Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lachenalia undulata

17. 11. 2008

Lachenalia undulata Masson ex Baker

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Mladé listy (Young leaves)

2.+ 3. Lachenalia undulata, RSA, Loeriesfontein

.........................................................................

Potěšila mě čtenost minulé lachenálie na ZL (L pusilla) a proto zkusím pokračovat s další, která nakvítá právě v těchto dnech. Její květenství na rozdíl od předcházejících dvou, které přece jen kvetou pro lachenálie méně typicky, je tvarově naprosto „správné“. Jen ta barva je trochu méně častá, i když proč by na Zelených listech nemohla být zelenokvětá cibulovina?

Jde s velkou pravděpodobností o Lachenalia undulata. Díky zapůjčené monografii o lachenaliích od Petra Pavelky, který lachenálie už několik let úspěšně vysévá, a díky právě premiérovým květům došlo k našemu laickému, ale snad správnému určení těchto původně jen lokalitních lachenálií bez druhového jména. Pětici cibulek pěstuji třetí sezónu, teprve letos zesílené rostliny vytlačily dvojice jasnězelených, na spodní straně slabě „ojíněných“ pevných listů s plasticky vystouplými flíčky, uprostřed kterých se poprvé začly tvořit květní stonky. Nakvetou nakonec 3 nejsilnější cibule. Protože pěstuji své lachenálie v co nejchladnějším a zároveň co nejsvětelnějším režimu, jsou listy pěkně nízké, nevytáhlé a i květenství působí věrně přízemně a africky. Tvarově i barevně se můžete zorientovat díky fotografiím.

Literatura uvádí pouze 3 zelenokvěté lachenálie, takže díky lokalitě a porovnání popisů jsme došli k tomuto závěru. L.undulata je velmi variabilní druh s širokým výskytem v severním Kapsku s centrem v Namaqualandu. Má být v některých znacích proměnlivá, i ona „undulátnost“ neboli zvlněnost listových okrajů se vyskytuje jen „obvykle“ a u starších rostlin, stejně tak jsou nepovinné plastické skvrnky na horní straně listů. Typickým znakem mají být slabé podélné linky na listech a barva přisedlých a do strany mířících květů. V těch je dominatní zelená barva zvenku a bílá barva zevnitř. Tyčinky s počátku hnědým nezralým pylem postupně přechází po uzrání do klasické žluté. V tom okamžiku se konce květů, do té doby jen úzce otevřené, rozevřou do „pusinky“. A mohou přijít opylovači (budeme se snažit…). Jednou z informací z příslušné monografie byl údaj, že je v kultuře málo pěstovaná.

Nechci se rozepisovat o detailech jak této rostliny, tak jejího pěstování, jsem jenom rád, že zrovna tuto lachenálii mám ve své kolekci a že mi šťastně nakvetla zajímavým zelenokvětým květenstvím. A tak jsem se chtěl o svou radost s vámi trochu podělit. J.  

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Lachenalia undulata from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

1. Rostliny s květenstvím (Plants with inflorescence)

2. Detail květů (Detail of flowers)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář