejmě okamžitě putují na čestné místo na světlo a dostávají opatrnou hnojivou zálivku. Z pochopitelných obav je pěstuji v pemze, jen mírně doplněné pískem a špetkou propařené kompostovky. Potřebují chladno spojené ale s maximem zimního světla, jinak se listy nepěkně protáhnou a zdvihnou za světlem. Správně by měly ležet na povrchu substrátu. Květy se otvírají postupně a výsledkem je celý chumáč otevřených květů. Dobrá zpráva je, že květy jsou samosprašné, špatná zpráva je, že semena takto získaná nám zatím neklíčí.

Snad to nebude poslední masonie na Zelných listech, ostatní se také postupně vylupují a poštěstí-li se, tak někdy v budoucnu představím i velmi příbuzný rod Daubenya, který kvete ještě zvláštněji. Semínka jsou snad už na cestě….. J.


Summary:

Process of identifying, description and experiences with growing of south-african bulb Massonia jasminiflora from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

1. Květy (Flowers)

2. Po odkvětu (After flowering)

3.+ 4. Massonia jasminiflora, Stutterheim, RSA

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

a krása pokračuje

(Anna, 24. 11. 2015 0:28)

Zdravím.
Čtu si ve vašich článcích a nevycházím z úžasu, jak roztodivná je naše planeta... Díky každému, jako jste vy, kdo nás - laiky - něčemu přiučí...
Díky vám
Anna

samosprašnost masonií

(Tomáš, 30. 6. 2010 21:11)

Nejsem žádný znalec, teprve s těmito kytkami začínám, ale četl jsem, že semena vzniklá samosprášením jsou menší a podstatně méně životaschopná než po opylení dvou semenáčů. Ale co má člověk dělat, když mu kvete jen jedna kytka, že jo...
T.