Jdi na obsah Jdi na menu
 


Massonia echinata

7. 12. 2008

Massonia echinata   L.f.

 Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Mladé květenství (Young inflorescence)

2. Květy (Flowers)

3. Massonia echinata

.................................................................

Tak už zase nevím. Čím delší dobu pěstuji masonie a setkávám se tak s více druhy z různých zdrojů, tak se v nich hůře vyznám. Někdy fotky na internetu pomohou, někdy spíš zmatou. Prostě kvetou mi dvě Massonia echinata, původem z holandské pěstírny věhlasného Coka Grootscholtena, a já vlastně ani nevím, jestli to skutečně jsou „echinaty“ a proč se mi zdají podobné první masonii na ZL – Massonia spec. Stutterheim, kterou jsem tehdy vyeliminoval jako M.jasminiflora.

Bylo by mi velmi třeba nějaké systematičtější informace o těchto atraktivních kapských cibulovinách. On vlastně takový zdroj existuje, jen nevím, jak se k němu dostat. V bulletinu International Bulbs Society (IBS) Vol 6 No.1 z roku 2004 je článek pilné slečny z JAR - Alison Summerfield, revidující tento rod na základě DNA. Tento článek, který je zároveň její dizertační prací na téma 7 malých rodů v čeledi Hyacinthaceae, má obsahovat i určovací klíče pro tak zajímavé rody, jako jsou Massonia, Daubenya a Polyxena. Pokud se někdo znáte se zmíněnou cibulovou botaničkou ze Stellenbosche (nyní poté, co se vdala, PhDr. Alison van der Merwe), prosím, pomozte mi….

Ale což, budu tentokrát prodávat, jak jsem nakoupil – budu psát o Massonia echinata, čili masonii ježaté. Má to zřejmě spojitost se vzhledem květenství. Opět se ukazuje, že i tato, stejně jako i další masonie, jsou velmi variabilní v listech i květech (takže asi zaplaťpánbůh za onu DNA). Mám tuto rostlinu ze 2 zdrojů a každá vypadá mírně jinak (i když ty další ještě nekvetou), jedna forma má dokonce na listech jemné chloupky. Vzhled rostlin ukazují fotografie. Opět se potvrzuje, že i u této zimní cibuloviny hraje rozhodující roli dostatek světla a nižší teploty, protože v polostínu, nebo v teplotách nad 20°C se listy nepřirozeně protahují, odmítají ležet na substrátu a víc se podobají listům rostlin rodu Lachenalia a Polyxena. Semenáčky jsou schopny kvést od věku 3-4 roky, jejich květenství však zpočátku obsahuje velmi málo květů a teprve silnější a starší rostliny kvetou bohatým „ježourem“. Stejně jako ona M.spec. Stutterheim velmi výrazně a příjemně voní, i když jinou sladkou vůní.

Pěstování je v podstatě stále stejné jako u ostatních kapských hyacintovitých pokladů. V létě sucho + teplo, v zimě maximum nejlépe horního světla a chladněji, pravidelný přísun vody s výživou, substrát propustný. Pokud kvetou dvě nepříbuzné rostliny stejného druhu, je prý zaručen úspěch s opylením a dostatkem semen, i když máme vyzkoušeno, že jde sprášit a vytvořit několik semen i na jediné rostlině. Nechám se překvapit. Dobrou zprávou je, že se už hlásí další masonie s nadějnou květní bambulkou mezi listy – Massonia depresa. J.  

Summary:

Description and experiences with growing of south - African Massonia echinata from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

2. Semenáč (Seedling)

3. Detail chlupů na listech (Detail of hairy leaf)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Už klíčí!

(Jirka Kytička, 7. 3. 2015 8:24)

Výsev z 18. 10. 2014, po výsevu asi 2x zalitý a nic.
Nyní asi v půli února opět zalito a hle: už mám v kultivátoru Massonia.