Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lachenalia zebrina

28. 2. 2016

Lachenalia zebrina W.F.Barker

l.-zebrina-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Spodní část  listů

2. Lachenalia zebrina

3. Listy zezadu

..........................................

Už je to celých15 měsíců (přesněji listopad 2014) co jsem na Zelných psal o nějaké lachenálce. Tehdy to byla L. viridiflora, kterážto je unikátní barvou svých květů. Dnes to bude naopak jiný druh, atraktivní spíše svými listy – strakatá L. zebrina. Tato klesající četnost článků o cibulovinách (dnes o lachenáliích) jakoby naznačovala, že jsem už dávno vystřílel svůj cibulový arzenál. Skutečnost je sice jiná, cibulí na zveřejnění je stále dostatek, ale přece jen po skoro deseti letech internetového psaní bych očekával, že by měl přicházet čas předání pera (klávesnice) někomu mladšímu. Možná, že se pomalu začíná blýskat na lepší časy, nepřibývají sice články ale fotografiemi cibulovin z jedné moravské sbírky se můžete pokochat například v jednom vláknu na diskusním foru plzeňského kaktusářského klubu (doporučuji pohledat).

Lachenalia zebrina se u mě ocitla jako dárek části výsevu jednoho hodného kolegy. Když jsem mu před týdnem hlásil, že jeho dárek poprvé kvete, trochu smutně odvětil, že ty jeho pořád ne. Tuto situaci zažívám často, že mnou vyseté a darované cibulky kvetou mnohem dříve u obdarovaných, než u mne. Nevím už přesně, kde kamarád k semínkům L. zebrina přišel (třeba nám to napíše do komentáře), ale na jmenovce bylo sběrové číslo JAA 974. Strýček Google doplnil informaci a tak už dnes vím, že k této kytce patří lokalita Ghaapkop, E. of Matjiesfontein, pochopitelně JAR.

Pro někoho zbytečná či nadbytečná záležitost, ale je to vzhledem k většímu areálu výskytu a velké variabilitě listů i květů této rostliny docela potřebná adresa, kterou by si měla nést svým životem ve sbírkách. Onen velký areál se vyskytuje v Severním a Západním Kapsku, v oblasti západního Karoo. Variabilita byla odborníky potvrzena dvěma oficielními formami (f.densiflora a f.zebrina), rozdíly lze najít v literatuře. V zásadě má Lachenalia zebrina jeden dužnatý list s velmi výrazně zdobnou kresbou na jeho vnější straně, jméno zebrina je ve smyslu pruhovaná. Na fotkách z přírody jsou nádherné rozmanitosti na toto téma, což je určitě také v důsledku dostatku zimního slunce. U nás je to pochopitelně horší, přesto tento odlišný hyacintík k sobě přitáhne ve sbírce pozornost. Květní stvol je také proužkovaný až potečkovaný a nese hrozínek malých typických kvítků s vytrčenými tyčinkami. Květy by barevně by měly jít až do slabě červené, u mě se ukázaly spíše tóny bílo-zeleno-narůžovělé.

Pěstebně jde o klasickou lachenálii s dobou kvetení ke konci zimního vegetačního cyklu. Měla by být bez problémů samosprašná, zkusíme zabzučet a pomoci přírodě místo hmyzu, třeba semínka někoho potěší. My už se těšíme na zásilku nových semínek z Mesagarden, abychom rozjeli ten každoroční výsevový kolotoč. Pokud jste na tom stejně – tak ať to klíčí! J.

Fotografie 2:

1. Květ

2. Květenství L. zebrina

l.-zebrina-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

semínka

(josska, 2. 3. 2016 22:32)

Semínka jsou od Aymerica de Barmona z Pont sur Yonne kousek od Paříže. Každý rok má v nabídce kromě semen kaktusů i nějaké zajímavé cibule a sukulenty.