Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lachenalia mathewsii - žlutý posel konce zimy

6. 3. 2011

Lachenalia  mathewsii W.F.Barker – žlutý posel konce zimy

 l.-mathewsii-1s.jpg

  

Fotografie 1:

1. talovín zimní ( Eranthis hyemalis)

2. Lachenalia mathewsii - květy (flowers)

.......................................................................

  se mi vůbec nedaří samostatně si rozhodovat, o čem budu psát, prostě si o to kytky samy řeknou a já s tím moc nenadělám. I když se snažíme na ZL o určitou pestrost, dnes to ode mě bude zase lachenálie. Je totiž jejich čas a navíc, ta posledně se moc nepovedla atraktivně nafotit, neb sluníčko trochu trucovalo. Tento víkend naopak (i přes pesimistickou předpověď) dopřává nám i kytkám jiné pošušňání. A jak tak sedíme na zahradě u souseda, inhalujeme společně veselý kalíšek nějaké pálenky, koukám, že vyletěly letos první včely a s nakažlivou pracovitostí oblétávají zářivě žluté květy talovínů. A protože přesně stejnou barvu mám nyní aktuálně i mezi kvetoucími cibulovinami ve skleníku, je rozhodnuto.

Po krátkém prostudování literatury a zahraničního internetu mám základní informace o poněkud složitém osudu, původu a pěstování této lachenálie. Byla objevena a popsána v roce 1923, pak se nějak z přírody vytrácela a mizela. Od roku 1943 už nebyla vůbec v přírodě zaznamenávána a byla považována za vyhynulou. Naštěstí se v roce 1983, po rovných 40 letech, znovunalezl poslední ostrůvek přírodního výskytu v okrsku Vredenburg, na západním pobřeží Západního Kapska a od té doby se datuje nová kultura této cibuloviny. Zásluhou Grahama Duncana, kurátora cibulové sbírky v Botanické zahradě Kirstenbosch v Kapském Městě a také autora jediné knížky o lachenáliích, se podařilo namnožit dostatek materiálu a nyní je Lachenalia mathewsii celosvětově dostupná a pěstovaná. Prostě příběh s dobrým koncem.

Je to nakonec dobré i pro to, že je tato lachenálie snadno pěstovatelná a svým květenstvím atraktivní. Proto je často vyhledávána pěstiteli těchto kapských hyacintů. Já si poctivě nebudu v tomto případě hrát na nějakého dlouhodobého pěstitele konkrétně tohoto přírůstku, mám ji totiž přesně týden a dostal jsem ji už kvetoucí (děkuji Evo). Ale je tak hezká a než čekat celý rok na další kvetení, dám ji „do placu“ raději hned. Vždyť za to můžou ty české včeličky…

Na rozdíl od minulé L. comptonii, která kvete v okamžiku zaschnutí listů, L. mathewsii to zvládá v plně olistěném stavu. Listy jsou dva - robustnější, vztyčené , hladké, netečkované, úzce kopinaté a zakončené delší špičkou.  Dosahují výšky kolem 20cm, cibulky kolem 2cm v průměru. Květenství je pohledné, plné krátkých žlutých zvonečků, odstávajících od květního stonku vodorovně, nebo mírně nahoru. Jejich barva je opravdu velmi intenzivně žlutá s jemnými světlezelenými tečkami zvenku a většími body zevnitř okvětních lístků. Trvalost květenství je za dobrých podmínek překvapivě dlouhá, dle literatury i přes tři týdny v otevřeném stavu. Bude, jako u dalších lachenálií, určitě samosprašná, i když je množitelná nejen odnožemi, tak i listovými řízky, na jejichž bázi se pak tvoří velké množství nových cibulek.

Pěstebně nevyžaduje žádné specielní chování, jenom opět zimní záležitost, která v létě spí zcela nasucho. Je dobré mít možnost po narašení na podzim umístit květináče s více cibulkami na bezmrazé, ale chladnější místo s pohybujícím se vzduchem a pokud to jde i s dostatkem zimního slunce. Právě množství slunečných dnů rozhoduje o kvetení, tyhle lachenálky ho vyloženě milují a potřebují, takže žádný polostín ale pěkně naplno. V období  odpočinku zaschnou nejen listy nad zemí ale vlastně i kořeny pod zemí. Když přijde znovu jejich čas na příští podzim, vyrazí nejdříve kořeny, natáhnou vodu se živinami a pak vyrazí listy. První polovinu zimy rostlina sbírá síly, aby nakonec v druhé polovině své vegetace nakvetla. A pak to stojí asi měsíc za to. U nás se v té době už nezadržitelně blíží jaro, takže je to pro nás konec zimních rostlin a pomalý přechod k těm letním. Jenom ještě nestihly dokvést všechna ornitogala a albuky, ale o těch zase někdy příště….. J.

Summary:

Description of Lachenalia mathewsii from family Hyacinthaceae.

Fotografie 2:

1. Lachenalia mathewsii

l.-mathewsii-2s.jpg

    

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář