Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lachenalia bulbifera

25. 11. 2012

 

Lachenalia bulbifera (Cyrillo) Engl.

l.-bulbifera-1s.jpg

 

    

Fotografie 1 - Lachenalia bulbifera

...........................................................................

 

Sice v těchto dnech nemám vůbec žádný čas na psaní o kytkách, protože jsem na sebe vzal jiné úkoly spojené se spolkem sukulentářů, přesto nechci, aby veškeré zelené listování zbylo na Radku. Taky do mě sem-tam zareje permanentní tyčkoidní rydloš Chróstal, a tak jsem hlavně jemu „navztek“ dnes vyšetřil chvilku nedělního rána, abych vám aspoň ukázal jednu zimní africkou cibulku ze společenstva kapských hyacintů.

Lachenalia bulbifera byla po Lachenalia aloides moje druhá botanická lachenálie a koupil jsem ji před lety u Petra Pavelky, jako ostatně postupně i pár dalších. Patří v rodu Lachenalia mezi „klasiku“, je snadno i často pěstovaná. Je výrazná, robustnější, atraktivní a přes svou určitou variabilitu i snadno rozpoznatelná. Domovinou je pochopitelně v Západním Kapsku v oblasti zimních srážek, přesněji v západních i jižních pobřežních pásech této oblasti. Roste ve velkých koloniích na písčitých i kamenitých půdách s větším podílem humusu. Většinou se vyskytuje na plném slunci, nebo jen mírném zastínění. Protože roste na větším areálu, liší se jednotlivé místní formy jak v olistění (potečkované, či nikoliv, různé šířky listů, atd.) tak i v barvě květů, od světlejších tónů až po tmavě červenou. Zůstává v podstatě jen typický tvar květů – úzká delší trubka bez rozšíření na konci, mírně svěšená pozice na stonku.

Protože je tato lachenálie pro svou robustnost a odolnost mezi pěstiteli poměrně oblíbená, objevily se postupně jak kultivary či selekce se jmény ´Mango´, ´George´či ´Mandarin´, tak i početné hybridy s dalšími botanickými lachenáliemi. Patří ve svém rodu mezi druhy kvetoucí v první polovině svého vegetačního období. Pěstebně je to bezproblémová zimní cibulovina se zásadami už několikrát zmíněnými.

Zase mi letos pěkných pár nových lachenálií do sbírky přibylo, takže pokud mi to jiné povinnosti dovolí, budu občas představovat i další druhy. Děkuji za pozornost i občasnou přízeň. J.

Fotografie 2:

1. + 2.  Květy L. bulbifera

l.-bulbifera-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář