Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ledebouria coriacea

27. 12. 2008

Ledebouria coriacea S.Venter

Obrazek 

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Ledebouria coriacea

...........................................

Dnes zabrousím opět mezi mé milované jihoafrické cibuloviny z čeledi Hyacinthaceae, mezi ledebourie. Kromě těch velkých, nápadně zbarvených, které v létě budí zaslouženou pozornost, ale na zimu zatahují, mám i několik drobnějších, nenápadnějších, ale zato stálezelených. Jde například o méně pěstovanou, přesto ne nezajímavou Ledebouria coriacea, dle překladu druhového jména „kožovitou“. V přírodě se vyskytuje ve východním Kapsku (JAR). Informací o ní nikde moc není, takže budu odvozovat z vlastních pozorování a chování mých svěřenců.

Patří tedy do skupiny ledebourií, které potřebují občasnou zálivku během celého roku, s hlavním růstovým obdobím přes naše léto, kdy i vykvétá. Je to nenáročná, drobnější cibulovina, která je spokojenější v polostínu, žádné úpaly, a i vlastní cibulky jsou víceméně umístěné pod zemí. Od velikosti cibule přes 1cm v průměru jsou květuschopné, rostliny mají sklon k pomalejšímu, ale jistému odnožování do menších trsů. V této podobě jsou pak hlavní ozdobou prosté, tmavší a mírně dužnaté až kožovité listy s lehce naznačenou „maskovací“ kresbou v podobě tmavších bodů na světlejším základě na jejich horní straně. Spodní nafialovělá strana je bez kresby. Počet kopinatých listů v růžici je 3-5 listů, jejich velikost 4cm délky, 1cm šířky. Tyto listy jsou poměrně dost trvanlivé, k odesychání nejstarších dochází jen velmi pomalu. Květenství je takové normální, nepřekvapivé, klasicky ledebouriovité – drobné nenápadné zvonečky, postupně odspodu nakvétající ve vytáhlém, poléhavém hroznu.

Je evidentně hodně přizpůsobivá různým pěstebním podmínkám, určitě obstojí i na pokojovém parapetu, sluníčka snese dost, ale vitálnější je při jeho menším svitu. Teplo má v létě ráda, v zimě jí jako správné africké rostlině nevadí i teploty pod 10°C. Substrát libovolný, propustný, květináč přiměřený velikosti trsu .

Není to žádný skvostný cibulový šperk, má však svoji specifickou originalitu, danou pevnějšími dužnatějšími lístky a tolerancí k méně světelně exponovaným stanovištím. Mohla by to být dobrá součást cibulových kolekcí, díky odnožování a bezproblémovému vytváření větších, dobře klíčivých semen i časem bezproblémově dostupná. J.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Ledebouria coriacea from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

1. Květ (Flower)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář